Home , Haberler , YSK yansımaları: İstanbul'da kurşun, Dersim'de baskın

YSK yansımaları: İstanbul'da kurşun, Dersim'de baskın

İSTANBUL | 20 – 04 – 2011 | AKP Beylikdüzü il teşkilatına dün gece yarısı molotof kokteyli atıldı. Molotof kokteyline silahlarla ateş açarak karşılık veren polis, bölgede geniş çaplı müdahale ve arama başlattı. Binalarına molotof kokteyli atıldığını belirten parti görevlisi Emrah Avcı, „Binanın içindeki polisler de saldırganlara hemen cevap verdi. Küçük bir çatışma oldu. Camlarda 5-6 kurşun deliği var. Olay esnasında yukarı ki katta görevliler vardı. Ancak herhangi bir yaralanma olayı olmadı“ dedi.

DERSİMDE DEMOKRATİK ÇÖZÜM ÇADIRINA BASKIN

Diğer yandan devlet güçleri, 20 Mart`ta Dersim’de Seyit Rıza Meydanı`na kurulan „Demokratik Çözüm Çadırı“na baskın düzenleyerek müdahale etti. Sabah 4.00 sıralarında başlatılan operasyonda Demokratik Çözüm Çadırını abluka altına alan özel hareket timleri ve çevik kuvvet polisleri, çadırda yaptıkları aramanın ardından bazı pankartlara el koydu. Arama esnasında sloganlar atarak ve marşlar söyleyerek tepkisini dile  getiren vatandaşlar, polis baskısını protesto etti. Arama sırasında çadırda fenalaşan bir kadın hastaneye kaldırılırken, baskında gözaltının olmadığı bildirildi.

SUAT DEMİR: BU BİR PROVAKASYONDUR

Çözüm çadırı önünde basına açıklama yapan BDP Dersim İl Başkanı Suat Demir, „Demokratik Çözüm Çadırı“na anti demokratik bir baskın yapıldığını kaydederek, „Sabah saat 04.00 sıralarında savcılık kararı ile „Demokratik Çözüm Çadırı“na TEM Şube ekipleri tarafından baskın düzenlenmiş. Çadır içinde bulunan pankartlardan özel eşyalarımıza kadar el koymuşlar. Demokratik çözüme ilişkin yazdığımız tüm pankart ve dövizlere el konulmuştur. Ayrıca arama sırasında kimlik kontrolü yapılmıştır. Çeşitli provokasyon girişimlerine rağmen çadırda bulunan arkadaşlarımız sağ duyulu davranmıştır. Çadırımızı ciddi anlamda dağıtıp eşyalarımıza zarar vermişlerdir“ şeklinde konuştu.

EDİBE ŞAHİN: HİÇBİR GÜÇ KÜRT HALKININ DEMOKRATİK MÜCADELESİNİN ÖNÜNE GEÇEMEYECEKTİR

Çadıra gelerek bilgi alan Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin ise „Türkiye ve özellikle bölgemizde bağımsız adaylara yönelik veto ile başlayan bu gergin durum Türkiye’de demokrasinin önüne geçen güçlerin Kürt halkının demokratik mücadelesinin önüne geçmesinin müdahaleleridir. Uzun süredir Dersim’de de kurulan Demokratik Çözüm Çadırı bugün sabah saatlerinde bir baskın ile karşı karşıya kalmıştır. Oysa ki Kürt sorununun çözümü noktasında tartışma ortamının en uygun yeri olan ve her kesimden insanların uğradığı bir mekandı. Çözüm platformu hedef oldu. Ancak bu çok iyi bilinmelidir hiçbir güç Kürt halkının demokratik mücadelesinin önüne geçemeyecektir“ diye konuştu.

ALMAN BASINI: TÜRKİYE`DE SOĞUK DARBE

YSK`nın kararı Avrupa basınında da ciddi şekilde yankı buldu.

Almanya’nın önde gelen gazetelerinden Tagesspiegel YSK’nin veto kararını “Kürt adaylara kapı kapandı, Türkiye’de şiddetin geri dönme korkusu var” başlıklı haberde kararın gerekçesini “yüksek oranda şüpheli” biçimde yorumladı. Kararın düzeltilmemesi halinde AB adayı bir ülkede demokrasiye gölge düşeceğin yazdı.

Diğer yandan yine alman gazetesi gazetesi TAZ ise “Kürtler seçimden çıkartıldı” başlığını kullandı. Erdoğan’ın azınlıklara karşı harekete geçtiğini savunan gazete bölgede AKP ve BDP arasındaki ciddi bir yarışın yaşandığına dikkat çekildi. Seçim öncesi yapılan bütün anketlerde BDP’nin 30 vekil çıkartacağının altını çizen TAZ “Yorumculara göre bürokrasi tek başına böyle kritik kararlar alamaz ve arkasında hükümet vardır” görüşünü savundu.

Almanya’nın günlük gazetelerinden Junge Welt ise “Türkiye’de soğuk darbe; Kürt ve sosyalist adaylara seçim yasağı”başlığıyla YSK kararını okuyucularına duyurdu. Veto kararının ardından gerginliğin arttığına dikkat çeken gazete “Diyarbakır’daki göstericiler kararı Erdoğan’ın darbesi şeklinde yorumluyorlar. Yüzde 10’luk seçim barajı nedeniyle bağımsızlarla baraj delmek istenmişti.

YSK, geçtiğimiz pazartesi günü 7’si BDP’nin destekledigi toplam 12 adayin adaylıklarını iptal etmişti.