Anasayfa , Avrupa , Uluslararası Terörizme Destek Suçlamasıyla: İtalya ve Fransa'da 20 gözaltı

Uluslararası Terörizme Destek Suçlamasıyla: İtalya ve Fransa'da 20 gözaltı

VENEDİK / MARSİLYA | 26 – 02 – 2010 | İtalya ve Fransa’da polis düzenlediği operasyonlarda 20 kişiyi gözaltına aldı. İtalya’da 11, Fransa’da 8 kişinin gözaltına alındığı baskınlar sabaha karşı düzenlendi. İtalya ile Fransa polisi Pisa ile Marsilya kentlerinde eş zamanlı düzenledikleri operasyonda Kürtlere ait evlere ve derneğe baskın düzenledi.

Venedik, Treviso, Pisa, Grosseto, Modena, Udine, Pordenone ve Milano başta olmak üzere ülkenin kuzey ve orta kesimlerinde yoğunlaşan operasyonların talimatı Venedik savcılığı tarafından verildiği öğrenildi.

Vedenik savcılığının talimatıyla, sabah saatlerinde Pisa kenti yakınlarında Valdera beldesindeki bir tarım turizmi tesisine de baskın düzenlendi.

‘Uluslararası terörizme destek’ suçlamasıyla 4’ü İtalyan vatandaşı hakkında da tutuklama kararı çıkartılırken gözaltına alınanlardan birinin Andrea Orlando olduğu öğrenildi.

Gözaltına alınanların Kürtlerin isimleri öğrenilemezken, savcılık, operasyon kapsamında Fransa’da da 10 kişinin arandığını bildirdi.

MARSİLYA’DA 8 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Eş zamanlı olarak Fransa’nın Güney kesiminde de Kürtlere ait ev ve bir derneğe baskın yapıldı. Marsilya’da sabahın erken saatlerinde 4 ev ile Kürt Kültür derneğine çevik kuvvet polisleri ile anti-terör birimleri tarafından baskınlar yapıldı. Baskınlarda 4’ü kardeş 7 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların tümünün dernek üyeleri olduğu öğrenildi.

Kürt Kültür derneğine sabah 06.00 sıralarında düzenlenen baskına 100’den fazla çevik kuvvet ve anti-terör birimi elemanları katıldığı bildirildi. Baskında oturma izni olmayan 1 mültecinin de gözaltına alındığı bildirildi.

Dernek baskınının duyulması üzerine yüzlerce kişi dernek önünde toplanarak baskınları kınadı. Polislerin yoğun güvenlik önlemleri aldığı derneğe kimse yaklaştırmazken, toplanan göstericiler derneklerine baskın yapılmasını sloganlarla protesto etmeye başladı.

Aramanın hala devam ettiği dernek önünde, 8 gözaltı aracının bekletildiği öğrenildi. Polisler ile kitle arasında zaman zaman gerginlik yaşandığı bildirildi.

GRENOBLE’DE 1 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Lion kentine 100 kilometre uzaktaki Grenoble kentinde de bir eve baskın düzenlendi. Baskın sırasında eve giren 4 sivil ve 1 resmi polisin, ev içindeki dolapları kırarak, eşayaları dağıttıkları bildirildi. Baskında çocuklara ait 4 bilgisayara el konulurken, 55 yaşındaki Halil Akhan gözaltına alındı.

Draguigna kentinde de de bir Kürdün evine baskın düzenlendiği. Buradaki baskında gözaltıların olup olmadığı öğrenilemedi

Bu arada, gözaltına alınarak daha sonra serbest bırakılan bir kişi polislerin kendisine, PKK eğitim kamplarına yönelik operasyon kapsamında sorgulandığını söylediklerini aktardı (ANF).