Anasayfa , Avrupa , Yeni Kadın’dan Çağrı; Rosa Luxemburg Kadınların Mücadelesinde Sürekli Var Olacaktır!

Yeni Kadın’dan Çağrı; Rosa Luxemburg Kadınların Mücadelesinde Sürekli Var Olacaktır!

HABER MERKEZİ|12.01.2023|Yeni Kadın tarafından 15 Ocak 1919 günü katledilen Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht ile birlikte V. İ. Lenin anması için bir açıklama yayınladı;

 

“Rosa Luxemburg Kadınların Mücadelesinde Sürekli Var Olacaktır!

“Sizi budala zaptiyeler! Kum üzerine kurulu sizin düzeniniz. Devrim daha yarın olmadan, zincir şakırtıları içinde yine doğrulacaktır. Ve sizleri dehşet içinde bırakıp, trampet sesleri arasında şunu bildirecektir; Vardım, Varım, Var olacağım!“
R. Luxemburg

Her yıl binler R. Luxemburg, K. Liebknecht ve V.İ. Lenin’i anmak için, Ocak ayının ikinci pazarında Berlin’de bir araya gelmektedir. Almanya’da merkezi olarak düzenlenen yürüyüş, Rosa ve Karl’ın mezarında yapılan anmayla sonlandırılmaktadır. Bu yılda 15 Ocak’ta yine binler bir araya gelerek mezar taşında yazılı olan “Ölüler bizi uyarıyor” sözü önünde onları anacağız ve bu uyarıya bir kez daha kulak vereceğiz.

Onlar iz bırakarak aramızdan ayrıldılar!
Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht 15 Ocak 1919 günü sorgusuz sualsiz ‘Alman ‘Freikorbs’ tarafından katledildiler. Bu cinayet sadece Alman devrimine indirilmiş bir darbe olarak görülemezdi. İhanetler karsısında cesurca Enternasyonal için halkları ayaklanmaya çağıran Spartaküstlerin kurucusu bu iki devrimcinin katli, uluslararası işçi sınıfı hareketinde önemli bir tecrübenin, önderliğin kaybı anlamındaydı da aynı zamanda.

Lenin, “Luxemburg ve Liebknecht’in katledilmesi dünya tarihi açısından önemli bir olaydır” demişti. Dünya devriminin habercisi sayılan Alman Devrimine indirilen bu darbe Lenin’in dediği gibi tüm dünyaya burjuva demokratik cumhuriyetin gerçek sınıfsal karakterini bir kez daha göstermiştir.
Tarih Enternasyonalin gerçek temsilcilerini bugünde haklı çıkarmıştır. Emperyalist güçler, ‘Anavatan’ savunması adı altında işçi sınıfını, emekçileri karşı karşıya getirmiş, onları dehşet verici bir savaşın içine sürüklemiştir. Emekçi halkın payına yokluk sefalet, ölüm düşerken, bir avuç sermayedarlar lüks içinde , sefa sürmektedirler.
Bugünde Kadınlara, LGBTİ+’lara ezilen halklara ve tüm emekçilere yönelik saldırılar artarak devam etmektedir. Dünyanın tüm coğrafyalarında olduğu gibi Avrupa’daki savaşın en çok tahribatını yine çocuklar ve kadınlar yaşamıştır. Kadına yönelik artan şiddete, faşizan devlet politikalarına, sömürüye ve baskıya karşı emek, hak ve özgürlükleri için toplumsal muhalefetin korkusuz bir dinamiği oldu kadınlar.

Onları anmak, emperyalist savaşlara karşı mücadele etmektir!
Birinci emperyalist paylaşım savaşının arifesinde, savaşa karşı Almanya’da işçi sınıfının ve emekçilerin ortak mücadelesini geliştirmek ve sosyal demokratların ihanetine karşı halkı bilinçlendirmek için çalışan Rosa ve Karl karşısında acze düşen devlet onları kurşunlayarak onların düşüncelerinde kurtulacağını sandı. Fakat, emperyalizme ve onların yarattığı savaşa karşı halkın mücadelesi kesintisiz devam etmektedir. Bugünde Ortadoğuda başlayarak, Ukrayna’da süren emperyalist savaşa karşı, onlardan aldığımız tecrübelerle mücadelemizi sürdüreceğiz.
Yeni Kadın olarak, tüm kadınları patriarkaya, emperyalizme ve emperalist savaşlara karşı ortak mücadeleyi büyütmek ve güçlü bir şekilde haksız savaşa hayır demek için 15 Ocak’ta Berlin’de buluşmaya çağırıyoruz! R. Luxemburg, K. Liebknecht ve V. İ. Lenin’i anmak onların mücadelesini yaşatmaktır!”

Bildiri;

LLL Çağrı 1