Anasayfa , Haberler , 8 Mart’ta Binlerce Kadın Kadıköy’de Buluştu!

8 Mart’ta Binlerce Kadın Kadıköy’de Buluştu!

kadıköy_8_mart_4İSTANBUL |10-03-2014 | İstanbul’da binlerce kadın 8 Mart’ın coşkusuyla Kadıköy’de buluştu. Numune Hastanesi önünden başlayan yürüyüşte kadınlar pankartları ve dövizleriyle, tacize, tecavüze, patriyarkaya, şiddete ve savaşlara tepki gösterdi.

Öğlen saatlerinde Numune hastanesi önünde buluşan kadın örgütleri, buradan kortejler halinde yürüyüşe geçti. En önde İstanbul 8 Mart Kadın Platformunun Kürtçe ve Türkçe “Kadınız İsyandayız, Kurtuluş ve Özgürlüğümüz İçin Alanlardayız” pankartı açılan mitingde aralarında; DÖKH, DİP’li Kadınlar, Feministler, Anarşist Kadınlar, Kadın Emeği Kolektifi, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, SKM, İmece Ev Emekçileri Sendikası, AKA-DER, EMEP’li Kadınlar, LGBTİ örgütleri ve YDK’nın da olduğu çok sayıda kadın örgütü de katıldı.

 

Kortejlere Coşku Hakimdi

Binlerce insanın yürüdüğü DÖKH kortejinde Paris’te katledilen 3 fidanın resimleri taşınırken sık sık “Sara, Rojbîn, Ronahî Jin Jîyan Azadî”, “Çizgimiz Beritan, önderimiz Öcalan” sloganları atıldı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu kortejinde ise katledilen kadınların isimleri, yolsuzluk operasyonları ardından iktidar açısından simge haline ayakkabı kutuları üzerinde taşınarak AKP ve kadın cinayetleri vurgusu yapıldı. Kadınların renkli kıyafetleri ve müzik aletleri ile katıldığı mitingde birçok kortej şarkılar

söyleyerek dans ve halaylarla alanda yerlerini aldılar.

 

“Clara’dan Beşler’e kavga sürüyor, sürecek”

YDK kortejinde ise, şiddetten, tacizden, tecavüzden arınmış yaşam alanları talebi ön plandaydı. Bu içerikte dövizlerin de taşındığı kortejde, “Kadınlar saflara örgütlenmeye”, “Kadınlar yürüyor, kavga büyüyor”, “Tacizci/tecavüzcü devlet istemiyoruz”, “Kadın cinayetleri politiktir” sloganlarının yanı sıra “Beşler yaşıyorü kavga büyüyor”, “Clara’dan Beşler’e kavga sürüyor, sürecek” sloganları da atılarak kadın şehitlerin isimleri sayılıp “Yaşıyor” denildi.

 

HDP adayları Alanda

Yürüyüşte HDP bileşenleri coşkulu kortejleri ile dikkat çekerken; Eşbaşkanlık sistemini uygulayan tek parti olan HDP’nin ise bütün il ve ilçe belediye başkanlıklarındaki kadın adaylarının yanı sıra HDP Eş genel Başkanı Sebahat Tuncel de alandaydı.

Soğuk havaya rağmen on binden fazla kadının katıldığı mitingde, alana girmeye yakın yazılama yapan Üniversiteli Kadın Kolektifi üyesini bir erkek engellemeye çalıştı. Kadınların müdahalesi sonucu erkek alandan uzaklaştırıldı.

 

8 mart 2014 kadıköy 22Binlerce Kadın Alandaydı

Miting alanına girildiğinde ise İstanbul 8 Mart Kadın Platformu adına Zeynep Derya Yıldız tarafından bir açıklama yapıldı. Tacize, tecavüze karşı mücadfelenin sürdürüleceğini belirtilen konuşmada Rojava selamlandı.LGBTİ’lere yönelik ayrımcılığın ve şiddetin politik olduğu vurgulanan açıklamada, kadınların talepleri sıralanarak “Tacize, tecavüze karşı Gezi ruhu ile mücadeleye devam edeceğiz. Sokakları da, meydanları da, geceleri de terk etmeyeceğiz” denildi.

Mitingde daha sonra ise Mücella Yapıcı konuştu. Yapıcı “Yüzyıllardır ailenin, devletin, dinin, özel mülkiyetin erkek egemen toplumca icat edildiğinden beri kadın emeği üzerinden kurulan bu kapitalist düzenden çıkış, kadının aklının bedeninin özgürleşmesi ile olacaktır” dedi. Feminist gece yürüyüşünde çıkan soruna da konuşmasında yer veren Yapıcı “Ataerkil sistemle hesaplaşmayan hiçbir siyasi görüş-parti devrim yapamaz” diyerek cümlelerini sonlandırdı.

Konuşmanın ardından sahneden hayatını kaybeden Fadime Ayvalıtaş’a, Miran Encü’ye, Onur Yaser Can’ın annesine, Berfo anaya, Cumartesi Annelerine, Berkin Elvan’ın annesine, Gezi Şehitlerinin annelerine ve Hevsel’de direnen kadınlara selam gönderilerek, Tutsak kadınlar, Punto, Greif, Zorlu, Luna, Standar Profil’deki direnişler selamlandı.

Daha sonra ise sahneye “Yolsuzluklara, kadın cinayetlerine karşı buradayız. Gezi’de kadınlar tencereleri ve tavalarıyla birlikte direndi” diyen Kardeş Türküler’in kadın üyeleri çıktı. Kardeş türkülerin dinletisinin ardından ise HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel konuştu.

Tuncel konuşmasında Rosa Luxenburg’dan Sakine Cansız’a kadar şehitlerin 8 Mart’ı politikleştirdiğine değinerek, kadınlar için kölelik koşullarının sürdüğünü ifade etti. Kadınların siyasette hala adının olmadığını ifade eden Tuncel, daha fazla kadınların karar mekanizmalarında yer alması gerektiğini belirtti.

Konuşmasında Rojava’yı selamlayan Sebahat Tuncel, “Elbette barış için mücadeleyi yükselteceğiz” cümlelerine yer verdi.

HDP İstanbul Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Pınar Aydınlar’ınh da mesaj kgönderdiği miting, çekilen halayların ardından son buldu.