Home , Haberler , UNICEF: Çocuk ve Ergenlerin Psikolojik Sorunları Artıyor

UNICEF: Çocuk ve Ergenlerin Psikolojik Sorunları Artıyor

HABER MERKEZİ|05.10.2021|UNICEF dünya genelinde çocuk ve ergenlerde psikolojik sorunların arttığına dikkat çekerek, her çocuğunun eşit ve adil haklardan yararlanamadığını açıkladı.Son dönemlerde dünya genelinde artan salgın, hastalıklar ve doğal afetler çocuk ve ergenlerin zihinsel sağlıklarını ciddi bir şekilde etkiliyor.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), 10 – 19 yaş arasındaki her yedi çocuk ve ergenden birinin teşhis edilen bir psikolojik sorunu bulunduğunu açıkladı.

Örgüt, bu yıl ilk kez çocuk ve gençlerin ruh sağlığının incelendiği “Dünyadaki çocukların durumu hakkında rapor” çerçevesinde yapılan araştırma sonucunda bu tespitte bulundu.

UNICEF araştırmasında, depresyon, korku veya davranış bozukluklarının psikolojik rahatsızlıklar olarak değerlendirildiğini vurgularken, Covid-19 salgınında çocuk ve ergenlerin zihinsel sağlıklarının daha da kötüleştiğini belirtti.

Açıklamada, yaz aylarında düzenlenen bir ankette, 15 ile 24 yaş arasındaki her beş gençten birinin kendisini sık sık depresyonda hissettiği ve motivasyonlarının düştüğü sonucuna varıldığı ifade edildi.

Dw Türkçe’de yer alan habere göre; UNICEF, dünya çapında psikolojik tedaviye gereksinim duyan çocuk ve ergenlerin mevcut fonlara ulaşmada zorluk yaşadıklarını da belirterek, bu durumu eleştirdi.

Çocuk ve ergenlerde psikolojik sorunların arttığına dikkat çekilen açıklama, 15-19 yaşları arasındaki çocuk ve gençlerde intiharın, trafik kazaları, tüberküloz ve şiddetten sonra dördüncü en yaygın ölüm nedeni olduğuna vurgu yapılarak, dünya çapında her 11 dakikada bir gencin yaşamına son verdiğine işaret edildi.

Her 3 çocuktan ikisi yoksulluk içinde büyüyor

Başta Sahra Afrika ülkesindeki çocuklar olmak üzere, dünyanın birçok ülkesinde çocuklar kaynaklardan eşit ölçüde yararlanamıyor.

Birleşmiş Milletlerin ayırdığı fonlar, bir ilerleme sağlasa da, bu ilerleme ne eşit ne de adildir.

En yoksul durumdaki çocukların beş yaşına gelmeden ölme ve kronik beslenme yetersizliğine maruz kalma olasılığı en varlıklı kesimlere mensup çocuklara göre iki kat daha fazladır.

Durumun en kötü olduğu bölge olan Sahra Güneyi Afrika’sında en az 247 milyon çocuk ya da her üç çocuktan ikisi çok yönlü yoksulluk içinde, yani yaşayıp gelişebilmek için gerekli olan temel ihtiyaçlardan yoksun bulunuyor.

(Kaynak: Gazete Karınca)