Home , Haberler , 6 milyonun sesi hücrede tutuluyor

6 milyonun sesi hücrede tutuluyor

AKP’nin tek adam rejimine giden yolda tutukladığı HDP eş başkanlarının da aralarında bulunduğu 10 milletvekili halen hücrede tutuluyor. ‘Yeni Yaşam’ sloganıyla yola çıkan HDP’nin milletvekilleri 6 milyondan fazla insanın iradesini temsil ediyordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) 7 Haziran 2015 genel seçimlerine parti olarak katılacaklarını açıklamalarının hemen ardından hükümet tarafından tehdit ve şantajla bu kararından vazgeçirilmek istenmiş, ancak parti yönetimi halkın da desteğini arkasına alarak kararından geri adım atmamıştı. “Yeni Yaşam” sloganı ile yola koyulan HDP, AKP ve Tayip Erdoğan’ın başkanlık hayaline de “Seni başkan yaptırmayacağız” sloganıyla net cephe almıştı. Bu çıkış halkta büyük destek bulmuş ve toplumun tüm kesimleri barajı aşabilmek için var güçleri ile 7 Haziran’a hazırlanmıştı. O güne kadar partinin birçok seçim bürosu ve parti binası bombalanmış, Bingöl Karlıova’da seçim aracını kullanan Hamdullah Öğe aracında katledilmiş, seçim gününe 2 gün kala Amed’de düzenlenen seçim mitingine bombalı saldırı düzenlenmiş, 4 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıda 400’e yakın insan da yaralanmıştı.

Seçim günü geldiğinde HDP beklenenin de üzerinde bir sıçrama yaparak yüzde 13,12 oranında oy alarak barajı yıktı. Bu tam olarak 6 milyon 57 bin 506 oya tekabül ediyordu. HDP 14 ilde açık ara birinci olarak 80 milletvekilini meclise göndermesini bildi. Kritik bir dönemde alınan bu başarı büyük bir coşku ve heyecanla başlanan seçim çalışmalarıyla birlikte demokratik, eşitlikçi ve özgürlükçü bir Türkiye umudunu yeşertti.

HDP’nin barajı aşarak Meclis’te güçlü bir grup oluşturmasıyla, Erdoğan’ın başkanlık sistemi hayalleri suya düşmüş ve otoriter bir rejime geçiş dayatmasının önüne geçilmişti. AKP’nin 13 yıllık iktidar dönemi sona ermiş ve kartlar yeniden karılmaya başlanmıştı. Ancak yenilgiyi hazmedemeyen AKP, gönülsüzce başlattığı koalisyon kurma sürecinde MHP ve CHP ile uzlaşma sağlamayarak, 1 Kasım’da erken seçime gitmenin yolunu açtı. Zaten Suruç katliamı ile birlikte niyetini açıkça ortaya koyan hükümet, Temmuz ayında başlattığı savaşta doğrudan HDP’yi hedef almaya başladı. 1 Kasım’a giden yolda her alanda HDP’ye saldırı başlatan iktidarın tüm girişimleri de HDP’yi meclis dışına itmeye yetmedi ve halkların ortak iradesiyle seçime giren parti yüzde 10,76 oranında oy alarak 59 vekili meclise gönderdi.

VEKİLLER HÜCREDE

Daha bu seçimin üzerinden bir yıl geçmeden önce HDP’li vekillerin dokunulmazlıkları kaldırıldı, ardından da her fırsatta AKP ve yandaş medyası bu vekilleri hedef aldı. Ölüm tehditlerine varan baskıların hemen ardından 4 Kasım gece yarısı yargı eliyle HDP eş başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ başta olmak üzere milletvekilleri Nursel Aydoğan, Sırrı Süreyya Önder, Selma Irmak, Ferhat Encü, Gülser Yıldırım, İdris Baluken, Ziya Pir, Leyla Birlik, Abdullah Zeydan, İmam Taşçıer ve Nihat Akdoğan gözaltına alındı. Haklarında açılan soruşturmalarda ifade vermedikleri bahanesiyle korsanvari biçimde evleri polis tarafından basılarak gözaltına alınan milletvekilleri hemen ertesi gün mahkemeye sevk edildi. Vekillerden Sırrı Süreyya Önder, Ziya Pir ve İmam Taşçıer adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, diğer 10 milletvekili ise tutuklanarak cezaevine gönderildi. Daha önce Anayasa Mahkemesi’nin tutuklu milletvekillerine ilişkin verdiği karar görmezden gelinerek verilen tutuklamaların hemen ardından HDP’li vekillerin tamamı Edirne, İstanbul ve Kocaeli’ndeki F tipi cezaevlerinde hücrelere atıldı.

