Anasayfa , Haberler , Dersim`de Sakine Cansız’ın anıt mezarı açıldı

Dersim`de Sakine Cansız’ın anıt mezarı açıldı

sakine 19 Ocak 2013 tarihinde Fransa’nın başkenti Paris’te, Türk MiT` inin yönlendirmesi ve planlaması sonucu  görevlendirdikleri bir uşak tarafından alçakça katledilen, 3 Kürt kadın devrimciden Sakine Cansız’ın (Sara) Dersim Belediye Asri Mezarlığı’nda bulunan anıt mezarının KJA bileşenleri tarafından açılışı bugün  gerçekleştirildi.

HDP EŞ Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Amed Büyük Şehir Belediye Eşbaşkanı Gülten Kışanak, Dersim Belediye Eş Başkanı Nurhayat Altun ve beraberindeki heyet özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin mezarlarına karanfiller de bıraktılar.

 

Cansız’ın mezarı başında gerçekleştirilen saygı duruşunun ardından farklı tarihlerde yaşamlarını yitiren PKK/HPG gerillaları, TKP/ML-TiKKO ve  YPG/YPJ savaşçılarının mezarları ziyaret edilerek kırmızı karanfiller bırakıldı.

Mezar ziyaretlerinin ardından konuşan Dersim Belediye Eşbaşkanı Nurhayat Altun, Türk Devletinin savaş uçaklarıyla  saldırarak katlettiği, Kandil’in Zargele köyünde yaşamını yitiren sivillerin yakınlarına baş sağlığı ve yaralılara acil şifalar diledi.

‘SAKİNE YOLDAŞIMIZ DİRENİŞİN SEMBOLÜYDÜ’

Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak, devrim mücadelesinde yaşamını yitirenlerin kendilerine başı dik yaşamanın yıllarca başı eğik yaşamaktan daha kıymetli olduğunu, katillerin ve zalimlerin bir geleceğinin olmadığını öğrettiklerini ifade etti. Diyarbakır cezaevinde saltanat süremeye çalışan Esat Oktay’ın bugün herkes adını lanetle andığını, fakat Cansız’ın isminin ise milyonlar tarafından özgürlüğün sembolü olarak andığını belirten Kışanak, “Sakine yoldaşımız bizim için direnişin sembolüydü” dedi.

‘BİNER BİNER DOĞARIZ’

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Cansız’ın, özgür, direnen ve direnerek yaşayan kadının sembolü olduğunu ifade ederek, “Bizim mayamız, Sakine’nin kişiliğinde bütün değerlerimizin kişiliğindedir. O maya o kadar sağlamdır ki dağda, düzde yaşamın her bir yanında canımızı birer birer alırlar biz, biner biner doğarız” dedi.

‘KORKUNÇ BİR TELAŞ, YENİLMENİN VE YENİLGİNİN GETİRDİĞİ PANİK İÇERİSİNDELER’

Ölümün ve acının arasında bu kadar karanlık kuşatmanın içinde yüreklerinin ışığını karartmadıklarını dile getiren Yüksekdağ, “3 fidanımızın katledilmesinin sorumlularına bakın, nice memleket toprağını mezarlığa çevirenlerin güçlerine bakın. Bütün olanaklarına rağmen korkunç bir telaş yenilmenin ve yenilginin getirdiği panik içerisindeler” şeklinde ifade etti.

Türkiye’ye, barış ve özgürlük, kardeşlik ve eşitlik getirilmişken, Türkiye’yi yeniden savaşa sürüklemeye çalıştıklarını belirten Yüksekdağ, “Sakine’yi ve yoldaşlarını tam da barış ve çözüm sürecinin eşiğinde katledenler Türkiye’nin barış ve demokrasi umudunu yok edeceklerini sananlar bugün 20 Temmuz’da 31 kardeşimizin bedenini paramparça ettiler. Yarattığınız karanlık içerisinde boğulacaksınız. Bu savaşın karşısında ki halklarımızın haklılığımızın karşısında ezilip yenileceksiniz” dedi.

Konuşmaların ardından sanatçı Mikail Aslan ve Ozan Serdar, Cansız, Doğan ve Şaylemez için bestelenen ağıtları okudu, lokmalar dağıtıldı. Mezarlıktaki etkinliğin ardından Seyid Rıza Meydanı’nda Cansız’ın fotoğraf sergisi ve Cansız’ı anlatan sinevizyon gösteriminde bulunuldu.

sakine 1

sakine anit mezarsakine anit 2