Anasayfa , Haberler , Yeni Dinozor Türleri Bulundu

Yeni Dinozor Türleri Bulundu

125 milyon önce İngiltere’nin Kuzeyinde yaşadığı tahmin edilen iki farklı yeni tür dinozor kalıntıları bulundu.

İNGİLTERE|29.09.2021| Bir Isle of Wight sahilinde bulunan üç parmaklı dinozorların kalıntılarından Spinosaurid grubuna ait 1m uzunluğunda kafatasları ile 9m uzunluğunda oldukları düşünülüyor.

Birkaç yıl süren kazının sonucunda 50 civarında kemiğe ulaşıldı.

Ceratosuchops inferodios adlı ilk örnek, “boynuzlu timsah yüzlü cehennem balıkçılı” olarak etiketlendi.

Alçak boynuzlar ve alın bölgesindeki çıkıntılar ile isim, avcının balıkçıl benzeri avlanma tarzına da atıfta bulunuyor. İkincisi, yakın zamanda ölen İngiliz paleontolog Angela Milner’in onuruna “Milner’ın nehir kıyısı avcısı” olarak tercüme edilen Riparovenator milnerae olarak adlandırıldı.

Bu keşif, 1983 yılında Surrey’deki bir taş ocağında Baryonyx’e ait olan son spinosaurid iskeletinin keşfedilmesinden sonra geliyor. O zamandan beri sadece tek tek kemikler ve izole dişler bulunmuştu.

Southampton üniversitesinde doktora öğrencisi Chris Barker şunları söyledi: “Kafatasların yalnızca Baryonyx’ten değil, aynı zamanda birbirlerinden de farklı olduğunu gördük, bu da Birleşik Krallık’ın önceden düşünülenden daha fazla spinosaurid çeşitliliği barındırdığını düşündürüyor.”

İngiliz theropod dinozorları konusunda uzman olan Darren Naish şunları söyledi: “Birkaç yıldır Baryonyx benzeri dinozorların Wight Adası’nda keşfedilmeyi beklediğini, ancak bu tür iki hayvanın kalıntılarını art arda bulmak büyük bir sürpriz oldu.

Çalışma ayrıca, spinosauridlerin Asya, Afrika ve Güney Amerika’ya yayılmadan önce Avrupa’da nasıl evrimleştiğini de ortaya koydu.

Yaklaşık 50 kemikten oluşan koleksiyon, Sandown’daki Dinozor Adası Müzesi’nde sergilenecek.

Küratör Dr Martin Munt, bulguların Wight Adası’nın Avrupa’daki dinozor kalıntıları için en iyi yerlerden biri olarak statüsünü pekiştirdiğini söyledi.

Kaynak: BBC