Anasayfa , Dünya , Afganistan’dan Yapılan İltica Başvurularında Artış

Afganistan’dan Yapılan İltica Başvurularında Artış

AFGANİSTAN | 23 – 03 – 2010 | İltica başvurusunda bulunan Afganların sayısı geçen yıl önemli ölçüde arttı. Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütüne (UNHCR) göre, yurtdışına en çok iltica başvurusunda bulunan ülkelerin başında artık Afganistan geliyor.

2008 yılında 18.500 Afgan başvuruda bulunurken, 2009 yılında bu oran yüzde 45 artarak 26.800’e ulaştı. UNHCR sözcüsü Melissa Fleming’e göre artarak devam eden şiddet Afganları ülkelerini terk etmeye mecbur ediyor. Afgan sığınmacıların en yoğun geldiği bölge ise Avrupa.

Geçen yıl iltica başvurusunda bulunan Iraklıların sayısı ise yüzde 40 oranında düşerek, 24 bine düştü. Irak 2006 ile 2008 yılları arasında en çok mültecilerin olduğu ülke idi.

Gerçek rakamlar daha yüksek

Sığınmacılar, kendi ülkesinden savaş ve zulüm yüzünden kaçan insan sayısının sadece küçük bir yüzdesini oluşturuyor. Ülkesini terk eden çok sayıda Afgan ve Iraklı hiç iltica başvurusunda bulunmamış. Diğer taraftan örneğin Pakistan’da 1,7 milyon, İran’da ise 1 milyon Afgan mülteci olarak kayıtlı bulunmaktadır. Yaklaşık iki milyon Iraklı Suriye ve Ürdün’e iltica etti.

Sanayileşmiş ülkelerde sığınma uygulamaların toplam sayısı geçen yıl 377 bin’de sabit kaldı. Kuzey Avrupa ülkelerinde bu rakam artarken, Güney Avrupa’da başvurusu sayısı düştü.