Home , Haberler , Türkiye'nin birçok ilinde 8 Mart Kutlamaları

Türkiye'nin birçok ilinde 8 Mart Kutlamaları

TÜRKİYE | 08 – 03 – 2010 | Diyarbakır, Urfa, Şırnak, Muş, Hatay, Adana, İstanbul, Van, Kars, Ağrı, Hakkari, Böngöl ve Adıyaman’da yapılan etkinliklerle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı. Diyarbakır Sur Belediyesi’nin yaptırdığı ve özgür kadını simgeleyen ‚Êdi Bes e‘ heykelinin açılışı yapıldı.

DİYARBAKIR

Kayapınar belediye Başkanvekili Ayşe Filiz, 8 mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle kadın çalışanlara yemek verdi. BDP Kayapınar İlçe Başkanı Zübeyde Zümrüt, Barış Gruplarının kadın temsilcileri, Belediye Başkan Yardımcısı Aynur Özbek, belediye meclis üyeleri ve çalışan personelin katıldığı yemekte söz alan Kayapınar Belediye Başkan Vekili, Ayşe Filiz, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün 100. yılını Diyarbakır’da çok kapsamlı bir programla kutladıklarını söyledi. Yemekte bütün kadınların 8 Mart’ını kutlayan Filiz, ‚Bizde Kadın personelimiz ile 8 Mart vesilesiyle bir araya geldik. Böyle bir kutlamayı yapmamızın nedeni yıllardır alanlarda en ön saflarda olan, çalıştığı alanlarda kadınların emeğini bilinmemesidir. Biz Kayapınar Belediyesi olarak kadın çalışanlarımızın emeğine önem veriyoruz‘ dedi.

Diyarbakır Barosu Kadınları: Kadına pozitif ayrımcılık istedi

Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Danışma ve Uygulama Merkezi de, baro binasında basın açıklaması yaptı. Açıklamayı yapan Av. Zeynep Atlı Alar, öncelikli olarak yaşam hakkının güvenceye alınması için caydırıcı hukuksal tedbirlerin alınması ve halkın eğitim ve bilinç düzeyinin yükseltilmesi için çalışmaların yürütülmesi gerektiğini kaydetti. Kadına geleneksel rollerin dayatıldıkça, kadının özel yaşama hapseden sebeplerin ortadan kalkmayacağını ve kadının eksik bir insan olarak yaşamaya devam edeceğini aktaran Aral, bu kadınların gelişemediğini ve kendi sorunlarını bile tanımlayıp çözüm bulma becerisini gösteremediğini söyledi. Kadın haklarının özel alanda daha çok ihlal edildiğine işaret eden Aral, özel alanda da hukuk mücadelesinin zor ve sınırlı olduğunu kaydetti. ‚Öyle ise kadını birey olarak güçlü kılacak tedbirlerin alınmalıdır‘ diyen Aral, şunları kaydetti: ‚Öncelikle kadını eve hapseden sebeplerin ortadan kaldırılmalı, bunun için çocuk, yaşlı bakımı hizmetleri konusunda kadının yükünü azaltıcı tedbirler alınmalıdır. Eşitliği yakalayabilmek amacıyla kadın lehine pozitif ayrımcılık yapılmalı, eğitim programları hazırlanmalı, meslek edindirme kursları ile kadın üretimin ve kamusal alanın bir parçası haline getirilmelidir.‘

‚Êdî Bes e‘ anıtı açıldı

Diyarbakır Sur Belediyesi’nin yapımını tamamladığı ve özgür kadını simgeleyen ‚Êdi Bes e‘ heykeli açılışı gerçekleştirildi. Açılışa, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Emek Yazbaş, Sur Belediyesi Başkan Vekili Güler Şen, Yenişehir Başkan Vekili Güler Menteş’in yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. Açılışın ardından heykelin yapımında emeği geçenlere teşekkür plaketi verildi. Ardından eski Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş’ın gönderdiği mektup okundu. Demirbaş mektubunda, kadının diriliş günü olan 8 Mart gününü kutlarken, mücadelelerini paylaştığını belirtti. Daha sonra Dağkapı Meydanı’nda olan büyük mitinge katıldı. Sur Belediye Başkan Vekili Güler Şen ise, ‚8 Mart Dünya Kadınlar Günü‘ nedeniyle belediye bünyesinde çalışan kadınlara karanfil verdi.

