Anasayfa , Haberler , Ablukanın sürdüğü Xerabê Bava’da bekleyiş: “Ev bizim evimiz, bizim toprağımız”

Ablukanın sürdüğü Xerabê Bava’da bekleyiş: “Ev bizim evimiz, bizim toprağımız”

Türkiye | 25.02.2017| Yasak ilan edildiğin de kendi köylerin olmadıkları için daha sonra döndüklerinde askerler tarafından engellenen Nisêbîn’in Xerabê Bava köyünden olan ve günlerdir köylerine gidişlerine izin verilmeyen yurttaşların kaygılı bekleyişi sürüyor. Hukuksuzluğa tepki gösteren Delal Doğan, “Ev bizim evimiz, bizim toprağımız” dedi

Mêrdîn’in Nisêbîn ilçesine bağlı Xerabê Bava köyüne gitmek için nöbet eylemi yapan yurttaşların askerler tarafından engellenmesinin ardından endişeli bekleyişi devam ediyor. Yasak ilan edildiğinde köyde olmadıklarını dile getiren Behiye Doğan, kız kardeşinin köyde olduğunu söyledi. Doğan, yasağın başladığı gün annesiyle birlikte köye dönmek istedikleri ancak aracı kaçırınca Nisêbîn’de kaldıklarını kaydetti.

 

İşkenceyle gözaltına aldılar

Nisêbîn’de kaldıkları akşam köylerinde yasak ilan edildiğini öğrendiklerini belirten Doğan, “Yasaktan 4 gün sonra bizim eve gelmiş askerler. Ağabeyimi işkence ederek gözaltına almışlar. Yapılan baskında bütün ev dağıtılmış. Yengem de hasta olduğu için fenalaşmış. Biz de ambulans ile onu köyden çıkarttırdık” dedi.

 

Hastaya da yakınına da işkence

Rahatsızlaşan yengesini köyden çıkarırken büyük zorluk yaşadıklarını ifade eden Doğan, “Yengemi çıkarmak isterken askerler bizimle dalga geçiyordu. Biz ambulans ayarlamaya çalışırken askerler, ‘Siz neden gelmiyorsunuz?’ diye dalga geçercesine soru soruyorlardı. Biz de ‘Eğer izin verseydiniz gelir kendimiz çıkartırdık hastamızı. Sizden mi korkuyoruz’ dedik. Gülüyordu” dedi.

 

Yakınlarının durumundan endişeli

Köyde askerlerin ablukasının hala devam ettiğini ve yakınlarının durumundan endişe ettiklerini dile getiren Doğan, “Köyde şimdi benim kız kardeşim ve çocukları var. Erkek kardeşimin de çocuğu da var. Onların telefonu olmadığı için onlarla konuşamıyorum ama çok yakında olan bir evde olan tanıdıklar üzerinden haber alabiliyoruz” diyerek kaygılarını ifade etti. Hayvanların durumundan da endişe eden Doğan, kendilerinin de köye girişlerinin engellendiğini belirterek, “Asker geçişimize izin vermiyor” dedi.

 

7 gündür haber alamıyor

Bir evlerinin Nisêbîn’de bir evlerinin de köyde olduğunu söyleyen Delal Doğan, yasak başladığı zaman Nisêbîn’de olduğunu, eşinin de köyde olduğu bilgisini paylaştı. Doğan, “Tek başına kalmış eşim orada. Susuz mu aç mı bilmiyorum. Eşim Nusaybin’de duramadığı, köyde nefes alabildiği için orada kalıyoruz genelde. Benin oğlum ameliyat için Diyarbakır’a (Amed) gittiği için ben de orada değildim. O tek başına oradaydı.7 gün öncesine kadar eşim ile konuşuyordum ama o zamandan bu yana konuşamıyorum da. Telefonuna askerler mi el koydu yoksa şarjı mı yok onu da bilmiyorum. Eşim ile son görüştüğümde evin defalarca kez askerler tarafından basıldığını, dağıtıldığını söyledi. Sonrasında ne oldu bilmiyorum” diye ifade etti.

 

“Bizim evimiz bizim toprağımız”

İki gün önce komşularına ulaştığını ve gidip eşinin yaşayıp yaşamadığına bakmasını istediklerini söyleyen Delal Doğan, “Askerlerin biraz daha çekildiği bir günde gidip baktılar. Evde olduğunu söylediler” dedi. Evlerine gitmelerine izin verilmeyişine tepki gösteren Delal Doğan, “Ev bizim evimiz, bizim toprağımız. Orada hayvanlarımız var. Allah bize yapılan bu zulmü kabul etmesin” şeklinde konuştu.

 

2 kişi tutuklandı

Öte yandan, 11 Şubat’tan bu yana süren ablukada gözaltına alınanlardan 3 kişi dün akşam adliyeye sevk edildi. Savcılıktaki ifadeleri ardından Şükrü Gürgün serbest bırakılırken, Behçet Koçhan ve Hatip Tunç, sevk edildikleri mahkeme tarafından “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklandı.

Aynı zaman da, Cinata Hiso (Büyükkardeş) köyünden gözaltına alınan Ekrem Altuğrul savcılık ifadesi ardından serbest bırakıldı.

Kaynak : Özgürlükçü Demokrasi