Anasayfa , Haberler , Yeni Kadın ve YDG: “Diren’in ve tüm LGBTİ+ tutsakların yanındayız!”

Yeni Kadın ve YDG: “Diren’in ve tüm LGBTİ+ tutsakların yanındayız!”

ATİK bileşeni Yeni Kadın ve YDG`den Diren Coşkun İle İlgili Bir Açıklama Yayınlandı.

Açıklamayı Haber Değeri Taşıdığı İçin Aynen Yayınlıyoruz.  

Basına ve Kamuoyuna,

14 Ağustos 2017 Pazartesi günü E-Devlet şifresi almak için gittiği Diyarbakır Adliyesi’nde kimlik incelemesi sırasında hakkında “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası”ndan kesinleşmiş hapis cezası olduğunu gerekçesiyle tutuklanan trans aktivist Diren Coşkun, önce Diyarbakır D Tipi’nde ardından sürgün edildiği Edirne 2 Nolu F Tipi’nde tecrite, şiddete ve ayrımcılığa maruz kaldı.

Trans tutsak Diren Coşkun, hapishanede uğradığı şiddet, ayrımcılık, tecrit ve trans geçiş sürecinde ücretsiz olarak erişebilmesi gereken ameliyat ve tedavi hakkının engellenmesi üzerine 25 Ocak’ta ölüm orucuna başlamıştı. Diren Coşkun’un ölüm orucuna girmesi üzerine trans aktivist Kıvılcım Arat da ölüm orucuna başlamış ve süren sessizliğe karşı herkesi harekete geçmeye çağırmıştı. Ardından ise farklı şehirlerde yaşayan LGBTİ+ aktivistleri açlık grevleri ile Diren Coşkun’un sesine ses olması için kamuoyunu ve yetkilileri göreve çağırdı.

LGBTİ+ derneklerinin yaptıkları araştırmalarda trans tutsakların diğer tutsaklara oranla hapishanelerde iki katı ayrımcılık ve şiddete maruz kaldığı gerçeği de Diren’in ölüm orucu sayesinde tekrar gündeme geldi. Bu süreçte Diren’in, ölüm orucundan sonra yaşamına sağlıklı biçimde devam edebilmesi için gerekli olan vitamin takviyesi dahi hapishane yönetimi tarafından engellendi, şiddet ve ayrımcılık devam etti.

Bütün yıldırma politikalarına rağmen Diren, 25 Ocak’ta başladığı ölüm orucunu, direnişinin 27. gününde kısmi kazanımlar elde ederek eylemine bir süreliğine durdurduğunu duyurdu. Tekirdağ 2 Nolu F Tipi’nde alıkonulan Diren’in ilk etaptaki talepleri olan lazer epilasyon, vegan beslenme ve hapishane çalışanlarının Diren’in trans kimliğinden kaynaklı takındığı ayrımcı tutumlarının son bulması konularında ailesi ve arkadaşları hapishane yönetimiyle görüşerek bu sürecin birlikte ve sağlıklı biçimde yürütüleceğine dair uzlaşıya vardılar.

Uzlaşıya varılmasına rağmen, Diren’in ayrımcılığa karşı ölüm orucuna girmesi üzerine hapishane yönetimi tarafından başlatılan disiplin soruşturması devam ediyor. Aynı zamanda Diren’in bütün talepleri hala koşulsuz bir biçimde kabul edilmiş değil. Hukuksuz bir biçimde hapishanede alıkonulması yetmezmiş gibi işkenceye ve ayrımcılığa maruz kalan, ücretsiz ameliyat ve tedavi hakkı gasp edilen Diren Coşkun’un bütün taleplerinin bir an önce koşulsuz olarak kabul edilmesi ve disiplin soruşturmasına son verilmesi için başta tüm kadın ve LGBTİ+ kurumları olmak üzere Avrupa’da yaşayan herkesi bir kez daha Diren’e ses vermeye çağırıyoruz.

Avrupa’da başta translar olmak üzere LGBTİ+’lara yönelik nefret ve ayrımcılıkta birinci olan Türkiye’nin de artık adalet ve eşitlik taleplerini karşılamasını, bakanlıkların gerekli adımları atmasını ve bu nefret dolu uygulamalarına son vermesini talep ediyoruz.

Berxwedan Jiyanê!

Diren’in ve tüm LGBTİ+ tutsakların yanındayız!

Ya hep beraber özgürleşeceğiz, ya hep beraber özgürleşeceğiz!

YENİ KADIN ve YDG”