ADIYAMAN

Adıyaman İl Kadın Platformu 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlamak ve son zamanlarda yaşanan kadın katliamları kınamak amacıyla yürüyüş düzenledi. Kadınlar ve Engelliler Çarşısı’nda toplanan kadınlar, Filistin Caddesi’ne kadar yürüdü. Yürüğüşte ‚Şiddetin sessiz kurbanları olmayacağız, yaşamın özneleri olacağız‘, ‚Kadın katliamlarını durdurun‘ pankartlarını taşıyan kadınlar, ‚Jin jiyan azadi‘, ‚Bijî 8 Adaré‘, ‚Özgür kadın özgür toplum‘ sloganlarını attı. Burada kadınlar adına açıklama yapan Adıyaman İl Kadın Platformu Üyesi Suna Güven, kadınların yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Güven, ‚Dünyanın her yerinede kadınlar ortak acılar yaşamaktadır. Somali de 13 yaşında recm cezasıyla öldürülen Ayşe, İran da savunma hakkı dahi tanınmadan idamı bekleyen Zeynep Celeliyan, İstanbul’da Güldünya, Kahta da Medine ve daha bir çokları kadın oldukları için aynı acıya mahkum edildiler‘ dedi.

Kahta’daki etkinlik Medine Memi’ye adandı

Aynı amaçla Adıyaman’ın Kahta İlçesi’nde de, Eğitim Sen Kadın Komisyonu basın açıklaması yaptı. İlçe merkezinde yapılan açıklamayı Kadın Komisyon Üyesi Beyda Tişkaya, babası ve dedesi tarafından diri diri toprağa gömülerek öldürülen Medine Memi hatırlatarak, artık Medinelerin ve başka kadınların cesetlerini saymak istemediklerini söyledi. Tişkaya, etkinliklerini Memi’ye adadıklarını belirtti.

ŞIRNAK

Şırnak Emek Platformu Kadın Çalışmaları üyeleri ise, Emek Platformu binasında basın açıklaması yaptı. Açıklamada kadınların yaşadığı sorunlar slayt gösterimi ve okunan şiirlerle anlatıldı. Emek Platformu Kadın Çalışmaları Sözcüsü Özlem Kılıç, kadınların yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, kadınların örgütlü mücadele ile sorunlarını çözeceklerini ifade etti. Açıklama okunan Kürtçe ve Türkçe şiirlerle son buldu.

Bin adet çiçek dağıtıldı

Silopi İlçesi’nde 8 Mar etkinlikleri, nedeniyle BDP İlçe binası önünde bir araya Kadın Meclisi üyeleri ilçe merkezinde kadınlara çiçek dağıttı. Çiçek dağıtım sırasında kısa bir konuşma yapan Slopi Kadın Meclisi Üyesi Özlem Kutlu kadınların 8 Mart’ını kutlayarak, kadınlara bin adet çiçek dağıttıklarını söyledi.

Cizre’de ise, KESK ve DİSK temsilcilikleri ile Belediye Başkanı Vekili Mehmet Saçı’nın da aralarında bulunduğu grup tarafından 8 Mar dolayısıyla Cizre Devlet Hastanesi’nde ve İzzet Kezer Caddesi’nde kadınlara kırmızı karanfil dağıtıldı. Cizre Devlet Hastanesi’ni ziyaret eden grup, kadın hastalara ve hastane çalışanlarına kırmızı karanfil verdi.

