Home , Avrupa , Turan Talay İsviçre’de Son Yolculuğuna Uğurlandı

Turan Talay İsviçre’de Son Yolculuğuna Uğurlandı

İSVİÇRE |13.10.2023| Uzun süredir sağlık sorunlarıyla mücadele eden Turan Talay 11 Ekim sabahı hayatını kaybetmişti. Dün Partizan’nın çağrısıyla Winterthur Alevi Kültür Merkezinde bir Anma töreni gerçekleştirildi. Turan Talay’ın ailesi, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden gelen yüzlerce yoldaşı ve seveni onu sonsuzluğa uğurlamak için yoğun bir katılım sağladı.

Etkinlikte, açılış ve saygı duruşunun ardından, ilk sözü Partizan temsilcisi aldı “ Turan yoldaş hayatının son anına kadar olaylara politik ve analitik bir düşünceyle yaklaştı. Onun hayatı, insanı ve doğayı anlamada gösterdiği politik yaklaşım bize birçok konuda örnek olmuştur.“ Ardından Partizan adına Turan Talay’ın yaşamı ve mücadelesini anlatan açıklama okundu.

Sonrasında ATİK İsviçre temsilcisi söz alarak “Devrimci mücadelenin alçak gönüllü, mütavazi, bir o kadar da çalışkan ve disiplinli bir neferini bugün buradan sonsuzluğa uğurluyoruz. Turan yoldaş dün gece yarısı mücadele yaşamı boyunca yarattığı değerleri yüzündeki gülümsemeyle bizlere bırakarak aramızdan ayrıldı. Evet hayatımızdan, İsviçre’den düzene yenilmeyi kabullenmeyen bir de Turan Talay geçti. Son nefesine kadar dik durdu. Onu sevdik. Hep sevgiyle hatırlayacağız. “ dedi.

Yaşam Ağacı Derneği adına okunan açıklamada ise “Turan yoldaş ömrünün yarım asırlık bölümünü dünyaya egemen olan sömürü ve zulüm düzenine karşı mücadeleyle geçirdi. 1980 öncesi işçi sınıfı içinde bir işçi önderiydi. Kısa süreli bir tutsaklığın ardından dışarı çıktığında 12 eylül karanlığının aydınlatılmasında öne çıkan güçlü bir devrimciydi. 1980’in ortalarına doğru tekrar tutsak edildi. Büyük eziyetlere uğradı. Başı dik çıktı.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamaların ardından Turan yoldaşın anılarından karelerin yer aldığı sinevizyon gösterimi yapıldı ve anısına ezgiler söylendi.

ADHK temsilcisi yaptığı konuşmasında Turan Yoldaş’ın tüm Kaypakkaya geleneğinin bir değeri olduğunun altını çizdi. Turan Yoldaş’ın ortak mücadeleyi, bir zorunluluktan ziyade bir anlayış temelinde güçlendirilmesi gereken önemli bir konu olarak gördüğünü belirtti.

Akabinde Halkın Günlüğü Gazatesi adına yapılan konuşmada yıllarca omuz omuza mücadele ettiği yoldaşı tarafından, Turan Talay’ın yaşamı, mücadelesi ve kişiliğine dair vurgular yapıldı. “Turan eleştirilerinde net olduğu kadar kazanımcıydı. Eleştirirken halıyı döven el değil, halıyı tutan el olmayı seçerdi. “ dedi. Turan Talay’ın son sözlerine tanıklık eden yoldaşı, Turan yoldaşın son nefesinde dahi ‘Emperyalizme karşı mücadeleyi bırakmamalıyız” dediğini belirtti.

Son olarak Aveg-Kon temsilcisi konuşmasında Mensucat Santral direnişindeki doğal işçi önderliğinin etkisiyle bir direnişin örgütlendiğini ve yaşadığımız bu dönemlerde Turan Talay gibi devrimci işçi önderlerinin olmasının elzem olduğunu ifade etti. “Hayatının son anına kadar devrimci kalmak zor bir iştir ancak Turan bunu başardı” sözleri ile konuşmasını sonlandırdı.