Home , Avrupa , UPOTUDAK Toğuç’un serbest bırakılmasını talep etti

UPOTUDAK Toğuç’un serbest bırakılmasını talep etti

AVRUPA | 21 – 07 – 2010 | Uluslararası Politik Tutsaklarla Dayanışma Komitesi UPOTUDAK, Avrupa Kürt Dernekleri Konfederasyonu KON-KURD Başkanı Nizamettin Toğuç’un bir an önce serbest bırakılması talebini içeren bir açıklama yayımladı. UPOTUDAK açıklamada ‘İtalyan devletinin tutumunu kınıyoruz, yapılanları Kürt halkının meşru siyasetçilerini sınırlama ve gözdağı olarak algılıyoruz’ sözlerine yer verildi.

UPOTUDAK açıklamasının devamında ‘Türk devletinin Kürt halkına yönelik başlattığı faşist ablukaya, İtalyan makamları da veriyor olmasını protesto ediyoruz. İtalyan makamlarını yaptıkları yanlıştan geri dönmeye çağırıyor, Sayın Toğuç’un serbest bırakılması bekliyor ve demokratik kamuoyunu tepki göstermeye çağırıyoruz’ denildi.

KON-KURD Yürütme Kurulu ise yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Konfederasyonumuzun yürütme kurulu başkanı Sayın Nizamettin Toğuç 18 Temmuz sabahı İtalya’nın Venedik bölgesinde, İtalyan güvenlik güçleri tarafından yakalanarak el konulmuştur. Yakalanma gerekçesi olarak Türkiye devlet’inin PKK ve Kongre- Gel üyesi olduğu iddiasıyla Sayın Toğuç hakkında çıkarttığı uluslararası arama talebi gösterilmektedir. Sayın Toğuç’un yakalanmasını şiddetli protesto ediyor ve İtalyan adli ve güvenlik makamlarından kendisinin özgürlüğünden alıkonulmasını biran önce sonlandırmasını istiyoruz.”

HUKUKİ DEĞİL

Toğuç’un hiçbir yasadışı örgüt üyesi olmadığı ve hiçbir yasadığı faaliyet içinde olmadığını kaydeden KON-KURD, şunları belirtti: “Sayın Toğuç Kurt halkının ve uluslararası çevrelerin yakından tanıdığı bir Kürt aydın ve siyasetçisidir. Kürdistan’ın en önemli şehirlerinden birinde 1991 yılında halk tarafından parlamenter olarak seçilmiştir. Türk devletinin baskı ve tehditleri sonucu 1994 yılında yurtdışına çıkmak zorunda kalmıştır. 16 yıldan beri Hollanda’da yasamaktadır. Bu yıllar boyunca kendisi Kurt sorununun demokratik ve barışçıl çözümü için caba içerisinde olmuştur. Sayın Toğuç 2006 yılından beri de Avrupa Kürt Dernekleri Konfederasyonunun Başkanlığını yapmaktadır. Kendisi herhangi bir yasadışı örgüte üye olmadığı gibi hiç bir yasadışı faaliyet içerisinde de olmamıştır. Bunu İtalyan güvenlik güçlerinin de çok iyi bildiğinden şüphemiz yoktur.

Sayın Toğuç’un alıkonmasının kesinlikle hukuki bir tarafı olmadığı gibi Türkiye’nin Kürt düşmanlığının, tüm Kürtleri kiriminalize etme, terörize etme çabasının bir uzantısıdır. Türkiye ile sürdürülen gizli, kirli pazarlıkların, ekonomik ihale ve çıkarların sonucu Türkiye’nin haksız ve hukuksuz dayatmalarına ortak olmaktır.”

İTALYA YANLIŞTAN DÖNMELİ

Açıklamada devamla şunlar ifade edildi: “İtalyan devlet yetkililerinden yaptıkları yanlıştan hemen geri dönmelerini bekliyoruz. Türkiye devleti uluslararası hukuk ve güvenlik mekanizmalarını en kirli, sahte, yalan ve hukuk dışı bir şekilde kullanmaya çalışmaktadır. Bu, defalarca bizzat Avrupa mahkemelerinde belgelenmiştir. İtalya, Avrupa değerleri denilen, insan hakları ve hukukun üstünlüğünü esas alan ilkeler adına bile olsa böyle bir tutum içine girmemelidir. Avrupa kendi ilkelerine sırt çevirmemelidir. Türkiye’nin savaş ve insanlık sucuna ortak olmamalıdır. Kürt siyasetçilerine bu kadar ucuz, hukuk dışı ve keyfi davranılamaz. Bu Kürt halkına hakarettir.

Avrupa’da yaşayan halkımızın da Sayın Toğuç’un durumunu yakından takip edeceklerini biliyoruz ve gereken demokratik tepkilerine ortaya koymaya çağırıyoruz.”denildi.

UPOTUDAK Toğuç’un serbest bırakılmasını talep etti