Eğitim Sen İdil Temsilciliği’ne üye kadınlar da, 8 Mart nedeniyle İdil Yatılı İlköğretim Bölge Okulu’nda gece düzenledi.

BDP ilçe yöneticileri, DÖKH ve Sağlık Sen temsilcileri de geceye katıldı. Kadınların yoğun ilgi gösterdiği gecede Mehtap Kaplan, kadınların yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Kaplan, kadınların daha eşit bir dünya için mücadele ettiklerin idile getirdi.

BİNGÖL

Karlıova İlçesi’ne bağlı Krgapazar Köyü’nde 8 Mart etkinliği düzenlendi. BDP Karlıova Kadın Meclisi ve Demokratik Çözüm ve Barış Gurubu üyeleri de katıldı. Buradaki programın ardında BDP İlçe binası önünde bir araya gelen kadınlar yürüyüş düzenledi. Bingöl Erzurum Karayolu’na kadar yürüyen kadınlar burada basın açıklaması yaptı. Açıklama yapan BDP Kadın Meclisi Üyesi Özlem Bingöl, kadın sorunların dikkat çekti. Açıklama sırasında sık sık, ‚Jin jiyan azadi‘,

‚Roj Tv’ye uzanan eller kırılsın‘ ve ‚Töre cinayetlerine hayır‘ sloganları atıldı. Kadınlara daha sonra Karlıova Belediyesi Konferans Salonu’na yapılan etkinliğe katıldı.

İHD kadınlar gününü kutladı

İHD Bingöl Şubesi’nde yapılan basın toplantısında konuşan Arife Özlem Bolkan da, kadınların 8 Mart’ını kutladı. 8 Mart tarihi hakkında bilgi veren Bolkan, kadınların bir çok zorluk karşısında mücadelelerine devam ettiğine vurgu yaptı. Kadınlara yönelik şiddet de değinen Bolkan, kadınlara örgütlü mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı.

URFA

Urfa İl Kadın Platformu üyesi kadınlar da, Karakoyun İş Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada, ‚Jin jiyan azadî‘ sloganları atıldı. Açıklamadan önce, kadın sorunlarına ilişkin hazırlanan bir deklarasyon okundu. Açıklamayı, Yaşam Evi Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Serpil Geyik okudu. Geyik açıklamada, bir anne için en büyük acının sevdiklerini kaybetmesi olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti: ‚Ne yazık ki yıllardır geliştirilen bu milliyetçi söylemeler ile bir kısım annelerin acısı kutsanarak toplumsallaştırılmış, bir kısım annenin acısı da ötekileştirilmiştir.‘ Geyik, çocukların geleceği için, ortak barış mücadelesi için çağrıda bulundu.

‚Polis tacizlerin önünü açıyor‘

Açıklama sırasında, bir kadın yoldan geçen bir şahsın sözlü tacizine uğraması nedeniyle kısa süreli bir gerginlik yaşandı.

Bu konuya ilişkin urfa İl Kadın Platformu, Eğitim Sen Şube binasında basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı okuyan Eğitim Sen Üyesi Zübeyde Seker, polislerin tavır ve davranışları ile bu tür saldırı ve tacizlerin önünü açtığına dikkat çekti.

