Home , Haberler , YUNAN MAHKEMELERİ ALMAN EMPERYALİZMİNİN VESAYETİNDE!

YUNAN MAHKEMELERİ ALMAN EMPERYALİZMİNİN VESAYETİNDE!

imagesATiNA-Almanya merkezli ATİK’e yönelik operasyonda Yunanistan’da gözaltına alınan iki kişi, çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı. Daha öncesinde gözaltına alınan bir kişinin Almanya’ya iade işlemleri başlatılmış, bir kişi ise ülkede kaçak bulunduğu gerekçesiyle 30 Nisan’a kadar tutuklu kalmasına karar verilmişti. 20 Nisan’da diğer iki kişinin ayrı ayrı gerekçelerle gerçekleşen savcılık işlemlerin de ise yine ayrı ayrı gerekçeyle tutuklanmasına karar verildi.

Bir yoldaşımızın Almanya’nın iade ve tutuklama talebi gerekçesiyle, tutuklanması gerçekleşmiştir. Alman vatandaşı olmamasından kaynaklı yürütülecek mahkeme süreci boyunca tutuklu kalma kararı verilmiştir. Adeta 11 Eylül hukukunun devrede olduğu bir keyfilik söz konusudur. Avukatların Yunanistan’da politik mültecilik başvurusu olması ve ülke yasalarını ihlal eden bir faaliyet olmadığından kaynaklı derhal serbest bırakılma talebi yok sayılmıştır. Alman emperyalizminin ekonomik, siyasi gücünün gölgesi altında Yunan mahkemeleri utanç verici bir karar almıştır.

Alman emperyalizminin tüm Avrupa’da keyfi, istediği gibi at oynatmasına bu kararla birlikte bir kez daha cesaret verilmiştir. Yunanistan’ın bağımsızlığı bir kez daha Alman emperyalizminin vesayetine bırakılmıştır.

Diğer yoldaşımız ise ilgili dosyayla alakası olmayan bir şekilde gözaltına alınmış, İnterpol araması gerekçesiyle tutuklanmıştır. İnterpol aramasının gerekçesi mahkeme heyetini bile güldürüp, şaşkınlığa düşürürken, mahkemenin tutuklama gerekçesi ise aynı heyeti gülünç duruma düşürdü. Türk devletinin sudan bir gerekçe ile çıkardığı İnterpol aramasına karşı heyet Paris’te Sakine Cansız ve diğer iki devrimcinin katledilmesini örnek göstererek “sanığı Türk devletine karşı koruma” gerekçesiyle tutuklamıştır. Bu karar mülteci hak ve özgürlüklerinin, can güvenliği bahanesiyle çiğnenmesidir. Avukatların yasal sınırları belli olmayan bu gerekçeye karşı itirazları ise ret edilmiştir.

Bu saldırılara karşı demokratik, ilerici kurumların soruna karşı duyarlılığını artırmak üzere yaygın bir çalışma başlatılmış durumda. Geniş katılımlı bir toplantıyla sürece karşı ortak bir eylem birliği oluşturmak, SYRİZA hükümeti üzerinde baskı oluşturmak üzere yoğun bir çalışma sürmektedir.

Bu tutuklamalara karşı devrimci, demokratik mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. ATİK’in mücadele azmi ve kararlılığını bu saldırılar engellemek bir yana, bu barikatıda yıkacak enerjik bir duruşla devam edecektir.

 

ATİK Yunanistan Temsilciliği

20 Nisan 2015