Home , Avrupa , Zürih Gençlik Kültür Evi’nde Kültür Sanat Söyleşisi

Zürih Gençlik Kültür Evi’nde Kültür Sanat Söyleşisi

Zürih Gençlik Kültür Evi – Kültür Sanat Komisyonu olarak genel bakış açımız ve kültür sanat üzerine söyleşi adına gerçekleştirdiğimiz etkinliğimizi anlatan gönlümüzden kopan bir yazı.

IMG_3656

İlk olarak bu etkinliği neden yapma ihtiyacı hissettik ve esasta neye hizmet etmesini istiyoruz ondan bahsedelim.

Onlarca yıldır kültür sanat konusunun önemliliği üzerinden çalışmalar yapılıyor yada yazılar yazılıyor ol sakta bu konunun yeteri kadar önemsenemediği/önemseyemediğimiz düşüncesini yakıcı olarak hissettik. Kültürel Çalışmaların önemsenmeme konusu Ne yazık ki bize, basit bir tespitten daha ziyade pratikte çalışmaların tali durumuna düşmesi ile hissettirdi. Teorik olarak kültür sanat in önemli olduğu gerçekliğini bilmekle yetinmek Hemen hemen her alanda yaşanılan bir durum olarak karşımızda durmaktadır.

Kültür sanat neden önemli yada önemli olduğunu nasıl bilince çıkarırız konusu üzerinden neler yapabiliriz sorularını tartışmak gerektiği konusunda hem fikir olarak bir çalışma tarzı izlemeyle karar verdik kültür sanat komisyonu olarak. Bahsettiğimiz yada yapmak istediğimiz anlatılan bir konu ve dinleyen insanlarla yapılan bir etkinlik yapma anlayışı da olmamalıydı. Bu düşüncelerle etkinliğimizi Amatör ve Profesyonel kültür sanat alanında çalışmalar yapan kişilere Sohbet ortamı ile ileriki çalışmalardaki konulara da ışık tutması için geniş bir tema ile çağrımızı yaptık.

Bu düşüncelerle 24 Ekim tarihinde grup umuda haykırışının tartışmalara yön verdiği etkinliğimizi Pınar Aydınların da katilimi ile gerçekleştirdik.

Etkinliğimize Dersim’deki operasyonlarda ölümsüzleşen 3 YJA STAR gerillası ve 3 TKP/ML TİKKO halk savaşçılarını anarak başladık. Aralarında amatör ve profesyonel olarak kültür sanatla ilgilen kişilerin olduğu söyleşi adi altındaki toplantımıza yaklaşık 40 kişi katildi.

Etkinliğimiz Umuda Haykırış’ın “Sanat nedir” ve “Sanat / siyaset ilişkisi” üzerine kısa sunumun ardından tartışma bölümüne geçilmesi ile devam etti.

Tartışmalar sanatın ve siyasetin diyalektik bağı olduğu konusu üzerinden şekillendi. Sanatın bir kalıba sokulamayacağı kişiden kişiye ya da sanat dalları arasında farklılıkların olacağı vurgusunun yapıldığı etkinliğimiz önümüzdeki çalışmalarımızın konusu için de yol gösterici oldu. Çok geniş bir konu olması sebebi ile bu konunun daha çok tartışılması bu tarz toplantıların daha çok yapılması gerektiği vurgusu ile etkinliğimizi sonlandırdık.

Alanımızda söyleşi adi altında gerçekleştirdiğimiz geniş katılımlı ilk çalışmamız olmasına rağmen çalışmamızın olumlu geçmesi hem bizim ileriki çalışmalarımız için hemde kültür sanat çalışmalarının devamlılığı ve kafa akıllılığın sağlanabilmesi için önemli bir yerde durmaktadır.

Zürih Gençlik Kültür evi – Kültür Sanat Komisyonu