ADANA

İHD Adana Şubesi, 8 Mart nedeniyle İnönü Parkı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan İHD Adana Şubesi Beyhan Günyeli, kadın sorunun dünyanın en eski ve en derin sorunu olduğunu belirterek, kadının kadın olmaktan kaynaklı uğradığı ayrımcılık ya da yaşadığı hak ihlallerinin temel insan hakları içine alınarak boğulduğunu kaydetti. Türkiye’de hala namus cinayetlerinin işlendiğini ifade eden Günyeli, ‚Aile içi şiddet hız kesmeden devam ediyor. Duyuyor musunuz? Tekel işçisi kadınlar üç aydır Ankara sokaklarında farkında mısınız? Ya yoksulluktan en çok etkilenin kadın olduğunun farkında mısınız? Çifte ayrımcılığa uğrayan engelli kadınlar var biliyor musunuz?‘ diye konuştu. Bir çok kadının 8 Mart’ı cezaevinde karşıladığını ifade eden Günyeli, ‚Yaşamı dört duvar arasında büyüttükleri için. Düşündükleri ve dünyayı değiştirmeye çalıştıkları için. Bütün otoriterlerin üzerine basarak kendileri olabildikleri için. Hala insanım çünkü kadınım diyebildikleri için. 2010 8 Mart’ı bu kadınlara adıyoruz‘ dedi.

VAN

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğrenci Derneği (YÖDER) üyesi çok sayıda kadın öğrenci, Zeve Kampüsün’de bulunan üniversite yerleşkesinde kadınlara karanfil dağıttı.

HAKKARİ

Hakkari Üniversitesi Öğrenci İnisiyatifi, Hakkari Meslek Yüksekokul’u önünde basın açıklaması yaparak 8 Mart’ın 100. yıllını kutladı. Basın açıklamasında, ‚Kadınlar savaş istemiyor‘, ‚Jın Jiyan Azadi‘, ‚Biz kimsenin namusu deiliz, Namusumuz özgürlüğümüzdür‘, ‚Taciz ve Tecavüze Hayır‘, ‚Şiddete son‘, ‚100. Sersala 8’ê Adarê roja jina piroz bê‘ dövizleri taşınırken sık sık, ‚Jin jiyan azadî‘, ‚Biji 8′ ê Adare‘ sloganları atıldı. Burada açıklama yapan Ayşe Güneş, 5 bin yıllık erkek egemenliğinin tecavüz kültürü, baskı, sömürü ve şiddet toplumda büyük tahribatlar yarattığını söyledi.

KARS

BDP Kars Kadın Meclisi, 8 Mart vesilesiyle parti binasında şölen düzenledi. Şölende konuşan BDP’li Şilan Efendioğlu, tüm dünyada emeği sömürülen, ezilen ötekileştirilen tüm kadınların gününü kutladı. Efendioğlu, 8 Mart’ın 100. yılına girerken, ülkemiz ve dünyada kadın özgürlüğü konusunda halen ciddi sorunlar yaşadıklarını belirtti. Şölen, yerel müzik gruplarının seslendirdikleri şarkılar eşliğinde sona erdi.

BDP Kağızman İlçe Örgütü’nde de kadın şöleni düzenlendi. Şölenin açılış konuşmasını yapan BDP Üyesi Hazal Ağdeve, Kağızman’da 8 Mart’ı ilk defa kutlanmasından dolayı mutlu olduklarını söyledi. Şölende, ayrıca Avrupa’da Kürt kurumlarına yönelik yapılan baskınlarda kınandı.

AĞRI

BDP Ağrı Kadın Meclisi tarafından Karizma Düğün Salonu’nda düzenlenen şölene, Doğubayazıt Belediye Başkanı Canan Korkmaz, Diyadin Belediye Başkanı Celal Tanrıverdi ile çok sayıda kadın katıldı.Yüzlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen şölen, çekilen halaylarla sona erdi.

Diyadin Belediyesi Hacı Burhan Çiftçi Halkevin’de düzenlen bir şölenle, 8 Mart kutlandı. Kutlamaya Diyadin Belediyesi Başkanı Celal Tanrıverdi ile yüzlerce kişi katıldı. Şölen yerel müzik gruplarının seslendirdiği şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.

