Home , Avrupa , İsviçre’de Eğitim Semineri

İsviçre’de Eğitim Semineri

İSVİÇRE | 14 – 12 – 2010 | Gectiğimiz hafta İsviçre nin Neuchatel kantonunda İTİF temsilcisnin önerisi ile bir eğitim semineri düzenlendi. La Chaux De Fonds şehrinde gerçekleşen seminer POP (İsviçre İşçi Partisi) ile ortak organize edildi. Seminerde göçmen çoçuklarının eğitim sorunları, başarı oranları ve göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı Forge ve Bois Noir bölgelerindeki kolejlerin göçmen çoçukların yığılması tartışıldı.

Belediye başkanı sıfatı ile Annıe Clere ve yine kanton eğtiminde sorumlu Viviane
Houlmann çağrıldı. Toplantı pop kanton sekreteri Gazereth Pascale in katılımcıları ve konukları hoşgeldin ve tanıtmasının ardında sözü İTİF temsilcisi Hasan a verdi hasan katılımcıları selmadıktan sonra pop nin bu konudaki hasasiyetinde ve yaptığı ev sahipliğinden dolayı konukları ve pop ye tesekür ederek başladı toplantının daha verimli geçmesi için kendi gözlemlerini , göçmen cocukların sorunların iceren bir sunum anlatı ve üç soru sordu.

1) kommündeki göçmen çoçuklarının bölümlere göre başarı oranı ne ?

2) Bu bölgelerdeki göçmen ve isviçreli çoçukların oranı ne?

3) Yıl sonunda kanton tarafında belirlenen eğtim programının ne kadarını

bitiriyor ? dedikten sonra sözü Viviane Houlman bıraktı ve göçmen çoçuklarına yönelik yaptıkları çalışmaları sıraladı. Kantonumuza yeni gelen cocuklara iki sen boyunca fransızca kursları veriyoruz özel sosyal eğitimciler denetiminde eğitimler veriliyor yine o sınıflardaki öğrenci saysında az olmasına dikat ediyoruz .aileri çağırıyoruz onlarla ortak çalışma yapıyoruz.Ana dilin önemine çok dikat çekti bir çoçuk ana dilini ne kadar iyi konuşursa ikinci dilide o kadar iyi konuşur ana dillerini mutlaka iyi öğrenmelilerini öneriyoruz iki kültürle büyümek büyük bir şanstır aynı zamanda. Sorulan sorulara gelince örneğin göçmen cocuklarının başarı oranını söyleyemem bu çok doğru olmaz ama konuşmalarında çok vahim olduğu anlaşıldı.

Bölgedeki okullardaki yabancı cocukların oranı ise % 60 dedi ama ispanya ve italya lıları ve vatandaşlık hakkını elde eden cocukları da eklersen bu çok daha yüksklerde bizim yaptığımız araştırmalar % 80 ler varan bir oranna tekabül ediyor.

Yıl sonuna geldiğinde ise eğitim programın diyer okullara göre geride kaldığını bir nevi itraf eti. Birde ailenin yaşam tarzı ve yaşam daki projeleride çok önemli çoçuklar için çoçuklar onalara göre şekilleniyorlar bu söylediğimin altını çizyorum çünkü çok önemli. Önümüzdeki dönemde ise ingilizcenin 7. sınıftan değil 5. sınıftan itibaren verilmeye başlanacak buna karşılık olarak bazıları daha karmaşık olur yine bir pop li ingilizce bir emperyal bir dildir diye karşı görüş belirti.

Jaclin sommali lide (kürt dost bir öğretmen) kürt dilinin önemine vurgu yaptı kürtler üzerne kitap yazmış kürt dilinin çok geniş bir dil olduğunu mezopotamyanın tüm zenginliğini barındıran koc bir kültürdür. kürtler mutlaka cocukları ile kürtce konuşsunlar diye öneride bulundu.

Belediye başkan sıfatı ile gelen bayandaAnnıe Clere ise daha çok entegrasion çalşmalarına değindi göçmenlerin yaşdığı bölgeleri imra yasak olmasına rahmen açtık bundaki amac ise daha çok getolaşmayı önlemek icin ve yine forge bölgesine yönelik çalşmalarının olduğunu ama ne yazıkki o bölgede toplanmasını engelleyemiyoruz o bölgede evler ucuz ve yakınları orada oturduğunda dolayı terci ediyorlar.

İTİF temsilci arkadaşın söz hakkı alarak gerek verdiklri bilgiler için pop nin de ev sahiliğine birkez daha teşekür etti bir konunu altını çizdi o iki bölge için çok geç kalınmadan polisın akşamdan sabah kadar gezmektense iyi bir entegrasion projesinin daha ucuz ve daha çözümleyci olduğunu söyleyerek bitirdi. Annıe Clere cevap olarak ta doğrudur zaten bizim gözetimimz altındadır.

Pop sekreteri ise bilimsel bir analiz yaparak şöyle toparladı bütün bu gün burada kunuşlan surunların esasını icinde yaşadığımz sistemde kaynaklı olduğunu örneğin eğitimde çok kesintilere gildiği adeletsiz ve eşitsiz bir sistemde kaynaklandığını son senelerde bir çok sınıfın kapandığı ve başka sınıflara eklendiği kısaca sorunların sistemde kaynaklıdır diye bitirdi.