Home , APP , Yunanistan’da 8 Mart: Suskunluğa, eşitsizliğe ve sömürüye karşı
Kerkira şehrindeki 8 Mart eylemi | Fotoğraf: 902.gr

Yunanistan’da 8 Mart: Suskunluğa, eşitsizliğe ve sömürüye karşı

Kerkira şehrindeki 8 Mart eylemi | Fotoğraf: 902.gr

Haber Merkezi|09.03.2021|8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Yunanistan’da birçok şehirde yapılan kitlesel gösterilerle ve değişik etkinliklerle kutlanıyor.

8 Mart nedeniyle kadın örgütlerinin, siyasi parti, örgüt ve sendikaların çağrıları doğrultusunda başta Atina ve Selanik olmak üzere çok sayıda şehirde gösteriler ve etkinlikler gerçekleştiriliyor. Kadın örgütleri günler öncesinden yayınladıkları açıklamalarla ve iş yerlerinde sürdürdükleri faaliyetlerle gösterilere çağrılar yaparak kadınlar üzerindeki baskılara, şiddete ve sömürüye karşı sessiz kalınmayacaklarını dile getirdiler.

Yunanistan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu ve Atina İşçi Merkezi Konfederasyonu 8 Mart dolayısıyla saat 12-15.00 arası iş durdurma kararı alarak saat 13.00’de Klatmonos Meydanında yapılacak gösteriye katılım çağrısı yaptılar.

Atina ve Selanik’te ikinci gösteri ise Yunanistan Kadınlar Federasyonu (OGE) ve sendikaların çağrısıyla akşam saatlerinde yapılacak. Pandemi yasaklarının yürürlükte olmasına rağmen yapılacak bu gösterilere çok sayıda sendika, kadın örgütleri ve gençlik kuruluşları da katılacak. Yunanistan Komünist Partisine (KKE) bağlı Mücadeleci işçiler Cephesi (PAME) de bu gösterilere katılıyor. Atina’da yapılacak gösteri saat 17.30’da Propilya Meydanında gerçekleştirilecek ve arkasından Meclise doğru yürüyüş yapılacak.

Yunanistan Uluslararası Barış Komitesinin (EEDYE) açıklamasında ise “Kapitalist ekonomik krizin değirmen taşları arasında öğütülen eşitsizlik giderek derinleşiyor” vurgusu eşliğinde sömürü ve eşitsizliğin giderek artmasına dikkat çekiliyor ve gösterilere katılım çağrısı yapılıyor.

Yunanistan İnşaat İşçileri Sendikası ise “Suskunluk, eşitsizlik, ve sömürü zincirini kırmak için” 8 Mart gösterilerine katılım çağrısı yaptı. Aynı doğrultudaki çağrılar ticari işyerleri emekçileri, ilaç işçileri, gıda işçileri, temizlik işçileri, telekomünikasyon emekçileri, özel okullar emekçileri, belediye işçileri, turizm işletmeleri emekçileri, muhasebeciler ve daha çok sayıda sendika tarafındanda yapıldı. Birçok sendika saat 11-15.00 arası yapılan iş bırakma sırasında işyerlerine giderek bilgilendirme toplantıları yaptı.

Bugün Saat 11.00’de kitap, kağıt ve elektronik medya çalışanları sendikasının ve değişik sektörlerde çalışan kadın emekçilerin çağrısı üzerine çalışma bakanlığı önünde bir gösteri yapıldı. Bakanlık önünde yapılan konuşmalarda ve dağıtılan bildirilerde kadınlar üzerindeki şiddet, sömürü ve baskıların arttığına dikkat çekildi.

Konuşmalarda aktarılan bazı veriler şunlar oldu:

“Kadın ve erkekler arasındaki eşitsizlik büyüdükçe kapitalist kâr artmaktadır.  2020 yılında kadınlar arasındaki işsizlik oranı yüzde 20,6 iken erkekler arasında bu oran yüzde 13,5 dolaylarındaydı. Bu gün ise sosyal güvenlik kurumunun verdiği bilgilere göre ortaya çıkan tablo şöyledir: Bir milyon 133 bin 432 kişi işsizdir. Bunun 422 bin 487’si erkek (yüzde 37,28) 710 bin 945’i (yüzde 62, 72) kadındır.”

Bu arada 8 Mart dolayısıyla tabipler birliği ve gıda işçileri sendikası internet ortamında kadın sorunlarını konu edinen ortak bir etkinlik düzenlediler.

Atina ve Selanik dışında Lamia, Volo, Kerkira, Trikala ,Patra, Kardiça, Seres, Komotini şehirlerinde ve Girit, Kos, İkaria adalarında da gösteriler yapıldı. Yaklaşık 15 şehir ve ilçedede değişik  etkinlikler gerçekleştirildi. (Evrensel)