Home , Dünya , TÜRKİYE, SURİYELİ MÜLTECİLERİ GRUPLAR HALİNDE SINIRDIŞI EDİYOR

TÜRKİYE, SURİYELİ MÜLTECİLERİ GRUPLAR HALİNDE SINIRDIŞI EDİYOR

Amnesty

 

Amnesty yetkilileri 1 Nisan 2016 tarihli bilirkişi raporlarında: Türkiye’nin, Ocak ayı itibariyle yaklaşık hergün, Suriyeli kadın, erkek, çocuk; yaklaşık 100’er kişilik gruplar halinde topladığı insanları, Suriye’ye sınırdışı ettiğini açıkladılar. Bunun açık bir Uluslararası Hukuk İhlali olduğunu belirttiler.

Amnesty International tarafından Türkiye’nin güney sınırına ilişkin sunulan araştırmalar; Türkiye’nin Suriyeli mültecileri, savaş sebebiyle yerle bir olmuş ülkelerine, hukuka aykırı bir biçimde geri gönderdiğini ispatlamaktadır.

Amnesty International araştırmacılarından Marie Lucas, bu konuda şu açıklamaları yapmaktadır:“Kadınlar, erkekler ve çocuklar, Ocak ayı  ortalarından itibaren, yüzer kişiye varan gruplar halinde; yaklaşık her gün hukuksuz bir şekilde, adeta yığınlar halinde sınır dışı edilmiştir.

Bir örnekte Ankara; 3 çocuğu, aileleri yanlarında  olmaksızın Suriye’ye sınırdışı etmiştir. Bir başka örnekte; 8 aylık hamile bir kadın zorla Suriye’ye geri gönderilmiştir. Türkiye’nin bu insanlık dışı davranışı, açık bir Devletler Hukuku ihlalidir ve hemen buna son verilmelidir.

Amnesty olarak; ölüm, takip, şiddet tehdidi altında yaşamak zorunda kalabilecek binlerce insanın, geçtiğimiz hafta Türkiye’den Suriye’ye sınırdışı edilmiş olmasından endişe duyuyoruz.

Avrupa Birliği Üyeleri Türkiye’den acilen, mültecileri koruma koşullarını yerine getirmesini, bu insan hakları ihlaline son vermesini talep etmelidir”.