Anasayfa , Haberler , ABDEM ve DGB Heyeti Amed’de

ABDEM ve DGB Heyeti Amed’de

surucAMED | 23 – 09 – 2014 | IŞİD çetelerince Kobane ve çevresinde yoğunlaşan saldırılarda binlerce kişi yurtlarını terk edip Türkiye Kürdistanı’na sığınırken, bu insanlık dışı katliamlara yerinde tanıklık etmek ve gözlemlerde bulunmak amacıyla Avrupa Barış ve Demokrasi Meclis ile Almanya Demokratik Güçbirliği bileşenlerinden oluşan heyet Amed’e vardı.

ATİF, Ezidiler Federasyonu, DİDF, ADHK, NAV-DEM ve araştrımacıların yeraldığı heyeti DTK yetkilileri karşıladı. Yapılan planlama toplantısının ardından dinlenmeye çekilen heyeti yarın yoğun bir program bekliyor.

Suruç’a gitmesi beklenen heyetin oradaki gelişmeleri yakından takip etmesi beklenyor. Gelişmelere göre hareket edeceklerini belirten heyet sözcüsü, kampların durumunu ve yaşanan savaşı yakından gözlemlemek istediklerini belirtti. Suruç’ta HDP Milletvekili İbrahim Binici tarafından karşılanacak heyetin Perşembe akşamı tekrardan Amed’e dönmesi planlanıyor. Heyete bir AHM muhabiri eşlik ediyor.

AHM’ye Rojava’da yaşanan saldırılar hakkında bilgi veren bir DTK yetkilisi, Kobane’ye yönelik saldırıların ciddi derecede arttığını, ancak direnişle birlikte Kürt halkında moral ve motivasyonun yüksek olduğunu dile getirdi. Akçakale’nin, IŞİD çeteleri için önemli bir lojistik alanı olduğunu dile getiren yetkili, halkın Suruç başta olmak üzere Türkiye Kürdistanı’nda yürüttüğü direnişin geliştirilmesi gerektiğini, gençlerin IŞİD’e karşı savaşmak için Rojava’ya gittiklerini vurguladı. DTK yetkilisi Akçakale’de de vahşete karşı çadır kuracaklarını vurguladı.

Diyarbakır hava alanında son günlerde askeri hareketlilik yaşanıyor. Heyet havaalanına varır varmaz iki askeri jet uçağı büyük bir gürültü ile havalanıyor. Halkın tutumu buna karşı ilgisiz. Uçakların sadece keşif amaçlı uçtuğunu dile getiriyorlar. Savaşın gelişeceğine yönelik kanı oldukça güçlü. Sokakta görüştüğümüz insanların birçoğu durumun bir savaş hali olduğunu dile getiriyor.