MUŞ

Muş BDP Kadın Meclisi tarafından il binasında düzenlenen etkinliğe çok sayıda kadın katıldı. Varto Belediye Başkanı Gülşen Değer’in de katıldığı etkinlik, şiir dinletisi ile başladı. PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın 8 Mart nedeniyle yayınladığı mesajı okunurken, Varto Belediye Başkanı Gülşen Değer, Belçika’da Roj Tv’ye yapılan baskının Kürt halkına uygulanan soykırımın bir göstergesi olduğunu belirterek, ‚Kürt halkının dili ve kültürü olan Roj Tv’nin kapatılışı Türkiye ve Emperyalist güçler tarafından yapıldığı açıkça ortadadır‘ dedi. Son 30 yıldır yaşanan savaşta en çok acıları kadınların yaşadığını belirten Değer, bu savaşın bitmesin için AKP hükümetinin yürüttüğü savaş politikalarından vazgeçmesi çağrısında bulundu.

Bu arada Malazgirt BDP ilçe binasında düzenlenen etkinliğe de, çok sayıda kadın katıldı.

İSTANBUL

8 Mart İstanbul Kadın Platformu, 8 Mart’ın resmi tatil olmasını istedi. İstanbul Valiliği önünde bir araya gelen kadınlar, ‚8 Mart resmi tatil olsun‘ yazılı pankart ile ‚Biji yekitiya jiyan, ‚jin jiyan azadi‘ ve ‚100. yılında yaşasın 8 Mart‘ yazılı dövizler taşıdı. Açıklamada konuşan Özlem Noyan, 8 Mart’ın bir başkaldırı günü olduğunu söyleyerek resmi tatil olması için imza kampanyası başlattıklarını açıkladı.

İHD: Gerçek mağdurular konuşursa trajedi sona erer

Galatasaray Meydanı’nda biraraya gelen İHD İstanbul Şubesi kadın üyeleri, ‚8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlu olsun‘ pankartı açtı. Açıklamada konuşan İHD İstanbul Şubesi yöneticisi Seza Mishoroz, namus cinayetlerinin, aile içi şiddetin hız kesmeden devam ettiğini belirterek, ‚Çifte ayrımcılığa uğrayan kaç engelli kadın var? Berivan’lar cezaevleri duvarları arasında sek sek düşü kuran, üşüyen ve korkan Berivan’lar. Ve cezaevlerindeki hasta kadınlar, Gulazer’ler, Hazne’ler, Sibel’ler ölümün kollarına atılmış biliyor musunuz‘ diye sordu.

Mishoroz, ‚şiddete, sömürüye, eşitsizliğe karşı mücadelenin görünür kılınması için, asıl mağdurların mağduriyetleri üzerine konuşma ve sorunu çözme gücüne sahip olur ve yaşanan tüm trajediler sona erer‘ dedi.

Selde can veren kadınlar anıldı

İstanbul’da meydana gelen sel felaketinde iş yerine gittikleri servis aracının sel sularına kapılarak can veren Pameks tekstil çalışan 8 kadın işçi anıldı. Kadınların hayatını kaybettiği Pameks tekstil önünde bir araya gelen çeşitli demokratik kitle örgütü temsilcisi kadınlar, ‚Bursa’da Ceylanıpnar’da yakıldık, Pameks’te boğulduk unutmadık hesap soracağız‘ pankartı ve ‚Kadınlar iş cinayetinde ölüyor patronlar ödüllendiriliyor işte kapitalizmin adaleti‘, ‚Sel değil cinayet Pameks patronu cezalandırılsın‘ dövizleri taşıyarak sık sık, ‚Yaşasın dünya emekçi kadın günü‘, ‚Kadınlar mücadeleye özgürleşmeye‘ sloganı attı. Açıklamada konuşan Gizem Yiğit, kadınların yük aracı olarak kullanılması gereken araçla taşındıklarını hatırlatarak ‚Doğal afet dediler ama ne afet doğaldı, ne de kadınların yaşamını yitirmesi. Pameks tekstil patronu da selin felakete dönüşmesini önleyemeyen Vali Muhammer Güler de Belediye Başkanı Kadir Topaş da sistem kadar suçludur‘ dedi.

