Anasayfa , Haberler , Türk ordusu Dersim'de 5 bölgeyi sivillere yasakladı

Türk ordusu Dersim'de 5 bölgeyi sivillere yasakladı

DERSİM | 23 – 02 – 2010 | Türk Genelkurmay Başkanlığı Dersim’de 25 Şubat -25 Mayıs 2010 tarihleri arasında 5 ayrı bölgeyi askeri bölge ilan ederek sivillerin girişine yasaklandı. Genelkurmay Başkanlığı, hiçbir hukuksal dayanağı olmaksızın Dersim’de bazı alanları “geçici güvenlik bölgesi” olarak belirleyerek sivillerin girişine yasakladı.

Genelkurmay başkanlığı internet sitesinde koordinatları verilerek yayınlanan Dersim’deki 5 geçici güvenlik bölgesine sivillerin girmesi yasaklanırken, bu bölgelerde baharla birlikte kapsamlı operasyonlar için hazırlık yapıldığı ve ‘’sivillerin zarar görmemesi’’ için bölgelerin yasaklandığı bildirildi.

Genelkurmay başkanlığının koordinatlarını açıkladığı 5 ayrı güvenlik bölgelerinin yer ve isimleri şöyle:

* Pülümür ilçesi sınırları içinde yer alan Efeağalı, Altınhüseyin, Kızılmesçit ve Bingöl’ün kıği sınır boyunu oluşturan dağlık ve ormanlık alan.

* Nazimiye ve Pülümür ilçeleri arasında yer alan Dokuzkaya vadisi ve çevresi içinde yer alan dağlık ve ormanlık alanlar.

* Çemişgezek-Hozat ve Ovacık ilçesi arasında yer alan ve Erzincanın Kemaliye ilçesi sınırlarına kadar uzanan Aliboğazı vadisininde içinde yer aldığı dağlık ormanlık alanlar.

* Pülümür ilçesi ile Ovacık ilçesi arasında yer alan Kocatepe köyü, Çambulak, Büyerbaba, Yalmanlar ile Ahpanıs vadisi ve civarı içinde yer alan dağlık ve ormanlık alanlar.

* Ovacık ve Pülümür ilçeleri arasında yer alan ve kısmen Erzincan ili sınırları içinde yer alan Munzur dağları ile Mercan dağlarının büyük bölümü.

DOLAŞIM ÖZGÜRLÜĞÜ İHLAL EDİLİYOR

Genelkurmay son bir yılda “geçici güvenlik bölgesi” uygulaması kapsamındaki Kürt illerin sayısını arttırdı. Bu uygulamaya ‘serbest dolaşım özgürlüğünü’ ortadan kaldırdığı gibi hak ihlallerine de kapı aralıyor.

Geçen yıl Genelkurmay Dersim’de Aliboğazı, Ahpanos Vadileri, Hozat, Ovacık ve Çemişkezek İlçeleri içinde yer alan yaklaşık 40 kilometre uzunluğunda bölgeyi yine “Geçici güvenlik bölgesi” ilan etmişti.

Diyarbakır’ın Dicle ilçesinde özellikle sivillerin ve köylülerin bulunduğu Kurşunlu Köyü kırsal alanını hala güvenlik bölgesi kapsamında yer alıyor. Kurşunlu’daki İlan edilen koordinatların bir kısmında köylülerin hayvanlarını otlattığı yada tarımcılık ile uğraştığı öğrenildi.

OHAL’İN CİSMİ

Geçen yıl Mayıs ayının başında Avukat Barış Yıldırım Dersim’de bazı bölgeleri güvenlik bölgesi ilan etmesinin Anayasaya aykırı olduğunu belirterek, kararın iptali için dava açmıştı.

Dava dilekçesinde Avukat Yıldırım, ‘Geçici güvenlik bölgesi’ uygulamasının anayasa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı olduğunu ve bu uygulamanın ‘Serbest dolaşım hakkı’ ihlali olduğuna dikkat çekmişti.

Avukat Yıldırım’a göre ‘geçici güvenlik bölgesi’ uygulaması tam anlamıyla bir OHAL durumunu ifade ediyor. Bu uygulama nedeniyle geçimlerini yaylalarda yaptıkları hayvancılıkla temin eden birçok ailenin mağdur olduğunu söyleyen Yıldırım, ‘’Olağanüstü halin ismi yoktur ve fakat olağanüstü halin cismi orta yerdedir’’ diyor (ANF).