Anasayfa , EMEĞİN GÜNDEMİ , 2016’ya Direniş Çadırında Giren İşçiler
2016'ya Direniş Çadırında Giren İşçiler
2016'ya Direniş Çadırında Giren İşçiler

2016’ya Direniş Çadırında Giren İşçiler

Munzur Su, Kartal adliye, İmbat madencilik, SCA Yıldız, Mersin Cam işçileri…
Her yıl olduğu gibi bu yıl da çeşitli iş kollarındaki işçiler yeni yıla direniş çadırlarında giriyor.
Kimisi ücretini alamadığı kimisi toplu iş sözleşmesi imzalayamadığı kimisi ise işten çıkarıldığı için günlerdir direniyor.
İşçiler, yeni yılı da, yeni umutları getirmesi dileğiyle direniş çadırında karşılayacak.

2016'ya Direniş Çadırında Giren İşçiler

2016’ya Direniş Çadırında Giren İşçiler

İmbat maden işçileri
301 maden işçisinin yaşamını yitirdiği Manisa’nın Soma ilçesinde İmbat Madencilik bünyesinde çalışırken işten atılan 29 işçi, direnişlerinin 9. gününde. Beşer kişilik gruplar halinde geceli-gündüzlü direnişlerine dönüşümlü olarak devam eden işçiler devamsızlık gerekçeleriyle işten atıldı.
İşten atılan ve maden ocağı önünde direnişi sürdüren işçilerden Serkan Arslan, Devamsızlık yapıyormuş. Tamamen yalan. Maden işçisi ağır koşullar altında çalışır. Bu yüzden de ayda bir defa bilemedin iki defa istirhat hakkını kullanmak zorunda kalır çünkü madene inecek gücü yoktur diyor. İşten çıkarılan işçilerin sekizi DİSK’e bağlı Dev Maden Sen, 21’i Türk İş’e bağlı Maden İş üyesi.
Kartal adliyesi işçileri
Kartal Adliyesi’nde yemekhane ve çay ocağında çalışan taşeron işçiler üç aylık maaşlarını alamadıkları için 4 Aralık’tan beri direniyorlar. Bu süreçte DİSK’e bağlı Dev Turizm İş’e de üye olan işçilerden 56’sı işten de çıkarıldı. Yani işçiler hem içerideki maaşları hem de işe geri alınmak için direnmeye devam ediyor.
Munzur Su işçileri
Dersim’in tek fabrikası Munzur Su Fabrikası’nda DİSK’e bağlı Gıda İş Sendikası’na üye 33 işçi, toplu iş sözleşmesinde (TİS) anlaşma sağlanamadığı için 28 Ekim’den bu yana grevde. Bu süreçte yedi işçi de işten çıkarıldı. İşçiler, yüzde 10 zam, 500 liralık yakıt yardımı, 250 liralık gıda paketi ve 1 Mayısta 250 liralık bayram harçlığı talep ediyor.
Mersin Şişecam işçileri
Mersin’de Şişecam A.Ş’ye ait Anadolu Cam fabrikasında 34 cam işçisi “daralma” gerekçesiyle işten çıkarıldı. 1,5 ay Mersin Paşabahçe Fabrikası önünde kurdukları çadırda direnişini sürdüren işçiler, taleplerini sahiplenmeyen Kristal-İş’ten bekledikleri yanıtı alamayınca 23 Aralık günü direnişlerini İstanbul’daki sendika genel merkezine taşıdılar. İşçiler dönüşümlü açlık grevine girdiler.
SCA Yıldız işçileri
Gebze’de DİSK’e bağlı Tümka-İş Sendikası üyesi SCA Yıldız Fabrikası işçileri, toplu iş sözleşmesinde talepleri karşılamadığı için greve çıktı. Sendikayı kabul etmeyen işveren lokavt kararı aldı. SCA Yıldız; İsviçre ve Yıldız Holding (Ülker) ortaklığı ile kuruldu. Fabrika çocuk bezi, pet, ıslak mendil ve sıvı sabun üretiyor.
PTT işçileri
Adana’nın Seyhan ilçesinde Adana PTT Başmüdürlüğü’ne bağlı Mersin Çağdaş Turizm İnşaat Temizlik Oto adlı taşeron şirket bünyesinde çalışırken sendikaya üye oldukları için işten atılan işçiler de yeni yılı direnişle karşılıyorlar.
DİSK’e bağlı Devrimci Kara, Hava ve Demiryolu Taşımacılığı İşçileri Sendikası (Nakliyat-İş) üyesi 4 işçi, 43 gündür PTT önünde bekleyişlerine devam ediyorlar. İşçiler bu sabah işyerleri önünde gerçekleştirdikleri basın açıklamasıyla mücadele kararlılıklarını bir kez daha dile getirdiler. Nakliyat-İş Sendikası’nın verdiği bilgiye göre, iş yerinde örgütlenme faaliyetini tamamlayarak yetki için gerekli çoğunluğu sağladı ve Çalışma Bakanlığı’na yetki için başvuru yaptı. (ÖÇ/NV)