Halkevleri’nden yürüyüş

Halkeleri üyesi kadınlar da 8 Mart dolayısıya İstiklal Caddesinde yürüyüş yaptı. Ada Kafe önünde bir araya gelen kadınlar, ‚4 acil şart için kadınlar el ele mücadeleye‘ pankartı açarak, ‚Erkek vuruyor, devlet koruyor‘, ‚Kadınlar yürüyor mücadele büyüyor‘, ‚Yaşasın 8 Mart, yaşasın kadın dayanışması‘ sloganı attı. Kadınlar, Taksim Trmavay durağına kadar yürüdü. Kartal Halkevi Başkanı Ezgi Özdemir, dört acil talepleri olduğunu söyledi. Özdemir, talepleri şöyle sıraladı: ‚Çocuklarımızın nitelikli bir eğitim alması için kreş istiyoruz. Her ilçede sığınma evi istiyoruz. Her mahallede kadın sağlığını merkezine alan sağlık ocağı istiyoruz. Güvencil işte çalışmak istiyoruz.‘

HATAY

Hatay’ın Dörtyol İlçesi’nde 8 Mart coşkuyla kutlandı. BDP Dörtyol ilçe binasında toplanan çok sayıda kadın katılırken, kadınlar sık sık, “Jin Jiyan Azadi“, “Biji 8 Adare“, “Namusunuz Özgürlüğümüzdür“, “İnadına İnadına Özgürlük“ sloganları attı. Kadınlar buradan çarşı merkezine kadar yürüyüş düzenledi. Yapılan basın açıklaması ardından ilçe binasına dönen yüzlerce kişi, burada şarkılar eşliğinde halay çekti. (DİHA)

DERSİM

8 Mart Dersim’de Demokratik Kadın Hareketi, Partizan, Halk Cephesi, Emek ve Özgürlük Cephesi tarafından yapıldı.

Sanat Sokağı’nda bir araya gelen kurumlar buradan Özgürlük Heykeli’ne yürüdüler, Özgürlük Heykeli önüne çiçekler bıraktılar.Yapılan etkinliğe “Emekçi kadının kurtuluş iradesi ile tüm kadınlar mücadeleye” ve “Munzur Dersimli kadınların sessiz çığlığıdır, Munzur’da baraj istemiyoruz” yazılı pankartlarla çıkan Demokratik Kadın Hareketi Sanat Sokak’ında toplanarak yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca sık sık “Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye son”, “8 Mart kızıldır, kızıl kalacak”, “Anaların öfkesi katilleri boğacak” diye sloganlar atıldı.

Yürüyüşün ardından yağış nedeni ile kapalı alana alınan etkinlik, saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardından etkinlik tertip komitesi adına bir açıklama okundu. Okunan açıklamada, sistemin halk üzerindeki baskısını her geçen gün devam ettirdiğine ve kadınlarında bu baskıdan fazlası ile etkilendiği, bu baskıdan kurtulmanın tek yolunun ise TEKEL, DESA, MEHA işçilerinin öğrettiği gibi mücadeleden geçtiği vurgulandı. Etkinlik Tiyatro Umut’un sahnelendirdiği oyunla devam etti. Kültürel yozlaşmayı ve kadının maruz kaldığı aile içi şiddeti konu alan oyun izleyicilerin beğenisini topladı. Tiyatro gösteriminin ardından çekilen halaylar ve söylenen ezgilerle etkinlik sona erdi.

ANKARA

‚Kadın savaşırsa dünya özgürleşir‘

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Demokratik Kadın Hareketi, Devrimci Proletarya, Halk Cepheli Kadınlar ve Yeni Demokrat Kadın’lardan oluşan Devrimci 8 Mart Platformu tarafından gerçekleştirilen eylemle selamlandı.

