Anasayfa , Dünya , ABD'de 1.56 milyon insan evsiz

ABD'de 1.56 milyon insan evsiz

WASHİNGTON | 19 – 06 – 2010 | ‘Cennet ülke’ olarak pazarlanan ABD’de 170 bin aile 2009 yılını sokaklarda geçirdi. ABD Konut ve Kırsal Geliştirme Birimi tarafından hazırlanan “2009 Yıllık Evsizlik Değerlendirme Raporuna” göre ekonomik kriz binlerce aileyi sokaklarda yaşamaya mahkum etti.

Evsizlerin oranının 2007 yılına göre 30 arttığına dikkat çekilen raporda onbinlerce insanın yardıma muhtaç koşullarda, devletin sağladığı aile barınaklarında hayatını sürdürmek zorunda kaldığını ifade edildi.

ABD Konut ve Kırsal Geliştirme Birimi Sekreter Yardımcısı Mercedes Marquez “Yıl boyunca 1.56 milyon insan ev diyebilecekleri bir mekana sahip değil” diye belirtti.

Evsizliği Bitirmek İçin Ulusal Birlik(NAEH) Başkanı Nan Roman ise “Aile barınaklarının kullanımındaki artış açıktaki insanların krize karşı en korumasız kesim olduğu gösteriyor. Ekonomik krizin gelecekte daha fazla insanın evsiz kalmasına neden olabileceğinden dolayı kaygılıyız” şeklinde konuştu.

37 MİLYON AÇ

Amerika’da faaliyet gösteren Feeding America örgütü, geçtiğimiz aylarda yayınladığı raporunda gıda yardım sistemlerinin yıllık 37 milyon kişiye gıda sağladığı, bu sayının 2005 yılından bu yana yüzde 46 artış gösterdiğini duyumuştu.

Raporda, 5.7 milyon insanın gıda yardımı sisteminden acil gıda yardımı aldığı, bu rakamın 2005 yılından bu yana yüzde 27 artış gösterdiği kaydedilmişti.

FAKİRLİK VE İŞŞİZLİK ARTIYOR

Öte yandan, yine 2009 yılında ABD Nüfus Araştırma Bürosu tarafından yayınlanan raporda Amerika’da gelirlerin düştüğü, sigortasız ve fakir hane halkı sayısının hızla arttığı belirtilirken, tutuculuğu ile bilinen Büro’nun tahmininde bile fakirleşmiş olan 39.8 milyon insanın sayı olarak 1960 yılından bu yana en yüksek rakam olduğu ve resmi fakirlik eşiğinin çok altında olan 17.1 milyon Amerikalının ise olağanüstü boyutta fakir olduğu vurgulanmıştı. Raporda tüm Amerika’daki çocukların yarısının gıda yardımına ihtiyacı olacağı bunların da yüzde 90’ının siyahi olacağı belirtildi.

Ülkede bütçe açığı şu an 1.4 trilyon doları bulmuş durumda. ABD Başkanı Barack Obama’nın yeni bütçe açıklamarıyla bu rakamın 1.55 trilyon doları bulması bekleniyor. İşsizlik yüzde 10’a çıktı. 15 milyonu aşkın kişi işsiz. Her ay yüz binlerce ABD’li işşizler ordusuna katılıyor.

ABD’de bugün 47 milyon kişinin hiçbir sağlık güvencesi yok. John Hopkins Çocuk Merkezi tarafından hazırlanan rapora göre, 20 yılda 17 bin çocuk, sağlık sisteminin yetersizliği nedeniyle hayatını kaybetti. 7 milyon çocuk da sağlık sisteminden yoksun. (Etha)