Home , Haberler , Yeni Kadın 16. Merkezi Kongresini Başarıyla Gerçekleştirdi

Yeni Kadın 16. Merkezi Kongresini Başarıyla Gerçekleştirdi

FRANKFURT|07.03.2022| Yeni Kadın 16. Merkezi Kongresi 5 – 6 Mart 2022 tarihilerinde başarıyla gerçekleştirildi. Kongre’nin başlatılması için gerekli delege katılımı biraz gecikmeli sağlandığı için, başlaması öngörülen saatte başlatılamasa da, başladıktan sonra iki gün boyunca bol tartışmalı, coşkulu ve başarılı bir Kongre gerçekleştirildi.

33 delegenin katılımı ile başlayan Kongre, saygı duruşu ve divan seçiminden sonra divan, Kongre gündemini açıklayarak delegelerin onayına sundu. Akabinde açılış konuşmasını yapmak üzere MYK’dan bir arkadaşı mikrofona davet etti. Açılış konuşmasını yapan MYK başkanı 15. Dönem çalışmalarının iki yılını kapsayan pandemi sürecinin toplum ve Yeni Kadın’ın çalışmaları üzerinde yarattığı etkilere, başta kadınlar olmak üzere toplumu nasıl bireyselleştirdiğine, önümüzdeki süreçte bu durumun kadın çalışmalarında yaratacağı zorluklara ama tüm zorluklara rağmen dünya çapında kadın direnişlerinin ivme kazandığına vurgu yaptıktan sonra sözlerini; “bu dönem zorlu ve yoğun geçecek ama biz yine her zamanki gibi örgütlü güçlerimize dayanacağız ve örgütlülüğümüzü büyüteceğiz.” dedi.

Ardından başlayan siyasi perspektif tartışması, ülkelerin kurultay ve Ülke Faaliyet Komiteleri’nin toplantılarında çıkan eleştiri ve öneriler doğrultusunda çıkartılan raporlar sunulduktan sonra, tek tek bireyler söz alarak eleştiri ve önerilerini sundular. Tartışmaların sona ermesinden sonra, MYK’dan bir arkadaş, gelen eleştiri ve önerilere yanıt vererek perspektifin alması gereken yeni hatlarını toparladıktan sonra, delegelerin oy birliği ile siyasi perspektif onaylandı.

Yeni Kadın 15. Dönem MYK’sı, 2021’de 30. Mücadele yılını kutlamak için bir festival örgütlemeyi planlamış olsa da, pandemi nedeniyle bu planı hayata geçiremediği için Kongre’nin ilk gününü, 31 yıllık tarihi kutlamak için bir kültürel etkinlikle sonlandırmayı karar altına almıştı. Bu bölümde MYK adına söz alan arkadaş, Yeni Kadın’ın 31 yıllık mücadele tarihini anlattıktan sonra, bugün Ukrayna’da yaşanan emperyalistler arası çıkar savaşına, Yeni Kadın’ın 31 yıllık mücadele tarihinde edindiği deneyimleri ve siyasal duruşu gereği bugün durması gereken noktaya ve Yeni Kadın başta olmak üzere kadınlara düşen göreve vurgu yaptıktan sonra, 31 yıl önce Yeni Kadın’ın ATİK Kadınlar Komisyonu olarak kuruluşunda yer alan Hülya Onur’u mikrofona davet etti. Arkadaşın o ilk yıllara ve bugüne gelişe ilişkin yaptığı konuşmadan sonra, ilk yıllardan bugüne bu mücadelede yer alan kadın arkadaşları sahneye davet ederek, hep birlikte kitleyi selamladılar. Yaşanan bu tarihi anımsama ve duygusal andan sonra kültürel bölüme geçildi. İlk olarak Strasbourg Kültür ve Dostluk Evi’nden kadın korosu sahne aldı. Söyledikleri birbirinden güzel parçalarla beğeni toplayan koro sahneden inerken, Umuda Haykırış sahnedeki yerini aldı. Kadınlara yönelik türkü ve marşlardan sonra, çekilen halaylarla Kongrenin ilk günü coşkulu bir şekilde sona ermiş oldu.

2. gün sabah 9.30’da, Yeni Kadın’ın 31 yıllık mücadele tarihini ve 15. Dönem MYK’sının faaliyetlerinin dökümü olan videonun gösterimi ile Kongre başladı. Akabinde MYK’dan bir arkadaşın okuduğu faaliyet raporundan sonra yürütülen canlı tartışmaların ardından , MYK’dan bir arkadaş eleştirilere yanıt verdikten sonra, Denetim Kurulu’nun raporu okundu. Ardından, 15. Dönem MYK’sının faaliyet raporu ve mali rapor oy birliği ile onaylandı.

İki gün boyunca ara ara gösterilen; Türkiye’den avukat ve insan hakları aktivistleri Eren Keskin ve Hülya Gülbahar’ın, Yeni Demokrat Kadın’ın, yazar ve antropolog Sibel Özbudun’un ve Avusturya’dan Komuntern eş başkanı Selma Schat‘ın gönderdikleri Kongre’yi selamlama video mesajları coşkuyla izlendi. SYKP Avrupa Kadın Meclisi ve ADKH, kadın dayanışmasının önemine vurgu yapan mesajlarıyla kongreyi selamlarken, YDG temsilcisi genç kadın arkadaş, YDG’nin umutları tazeleyen selamlama mesajını sundu. Ayrıca ATİK Eş Başkanı da yaptığı konuşmasında, örgütlü kadın mücadelesinin sınıf mücadelesi içinde taşıdığı öneme vurgu yaparak Kongre’yi selamladı.

2. gün, MLPD ve Couragea’den gelen arkadaşlardan MLPD adına konuşma yapan arkadaş da; Kongre’yi selamlayarak, sınıf mücadelesinin içinde bulunduğu zorluklara, emperyalist saldırılara, Alman emperyalizminin devrimcilere yönelik saldırılarının yanı sıra yükselen komünizm düşmanlığına, ırkçılığa ve tüm bu saldırıların karşısında enternasyonal mücadelenin önemine vurgu yaptı.

16. Dönem yönetim ve denetim kurullarının seçimi gerçekleştirildikten sonra, 23 – 24 Nisan’da gerçekleştirilecek olan 26. ATİK Genel Kongresi’ne, Yeni Kadın adına katılacak olan delegeler seçildi. Son olarak Kongre’ye katılanların dilek, temenni ve 16. Dönem için sundukları önerilerin ardından “BİRLİK, MÜCADELE, ZAFER! YAŞASIN ATİK, YDG, YENİ KADIN” sloganları eşliğinde 16. Kongre başarıyla sona ermiş oldu.