Anasayfa , Haberler , Xerabê Bava köyünde abluka 12. gününde!

Xerabê Bava köyünde abluka 12. gününde!

Türkiye |21.02.2017|Nisêbîn’in Xerabê Bava köyünde abluka sürüyor, devlet infazlarına devam ediyor. Köye girmek isteyen heyetlere de izin verilmiyor.Mêrdîn’in Nisêbîn ilçesine bağlı Xerabê Bava (Koruköy) köyünde 12 gündür abluka altında olan köylüler, valiliğin yaptığı, açıklamaların gerçeği yansıtmadığını kaydederek, baskının sürdüğünü dile getirdi. Bir köylü, dün gece 2 kişinin öldürüldüğü, bir kişinin ise yaralandığını söyledi.

Köylülerin telefonla verdiği bilgilere göre, dün akşam saatlerinde silah seslerinin yeniden yükseldiği, 2 kişinin öldürüldüğü ve 1 kişinin yaralandığı bilgisini aldıklarını ancak dışarıya çıkamadıkları söylendi. Öldürülen ve yaralananın kim veya kimler olduğu hakkında ise bilgi edinilemedi.

Valiliğin “Hukuk gözetiliyor” ve “yardımlar götürülüyor” şeklindeki açıklamasını da yalanlayan köylüler, köy garajı denilen yere, 100’ü aşkın kişinin yaşadığı köyde askerler tarafından 30 kadar koli getirilip, bu yardımlar da ancak imza ve fotoğraflarının çekilmesi şartı ile verildiğini, daha sonra bu fotoğrafların reklam amacıyla servis edildiğini aktardılar.

Öte yandan Mardin Devlet Hastanesi’ne kaldırılan cenazelerden birini ailesi teşhis etti. PKK’li Agit Elmas’a ait olduğu belirtilen cenaze ailesi tarafından doğum yeri olan Bitlis’e götürülmek üzere yola çıkıldı. Diğer iki cenazenin kimliklerinin ise hala tespit edilmediği öğrenildi.

 

Heyetin köye girişine izin verilmedi!

Xerabê Bava köyünden bilgi alabilmek için gelen insan hakları savunucularından oluşan heyet, yetkililerden bilgi alamadı. Köye girmek isteyen heyete askerler izin vermedi.

İnsan Hakları Derneği Genel Merkezi, İHD İstanbul Şubesi, İHD Amed şubesi ve Amed Barosu’ndan oluşan bir heyet Xerabê Bava köyünde yaşananları yerinde görmek amacıyla bölgeye geldi. İlk olarak Nisêbîn’e gelen heyet, Kaymakamlık, Valilik ve Savcılık ile görüşmeler yaparak duruma ilişkin bilgi almak istedi. Yetkililerle görüşemeyen heyet, ardından köye geçmek üzere bölgeye geldi. Burada köye 15 kilometre kala durdurulan heyet, askerler tarafından köye geçişe izin verilmedi.

İkinci heyetin de gelmesiyle birlikte bölgeye çok sayıda asker ve TOMA sevk edilirken köyden 2 ambulans ile 1 cenaze aracının çıktığı görüldü. Araçların durumuna ilişkin bilgi alınamadı. Öte yandan heyeti durduranlar arasında sivil, sakallı ve ellerinde silah olan kişilerin olması dikkat çekti.

 

“Yetkililer görüşmekten kaçınıyor”

Engellemeye ilişkin konuşan İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, “Sokağa çıkma yasağı ile birlikte çok ciddi sorunların ortaya çıktığı belirtiliyor. İnsanlar yaşam hakları dahil bütün haklardan mahrum bırakılıyor. Köye gidip yetkililerle görüşmek istedik ancak bir sonuç alamadık. Bizler çok kaygılıyız. Çünkü gelen iddialar çok ciddi. Bu abluka ve hukuk dışı uygulamaların son bulması noktasında ısrarcıyız. Gerek bölgedeki yetkililer, gerekse de uluslararası kuruluşlarla görüşlerimizi paylaşacağız. Umuyoruz ki daha fazla tahribat yaratılmadan bu abluka son bulur” dedi.

Ardından konuşan İHD İstanbul Şube Yöneticisi Gülseren Yoleri, “Savcının Çarşamba günü için görüşme oluru verdiğini belirterek, “Ancak hem burada olan bitene ilişkin herhangi bir bilgilendirme yapmıyor. Gözaltılar var biliyoruz, hastanelerde insanlar var, bu ablukanın ne zaman biteceğine ilişkin herhangi bir açıklama da yapılmıyor” dedi.

Amed Barosu Genel Sekreteri Nuşin Uysal da, duruma ilişkin en vahim olanın bilgiyi verecek yetkililerinin iletişimden kaçınması ve bu durumun da endişeleri arttırdığını belirtti.

Ayrıca köy girişine 15 kilometre kala engellenen ve burada nöbete başlayan DTK, DBP, HDP ve Barış Anneleri’nden oluşan heyet de buradan ayrıldı. Heyet yarın bir kez daha köye ulaşmaya çalışacağını belirtti.

Kaynak:Özgür Gelecek 

Xerabê Bavaya gidişi engellenen heyet