Anasayfa , Haberler , Türkiye’de ikili hukuk, utanç verici bir karar!

Türkiye’de ikili hukuk, utanç verici bir karar!

bdp milletvekilleriAMED | 16 – 12 – 2013 | KCK davalarından yargılanan tutuklu BDP milletvekilleri İbrahim Ayhan ve Gülseren Yıldırım’ın tahliye talebini reddeden 5. Ağır Ceza Mahkemesi, oy çokluğu ile tutukluluklarının devamına karar verdi. Tutuklu milletvekilleri Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız ve Kemal Aktaş içinde 6. Ağır Ceza Mahkemesi verdiği mütalaasında, Anayasa Mahkemesi kararının tahliye edilen CHP Milletvekili Mustafa Balbay’ın başvurus sonucu verildiğini ve söz konusu kararın sadece Balbay’ı bağladığını öne sürdü.

Tutuklu vekillerin tahliye taleplerinin reddedilmesini değerlendiren BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ise, “Bir kez daha hukuk ayaklar altına alındı. Türkiye’nin hukuk devleti olmadığı ortaya çıktı. Utanç verici bir karar” dedi.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesine yapılan tahliye başvurusunun ardından savcı,  KCK davasında tutuklu yargılanan Bağımsız Van Milletvekili Kemal Aktaş ve BDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak ile Şırnak KCK davasında tutuklu yargılanan BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ile ilgili dosyada incelemesini tamamladı.

CHP’li Milletvekili Mustafa Balbay’ın Anayasa Mahkemesinin kararı üzerine İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince tahliye edilmesinin ardından avukatlarınca tahliye edilmeleri için yapılan başvurunun ardından milletvekilleri Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız ve Kemal Aktaş’ın dosyaları savcılıkça incelendi.

Savcı, KCK’ye yönelik operasyonda tutuklanan, 14 Nisan 2009 yılından bu yana “silahlı terör örgütüne üye olduğu” gerekçesiyle yargılanan Diyarbakır E Tipi Cezaevinde tutuklu Milletvekili Aktaş, 18 Nisan 2009 yılından bu yana “silahlı terör örgütüne üye olduğu” gerekçesiyle yargılanan Diyarbakır E Tipi Cezaevinde tutuklu milletvekili Irmak ve 27 Nisan 2009 yılından Türk Ceza Kanununun (TCK) 314/2. maddesi uyarınca “terör örgütü üyesi ve yöneticisi olma” suçundan yargılanan Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nde tutuklu Milletvekili Sarıyıldız ile ilgili mütalaasını hazırladı. Savcı mütalaasında 3 milletvekili ile ilgili tahliye talebinin reddine karar verilmesi yönünde görüş bildirerek, Anayasa Mahkemesinin kararının Balbay’ın bireysel başvurusu sonucu verildiği için sözkonusu kararın sadece Balbay’ı bağladığını öne sürdü.

Mahkeme, mütalaa ile avukatların tahliye talebini değerlendirerek tutuklu milletvekillerinin durumunu karara bağlayacak.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesine tahliyelerine ilişkin yapılan başvurunun ardından mahkeme, Urfa KCK Davasında tutuklu yargılanan BDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan ve Mardin KCK davasında tutuklu yargılanan BDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım’ın tahliye talebini reddetti.

CHP’li Milletvekili Mustafa Balbay’ın Anayasa Mahkemesinin kararı üzerine İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince tahliye edilmesinin ardından avukatlarınca tahliye edilmeleri için başvuru yapılan tutuklu Milletvekilleri İbrahim Ayhan ve Gülseren Yıldırım’ın dosyaları savcılıkça incelendi.

Mahkeme, savcının KCK’ya yönelik operasyonda yakalanan ve 5 Ekim 2010 yılından bu yana “silahlı terör örgütüne üye olduğu” gerekçesiyle yargılanan Ayhan ve  15 Şubat 2010 yılından bu yana “terör örgütü üyesi olmak” suçundan yargılanan milletvekili Yıldırım ile ilgili tutuklulukta geçirdiği süre ve seçilme hakkını ihlalini gerekçe göstererek tahliyesine karar verilmesi yönünde sunduğu mütalaayı ve avukatlarının tahliye taleplerini inceledi.

Mahkeme, Mardin E Tipi Cezaevinde tutuklu sanık Gülseren Yıldırım ve Diyarbakır D Tipi Cezaevinde tutuklu İbrahim Ayhan’ın tahliye talebini reddederek, oy çokluğu ile tutukluluklarının devamına karar verdi.

BULDAN: KARAR UTANÇ VERİCİ

KCK davasından yargılanan ve Anayasa Mahkemesi’nin CHP Milletvekili Mustafa Balbay hakkında verdiği “uzun tutukluluk” kararının ardından savcının tahliye edilmeleri yönünde görüş bildirdiği BDP’li milletvekilleri İbrahim Ayhan ve Gülser Yıldırım’ın tahliye taleplerinin Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından oy çokluğu reddedilmesi ve Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 4 yıldan fazla süredir tutuklu olarak yargılanan BDP milletvekilleri Kemal Aktaş, Faysal Sarıyıldız ve Selma Irmak için savcılığın tahliye edilmemeleri yönünden görüş bildirmesine BDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan tepki gösterdi.

Söz konusu kararları “Türkiye’de bir kez daha hukuk ayaklar altına alındı” diye değerlendiren Buldan, şunları söyledi: “Hukuk bir kez daha çiğnendi, bunu görmüş oldu. Doğrusu Balbay’ın tahliye edilmesinden sonra diğer seçilmişlerin hepsinin tahliye edilmesi gerekiyordu. Bu arkadaşlarımız hakkında kesinleşmiş cezalar yok. Fazlasıyla içerde yattılar. Bu arkadaşlarımız hiç içerde olmaması gerekirken, bir rehine olarak tutuluyorlar. MHP’li bir milletvekili, BDP’li tahliyesi gündeme gelir gelmez. ‘BDP’liler tahliye olursa kıyametin kopması gerekiyor’ yönünde açıklaması oldu. Bu tehdit olarak mı algındı. Türkiye özgürlüklerden korkuyorsa, Türkiye’de hukuk devletinden bahsedemeyiz. Türkiye açısından, demokrasi açısından yaralayıcı bir karar. Acilen düzeltilmeli gerekiyor bu kararın. Türkiye’nin hukuk devleti olmadığı bir kez daha ortaya çıkmıştır. Utanç verici bir karardır.”