Home , Avrupa , Viyana’da Polis Şiddetine karşı Protesto

Viyana’da Polis Şiddetine karşı Protesto

VİYANA|07.06.2019| Avusturya’da son günlerde ciddi ve bir o kadar da ilginç gelişmeler yaşanıyor. 2017 yılında iktidara gelen sağcı muhavazakar ÖVP (Halkçı Parti) ile aşırı sağcı-Irkçı parti FPÖ (Özgürlükçü Parti!!!) nin, hem sosyal, siyasal, ekonomik hemde ayrımcı ve ırkçı politikaları emekçileri sokaklara taşıdı.

Kuruluşundan beri sağcı/Irkçı koalisyona karşı zaten halktan bir tepki oluşmuştu ve bu kabullenmeme durumu her Perşembe günü yapılan yürüyüşlerde kendisini göstermişti. Bu iktidar, kamuoyuna karşı kendilerini uyumlu bir koalisyon olarak göstermeye çalışsalarda, kendi içerisindeki ciddi bir iktidar kavgasının olduğu anlaşılıyordu.

Kendisini dışa vurmayan bu rekabet, hükümetin küçük ortağı olan ÖFP’nin eski başkanı K.H.Strache’nin (Ülkeyi Rus Oligarklarını nasıl satacağını anlatan) bir Video skandalı ile sağcı koaliyon dağıldı, Bazı bakanlar görevden alındı, özellikle ırkçı partinin faşist İçişleri bakanı olan Kickl’in İçişleri bakanlığından uzaklaştırılması sonucu, hükümet dağıldı, meclisten güven oyu almayarak üç ay içerisinde erken seçim kararı alındı. Ülke ‘‘kaosa‘‘ hükümetsiz kalmasın diye, uzmanlardan oluşan bir kabine oluşturuldu. Uzmanlardan!!! Oluşan bu hükümet 29 Eylül’e kadar ülkeyi yönetmeye çalışacak. Kimin yönettiği değil, Asıl olan kimin ve nasıl yönettiği?dir Sağcı ve ırkçı koalisyonunun icraatlarından biride 1 Mart’a yürürlüğe giren anti terör ve güvenlik yasaları olmuştu.

Güvenoyu alamayan sağcı hükümetin kavulan İçişleri bakanı H.Kickl bakanlığı döneminde savunma ve güvenlik birimlerine kendisi gibi ırkçı bireyleri getirerek halk muhalefetine karşı şiddeti benimseyen tam bir Polis devleti oluşturuldu. İşte oluşturulan bu polis şiddeti kendisin geçen hafta Çevre ve Klima/İklim etkinliklerinde tam olarak kendisini dışa vurdu. Çevre, Doğa ve giderek sorunsal hal alan İklim değişikliklerine karşı, dünyanın bir çok yerinde olduğu gibi Avusturyada- Viyanada’da özellikle öğrenciler ve gençlik olmak üzre barışçıl eylemlikler gerçekleştirildi. Müsadesi alınarak yapılan bu yürüyüşte, anlaşılması mümkün olmayan nedensiz sebeblerden dolayı aşırı bir polis şiddeti uygulandı.

Gençler tutuklandı, tutuklanan gençleri yerde tekmeleyen, döven işkence eden görüntülerin yanı sıra, işte bir görüntü vardı ki, halkı isyan etme durumuna getirdi. Polislerce tutuklanan bir eylemcini yere yatırılıp kafasını bir Polis aracının altına sokarak tartaklandığı anda Polis aracının hareket etmisi, o eylemcinin kavasının ezilmesi anlamına geliyordu.

Son anda ani bir refleks ile polisler tarafından geri çektirilen eylemci polis gözetiminde ezilmekten son anda kurtuldu. Kamuoyunda günlerce tartışılan ve ciddi bir tepki toplayan polis şiddeti, 6 Haziran Perşembe günü geniş bir katılımla ‘‘Polis Şiddetine Hayır‘‘ Irkçılığa ve Faşizma karşı omuz omuza denilerek büyük bir yürüyüş ve tepki sergilendi. Bir çok kurum ve kuruluşun yanı sıra, ATİK/VTİD, Yeni Kadın ve YDG bileşenleride bu eylemliliklerde yerini aldı. Saat 18:00 de başlayan yürüyüş 21:00’e kadar devam etti. Yapılan konuşmalar ve Sloganlar eşliğinde eylem sonuçlandırıldı.