Anasayfa , Dünya , ABD’de polis şiddetine ve siyahlara yönelik ırkçı tavra karşı on binler yürüyüş yaptı.

ABD’de polis şiddetine ve siyahlara yönelik ırkçı tavra karşı on binler yürüyüş yaptı.

abd-eylem-manşet-300x165-286x153NEW YORK-15-12-2014- ABD’de polis şiddetine ve polisin siyahlara yönelik ırkçı tavrına karşı on binler yürüyüş yaptı. Eylemler Michael Brown’un katili Darren Wilson’ın yargılanmayacağının açıklanmasının ardından yoğunlaşmıştı.

İstatistiklere göre her 28 saatte bir siyah gencin polis tarafından katledildiği ABD’de halkın polis şiddetine karşı öfkesi dinmiyor. En son Eric Garner, Michael Brown ve Tamil Rice’ın katledilmesiyle gündeme gelen polis şiddetine karşı halkın adalet beklentisi yanıtsız kalmıştı. Adalet için eylemler sürerken ülkenin büyük kentlerinde on binlerin katıldığı eylemler gerçekleşti. Eylemlerde “Siyahların yaşamı önemlidir”, “Nefes alamıyorum”, “Adalet yoksa barışta yok” gibi sloganlar atıldı.

New York’ta gösterilere 25 binden fazla kişi katıldı. Göstericiler New York’ta Brooklyn Köprüsünü trafiğe kapattı.

Washington’da caddeleri kapatan 10 bin gösterici büyük bir yürüyüş yaptı. Washington’da Pennsylvania Caddesi’nden yürüyen göstericiler Özgürlük Meydanı’na çıktı. Washington’daki gösteri sivil haklar hareketi lideri  Al Saharpton’ın kurucusu olduğu National Action Network örgütledi. Al Sharpton yaptığı konuşmada “Siyahlar beyazlara karşı değil. Bu bir siyah yürüyüşü değil, bu yürüyüş Amerikan halkının hakkları için yapılan bir yürüyüşü” dedi

San Francisco’da şehir meydanına yapılan yürüyüş sırasında yollar kapatıldı. Boston’da düzenlenen gösteriye ise polis saldırdı. Saldırıda 8’i kadın 23 kişi darp edilerek gözaltına alındı.Kentucky, California, Massachusetts, Missouri, Illionis ve Kolorado eyaletlerinde de çok sayıda yürüyüş gerçekleşti.

Boğarak öldürülmüştü

43 yaşındaki siyahi Amerikalı Eric Garner, 19 Temmuz tarihinde New York’un Staten Island bölgesinde kaçak sigara sattığı iddiasıyla gözaltına alınma girişimi sırasında polis memuru Daniel Pantaleo tarafından boğazı sıkılarak hayatını kaybetmişti.

Bir başka siyahi Amerikalı 18 yaşındaki Michael Brown 9 Ağustos’ta St. Louis’in Ferguson bölgesinde polis memuru Darren Wilson tarafından öldürülmüştü.

28 yaşındaki Akai Gurley 20 Kasım tarihinde New York’un Brooklyn bölgesinde polis memuru Peter Liang tarafından vurulmuş, yetkililer olayın kazayla meydana geldiğini iddia etmişti.

22 Kasım’da 12 yaşındaki Tamir Rice adlı bir başka siyahi Amerikalı, Cleveland’da parkta oynarken polis tarafından vurularak öldürülmüştü

İstatistikler göre her yıl ABD’de çoğu siyahi olmak üzere 500’e yakın kişi polis tarafından öldürülüyor.