Home , Haberler , Metal işçilerinin direnişi büyüyerek devam ediyor

Metal işçilerinin direnişi büyüyerek devam ediyor

CFbZxOZWoAAdy44-1Metal işçilerinin direnişi büyüyerek devam ediyor. Bursa’da Ototrim ve Valeo ile Kocaeli Ford Otosan’da da üretim durdu, direniş başladı

 

Metal işkolundaki direniş büyüyerek devam ediyor. Bursa’da Renault fabrikasında başlayan, TOFAŞ, Coşkunzöz ve Mako’ya sıçrayan direniş yeni fabrikalarla genişledi. Yine Bursa’da bulunan Ototrim ve Valo fabrikaları ile Kocaeli’deki Ford Otosan fabrikalarında işçiler üretimi durdurarak direnişe geçti.

Kocaeli’de dün direnişe geçme kararını açıklayan Ford işçileri fabrika önünde bir açıklama yaptı. Eylemin başlamasıyla birlikte polis fabrika çevresini ablukaya aldı. Ford fabrikası önüne oldukça kalabalık yığınak yapan polis işçileri “Dağılın yoksa dağıtacağız” anonsu geçerken, işçiler ise kararlı bir şekilde eylemi sürdüreceklerini ifade etti. Ford’da sarı sendika Türk-İş Türk Metal’den istifalar da başladı.

Ford işçileri fabrika önünde bir açıklama yaparak fabrika yönetiminin üretime başlamak için çağrı yapması durumunda K2’de toplanma ve üretime başlama kararı verdiklerini söyledi. İşçiler Üretime başlanmaması durumunda ise yarın (21 Mayıs) 11.00’da İnsan Hakları Parkı’nda toplanacaklarını açıkladı. İşçiler yarın Türk Metal Sendikası’ndan toplu istifa edeceklerini de açıkladı.

ford

Ototrim işçileri: ‘Kale sağlam’

Bursa Ototrim ve Valeo fabrikalarında da metal işçileri, taleplerinin kabul edilmemesi üzerine üretimi durdurarak direnişe geçti. Renault, Ford, Toyota, Hyundai gibi büyük şirketlere yedek parça üretimi yapan Ototrim’de 24.00-08.00 vardiyası iş bitiminde fabrikayı terk etmedi. 08.00-16.00 vardiyası da işbaşı yapmadı.

Fabrikada üretimin tamamen durmasıyla birlikte işçiler “Ölmek var, dönmek yok” sloganlarıyla direnişi başlattı. Atılan sloganlarda Türk Metal’e de tepki büyüktü. Fabrikanın içindeki işçiler “Kale bize emanet, gerisini düşünme” sloganı atarken, fabrika dışındaki işçiler ise “Kaleyi düşürme, gerisini düşünme” sloganıyla karşılık verdi.

Ototrim işçileri adına yapılan açıklamada “Tek amacımız daha iyi şartlarda çalışmak ve daha iyi bir ücret alarak evimize ekmek götürmek. Bu bizim hakkımız ve söke söke alacağız” denildi.

Ototirim direniş alanına gün içinde direnişte olan Mako ve Coşkunöz işçilerinin yanı sıra SKT, Farba, Belton, Rolmek ve Tredin işçileri destek veriyor.

ototrim_20mayis_1

Valeo işçisi de direnişe katıldı

Geçtiğimiz hafta toplu sözleşme koşullarının Bosch’ta imzalanan sözleşmeyle aynı düzeye çekilmesi, işten atılmaların yaşanmaması ve Türk Metal’in varlığının sonlanması talepleriyle eyleme geçen Valeo işçileri de taleplerinin yerine getirilmemesi üzerine 08.00-16.00 vardiyası itibariyle üretimi durdurdu.

valeo_20mayis_1

Direnişte olan işçiler, tüm fabrikalarda yaptıkları açıklamalarda taleplerini yineledi:

– Bizlerin talepleri de Bursa’daki metal işçisi kardeşlerimizin talepleriyle aynıdır.

-Ücretlerimiz Bosch sözleşmesi baz alınarak yeniden  ayarlansın, MESS bunun için gerekeni yapsın.

-Yaşadığımız süreçten dolayı hiçbir işçinin işine son verilmeyeceği konusunda garanti verilsin.

-Bu süreçte işten atılan işçi arkadaşlarımız geri alınsan

-Türk Metal sendikası Ford’tan gidecek

-Temsilcilerimizi demokratik bir yöntemle belirleyeceğiz.

Ankara ve Aliağa’dan direnişine destek

Bursa’da başlayan metal direnişine pek çok kentten olduğu gibi Ankara’dan da destek eylemleri gelmeye başladı. Koç Holding’e ait Türk Traktör fabrikasında çalışan işçiler, öğle saatinde yemekhanede eylem yaptı. Türk Traktör işçileri, çatal ve kaşıklarla ses çıkartarak direnişteki işçilere destek oldu, direnişte olan metal işçilerinin taleplerinin bir an önce karşılanmasını istedi.

İzmir Aliağa’da da Petrol-İş üyesi işçiler metal direnişine destek olmak amacıyla Petkim fabrikasında bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Petrol-İş Genel Mali Sekreteri İbrahim Doğangül ve Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay tarafından yapılan açıklamalarda metal işçilerinin, işçi örgütlülüğünün önemini gösteren önemli bir mücadeleye imza attıkları belirtildi.

petrolis_destek_20mayis_1

Sendika.Org