Anasayfa , Dünya , Venezuela’da darbe girişimi

Venezuela’da darbe girişimi

VENEZUELA|30.04.2019| Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya bağlı güçlerle Juan Guaido’ya bağlı güçler arasında Carlota Havalimanı yakınlarında çatışmalar yaşanıyor.

Venezuela hükümeti, muhalif lider Juan Guaido’yla birlikte hareket eden bir grup askerin darbe girişimi başlattığını duyurdu. Açıklamada girişimin bastırılmaya çalışıldığı belirtildi. Darbe girişimiyle ilgili açıklama yapan Devlet Başkanı Nicolas Maduro, “Asker bana tam bağlılığını bildirdi” dedi. Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya bağlı güçlerle Juan Guaido’ya bağlı güçler arasında Carlota Havalimanı yakınlarında çatışmalar yaşanıyor. Havalimanının kontrolünü Maduro’ya sadık güçler elinde bulunduruyor.

Her iki taraf da destekçilerini sokağa çağırırken başkent Caracas’ta bazı askeri birliklerin yolları kestiği, bazı yollarda da askeri araçların görüldüğü belirtildi.

Venezuela Savunma Bakanı darbe girişimine karşı “yasal otoritelerin” harekete geçtiğini duyurdu.

Clashes staring between Guaidos forces and Maduros security forces#Venezuela pic.twitter.com/OKqVEdguef

GUAIDO: ÖZGÜRLÜK OPERASYONU

Öte yandan, Twitter’dan bir mesaj paylaşan Guaido, “Venezuela ordusunun kilit birimleriyle toplantı yaptığını ve ‘Özgürlük Operasyonu’nun final safhasının başladığını” söyledi.

 

Guaido’nun açıklama yaptığı videoda, 2014’teki hükümet karşıtı gösteriler sırasında halkı şiddete teşvik etmekle suçlanan ve Yüksek Mahkeme tarafından 14 yıl hapse mahkum edilen muhalif lider Leopoldo Lopez’in de yer aldığı görüldü. Lopez, Guaido’yu destekleyen bir grup asker tarafından serbest bırakıldığını açıkladı.

Muhalefetteki Voluntad Partisinin lideri Leopoldo Lopez, 2014 başında düzenlenen ve 43 kişinin hayatını kaybettiği hükümet karşıtı gösterilerin baş aktörü haline gelmişti. 18 Şubat 2014’te başkent Caracas’ta yetkililere teslim olan Lopez hakkındaki cinayet ve terörizm suçlamaları ise gözaltına alınmasından bir süre sonra düşürülmüştü.

Lopez hakkındaki tüm suçlamaları reddediyor ve mahkeme heyetinin tanıklarının dinlenmesine izin vermediğini ileri sürüyor.

HALK SOKAĞA ÇAĞIRILDI

Venezuela Kurucu Meclis Başkanı Diosdado Cabello, halkı, Devlet Başkanı Maduro’yu savunmak için başkanlık sarayında toplanmaya çağırdı.

‘BOLİVARCI GÜÇLERİ DARBEYİ DURDURMAYA ÇAĞIRIYORUM’

,Enformasyon Bakanı Jorge Rodriguez, hükümete karşı ayaklananların ordunun küçük bir bölümü olduğunu  ve “Anayasa ile huzura” darbe yapıldığını belirtti. Rodriguez açıklamasının devamında, “Bolivarcı Silahlı kuvvetlere darbe girişimi durdurma ve huzuru yerine getirme çağrısında bulunuyorum” ifadelerini kullandı. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro bu mesajları kendi Twitter hesabından da paylaştı.

ABD’DEN İLK AÇIKLAMA

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Başkan Trump’ın konu hakkında bilgilendirildiğini ve Venezuela’daki durumun izlendiği bildirildi.

KÜBA VE BOLİVYA, MADURO HÜKÜMETİNE DESTEK VERDİ

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel ve Bolivya Devlet Başkanı Eva Morales, Twitter üzerinden yaptıkları açıklamalarda, Maduro hükümetine destek verdiklerini belirtti.

Diaz-Canel, “Ülkeyi şiddet sarmalına sokmayı amaçlayan bu darbe hareketini şiddetle reddediyoruz. Venezuela’nın cadde ve sokaklarında terör yaratmayı amaçlayan silahlı grupların girişimini kınıyoruz. Venezuela halkının yanındayız.” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE BÜYÜKELÇİSİ: VATANDAŞLARIMIZLA İLGİLİ SIKINTI YOK

Venezuela’daki darbe girişimiyle ilgili konuşan Türkiye’nin Karakas Büyükelçisi Şevki Mütevellioğlu “Vatandaşlarımızla irtibat halindeyiz. Vatandaşlardan olumsuz bir haber yok” dedi.

Hürriyet’ten Uğur Ergan’ın sorularını yanıtlayan Mütevellioğlu şunları söyledi:

“Şimdilik küçük bir grup olduğu söyleniyor. Savunma Bakanı, Maduro’nun yanında olduğunu açıkladı. Ordu içinde ve emniyette darbecilere destek var mı bilmiyoruz. Vatandaşlarımızla irtibat halindeyiz. Vatandaşlardan olumsuz bir haber yok.”  (artigercek)