DEMİRTAŞ TECRİDE ALINDI

Adeta linç kampanyası ile hedef tahtasına konulan HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, tam 27 gündür Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tek başına hücrede tecrit koşulları altında tutuluyor. Adli tutukluların ve El Kaide çetelerinin bulunduğu C blokta tutulan Demirtaş bu tutuklular tarafından sık sık sloganlarla rahatsız ediliyordu. Ajansımızda çıkan haberin ardından gelişen tepkiler üzerine C bloktaki bazı tutuklu ve siyasi tutsaklar Safranbolu Cezaevi’ne sürgün edildi. Demirtaş’ı hücreden çıkarmak yerine etrafını boşaltma yoluna giden cezaevi idaresi, Demirtaş’ın siyasi tutsakların yanına yerleştirmeye yanaşmıyor.

KADINLAR DA F TİPİNE YERLEŞTİRİLDİ

HDP Eş Başkanı Figen Yülsekdağ da 27 gün önce 5 Kasım’da Ankara’daki evinde gözaltına alınarak getirildiği Amed’de tutuklandı. Kocaeli F Tipi Kapalı Cezaevi’ne götürülen Yüksekdağ da tek kişilik hücrede tutuluyor. Prosedür gereği kadınlar F Tipi cezaevine konulmazken, Yüksekdağ ile birlikte tutuklanan kadınlar tek tek F tiplerine yerleştirildi.

BALUKEN’E AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTENİYOR

Aynı operasyon kapsamında gözaltına alınarak Bingöl’de tutuklanan HDP Grup Başkanvekili ve İmralı Heyeti Üyesi İdris Baluken, hakkında açılan onlarca soruşturmada, “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğü bozma”, “Örgüte üye olma”, “Örgüt propagandası yapma”, “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” iddialarıyla suçlandı. Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Baluken hakkındaki soruşturmalarda jet hızıyla iddianameler hazırlanarak yargılama hazırlıklarına girişildi bile. Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Baluken hakkında hazırlanan ve önceki gün Amed’e gönderilen iddianamede, ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 15 yıla kadar hapis isteniyor.

ROBOSKÎ’NİN SESİYDİ

Roboskî katliamında birçok yakınını kaybeden Şırnak Milletvekili Ferhat Encü de son bir yıldır katıldığı hemen her eylem ve etkinlikte polis ve askerler tarafından doğrudan hedef alındı. Birçok kere darp edilen Encü, 4 Kasım’daki tutuklama kararının ardından Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevi’ne konuldu. Tek kişilik hücrede tutulan Encü, yıllarca meclis kürsüsünden Roboski katliamının faillerinin açığa çıkarılması için çaba sarf etmişti.

HAKKARİ’NİN TÜM VEKİLLERİ TUTUKLU

Operasyonda Hakkari’nin 3 milletvekili Selma Irmak, Abdullah Zeydan ve Nihat Akdoğan da tutuklandı. Selma Irmak 2011 yılında cezaevinde tutukluyken milletvekili seçilmiş, ancak buna rağmen tahliye edilmeyerek 3 yıl boyunca cezaevinde tutulmuştu. Irmak şu an Silivri 9 Nolu Cezaevi’nde.

Abdullah Zeydan da Demirtaş’la birlikte Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderilmişti. Hala hücrede tutulan Zeydan, milletvekili olduğu sürece yaptığı konuşmalar nedeniyle tutuklandı. Demirtaş’la yan yana ağırlaştırılmış müebbet tutsakların hücrelerinde kalan Zeydan’ın, dışarıyla iletişim kurmasına da izin verilmiyor.

Nihat Akdoğan da 7 Kasım’da Hakkari’ye giderken yolda gözaltına alındı ve çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderildi. Zeydan’ın da tutuklanmasıyla birlikte 1 Kasım’da Hakkari seçmeninin yüzde 83,71 oyu gasp edildi.

Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım da aynı tarihte gözaltına alınarak, tutuklandı ve Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevi’ne götürüldü. Tek kişilik hücrede kalan Yıldırım, diğer vekiller gibi soruşturma aşamasında olan konuşmaları nedeniyle tutuklandı.

3 dönemdir milletvekilliği yapan Nursel Aydoğan Şırnak’ta sevk edildiği mahkemede “örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme” ile suçlandı ve tutuklandı. Silivri 9 Nolu Cezaevi’ne gönderilen Aydoğan, diğer vekiller gibi hücrede tutuluyor.

Tutuklanarak Silivri 9 Nolu Cezaevi’ne götürülen Leyla Birlik, 1 Kasım 2015’te yapılan genel seçimlerde HDP’nin yüzde 84.13 oranla oy aldığı Şırnak’taki 4 milletvekillerinden biriydi. (AMED – ANF)