Sakarya Caddesinde saat 12.00’de başlayan yürüyüşle Mithatpaşa Caddesi trafiğe kapatıldı. Yürüyüş boyunca “8 Mart kızıldır kızıl kalacak” “Yaşasın dünya emekçi kadınlar günü” “Cinsel sınıfsal ulusal sömürüye son” “ Kadın erkek el ele örgütlü mücadeleye” sloganlarıyla Abdi İpekçi parkına yüründü. Herkesin pankart ve flamasıyla katıldığı eylemde, DİSK Ankara Kadın Komisyonu ve KESK’li Kadınlar, İvme Dergisi, Mücadele Birliği Platformu,  Tam Bağımsız Demokrasi Hareketi, Odak, ÇHD ve Umut Kültür Derneği pankartları da taşındı. Yürüyüşte TÜBİTAK’ta işten atılan Aynur Çamalan için “İşten Atmalar Yasaklansın” “Aynur Çamalan yalnız değildir” pankartı açıldı. Yürüyüş Abdi İpekçi Parkında son buldu.

Kadın savaşırsa dünya özgürleşir

Abdi İpekçi Park’ındaki program mücadelede yaşamını yitirmiş tüm emekçi kadınların ve devrimcilerin anısına saygı duruşuyla başladı. Platform adına okunan ortak basın metninde, sistemin kadınlar üzerinde yarattığı çifte sömürüye değinilerek çözümün kadın ve erkeğin sisteme karşı birlikte mücadelesinin önemi üzerinde duruldu. Kadınların tarih boyunca çifte bir sömürüye maruz kaldığının hatırlatıldığı açıklamada, kadının ancak mevcut düzene karşı erkekle omuz omuza güçlü bir mücadele vererek özgürleşebileceğinin vurgusu yapıldı. Paris Komün’ünde, Ekim Devriminde, Çin Devriminde, Nepal’e kadının devrimlerdeki rolüne ve TEKEL işçisi kadınların mücadelesinin önemine de değinilen açıklamada, Barbara’lardan, Meral’lere, Berna Ünsal’lardan F tipi hapishanelere, ülkemizde mücadeleleriyle kadınlara yol gösteren öncü kadınlar anıldı.

Mücadele çağrısıyla son bulan açıklamanın ardından, Mamak İşçi Kültür Evi Tiyatro Atölyesi Dario Fo’nun tecritte bir kadını anlatan “Ben Ulrike Bağırıyorum!” adlı oyununu sergiledi.

Hasta tutsaklara özgürlük

TAYAD’lı bir Ana’nın konuşmasıyla süren programda, tecritin ağırlaştırılarak sürdürüldüğü, Güler Zere’nin ölüm hücrelerinden kurtarıldığı ve sağlığının iyiye gittiği hatırlatıldı. Hapishanelerde ölümün eşiğinde olan onlarca tutsak bulunduğunu hatırlatan Ana, hasta tutsakları daha fazla sahiplenme çağrısında bulundu. Konuşmanın ardından “Hasta tutsaklar serbest bırakılsın!” sloganı atıldı.

İşçi sınıfının mücadelesine destek verelim

TEKEL direnişine destek verdiği için TÜBİTAK’tan atılan Aynur Çamalan, konuşmasında kendisine yönelik bu saldırıya karşı sessiz kalıp hukuksal sürecin devam etmesini beklemeyeceğini, TÜBİTAK’ın önünde direnişe başlayacağını duyurdu. Çamalan konuşmasında, “Herkesi işçi sınıfı mücadelesine destek olmak amacıyla, direnişe destek vermeye çağırıyorum” dedi. Konuşmanın ardından dayanışma sloganları atıldı.

Konuşmalardan sonra Mamak İşçi Kültür Evi’ne bağlı Müzik Topluluğu sahne aldı. Söylenen ezgiler eşliğinde halayların çekildiği eylem, 8 Mart Pazartesi günü saat 12.30’da gerçekleşecek hasta tutsaklara kart atma eyleminin çağrısıyla son buldu.