Anasayfa , Dünya , 750 ETA Üyesi Açlık Grevinde

750 ETA Üyesi Açlık Grevinde

BİLBAO | 04 – 01 – 2010 | Bask Ülkesi’nin bağımsızlığı için mücadele eden ETA örgütünün İspanya ve Fransa cezaevlerindeki 750 üyesi açlık grevi başlattı. Tutsaklar cezaevi koşullarını protesto ediyor.

Bask gazetesi Gara’da yer alan ETA bildirisinde tutsakların İspanya ve Fransa’daki cezaevi koşullarını protesto etmek için açlık grevine girdiği belirtildi. Her iki ülkedeki cezaevi koşulları için “zalimce” diyen ETA, demokratik düzenlemelerin yapılmasını istedi.

ETA davasından mahkum olan yaklaşık 750 tutsak, açlık grevi ile başlayan tepkilerini yıl içinde çeşitli şekillerde sürdürecekleri dile getirdi. Tutsaklar, “Şartlı salıverilmeleri gereken veya ağır hasta olan mahkumların hemen serbest bırakılmasını ve tekli koğuşta tutulan mahkumların diğer ETA üyeleriyle birlikte aynı koğuşa alınmasını” istiyor.

Bildiride ayrıca açlık grevine uymadığı ve disiplinsiz davrandığı belirtilen 5 ETA üyesinin de örgütten atıldığı ve bunların artık sadece kendi adlarına görüş beyan edebilecekleri ifade edildi.

BİLBAO’DA YÜRÜYÜŞ

Bask ülkesinin Bilbao kentinde de geçtiğimiz Cumartesi akşamı binlerce kişi sokaklara çıkarak dayanışmalarını dile getirdi. İspanya ve Fransa cezaevlerindeki ETA üyesi tutsakların aileleri ile dayanışma eyleminde, tutsakların İspanya’nın her tarafındaki cezaevlerine dağıtılması uygulamasından vazgeçilmesini istedi. Eylemciler, aile görüşlerinin kolaylaştırılması için tutsakların Bask ülkesindeki cezaevlerinde toplanmasını talep etti.

Bu yürüyüş Yüksek Mahkemenin tutsak aileleri aleyhine verdiği bir kararın ardından gerçekleşti. Madrid’deki Yüksek Mahkeme bugüne kadar Bask hükümeti tarafından ETA’lı tutsakların ailelerine verilen yardımları iptal etti. Verilen yardım ile aileler bazen yüzlerce kilometre uzaktaki cezaevlerinde bulunan yakınlarını ziyaret etmek için kullanıyordu.

Yardımların iptal edilmesi karının ardından ETA’nın olası saldırılarına karşı merkezi hükümet birkaç günlüğün alarm düzeyini yükseltti. Ülkedeki gerilimin arttırılması İspanya’nın 1 Ocak’ta başlayan AB dönem başkanlığına denk geldi.