Home , Haberler , ‚Yeni Türkiye projesi ile ataerkil hakimiyet canlandırılmak isteniyor‘

‚Yeni Türkiye projesi ile ataerkil hakimiyet canlandırılmak isteniyor‘

TÜRKİYE|06.11.2017|Mimar Sinan Üniversitesi (MSÜ) Kadın Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin düzenlendiği Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Konferansı’nda konuşan Prof. Dr. Gül Özyeğin, „AKP’de belirli ahlak türlerini tepeden inme dayatılması ile ataerkil hakimiyetin canlandırılmasını yeniden görüyoruz“ dedi.

Mimar Sinan Üniversitesi (MSÜ) Kadın Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin düzenlediği Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Konferansı, üniversitenin Bomanti Yerleşkesi’nde gerçekleşti. Yarın da devam edecek olan konferansa, özellikle toplumsal cinsiyet alanında akademik çalışmalar yapan kadın öğrenciler ilgi gösterdi.

 Konferansın açılış konuşmasını yapan William and Mary College (ABD-Virginia) Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gül Özyeğin, „Feminist toplumsal cinsiyet kavramları dışlayan patriarkayı yeniden düşünmek“ başlıklı bir sunum yaptı.
‚Ahlak dayatması‘
Patriarka (Ataerkil) kavramının tarihsel sürecini, ortaya çıkışını ve toplumları ne yönde etkilediğini akademi açısından anlatan Gül, sunumunun son bölümünde Türkiye’deki patriarka üzerine konuştu. AKP hükümetinin kadını yok sayan politikalarına değinen Gül, „AKP iktidarı dini ve milliyetçi gündemi ve politikaları ile yeni bir Türkiye kurulmasını teşvik ediyor. AKP’de belirli ahlak türlerini tepeden inme dayatılması ile ataerkil hakimiyetin canlandırılmasını yeniden görüyoruz. Bu, yeni Türkiye projesi, en çok cinsiyet ve cinsellik alanında canlandırılıyor“ dedi.
Teorik tartışmalarla devam eden konferansın öğleden sonraki bölümünde Queer kuramı üzerine sunumlar yapıldı.
Konferansın yarınki bölümünde, toplumsal cinsiyetin sanat ve toplumsal mücadele üzerindeki etkileri üzerine sunumlar yapılacak. (jinnews)