Home , Haberler , Tuğluk ve Türk Meclis'e dönecek mi?

Tuğluk ve Türk Meclis'e dönecek mi?

ANKARA | 22 – 03 – 2010 |  Yeni Anayasa paketinden sürpriz bir madde eklendi, DTP’nin kapatılması sonucu milletvekillikleri düşürülen Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk’un yeniden Meclis’e dönme ihtimali doğdu. Anayasanın yeni paketinde, ‘’Söz ve eylemleri ile partisinin kapatılmasına neden olanların milletvekilliğinin düşürüleceği’’ hükmü kaldırılıyor. Böylelikle 84’üncü maddedeki bu cezai işleme son veriliyor.

Anayasa’nın 84’üncü maddesinde yapılacak bu değişikliğin, milletvekillikleri düşürülen kişiler açısından leyhte bir düzenleme getiriyor. Değişiklik yürürlüğe girdiğinde eylem tamamen suç olmaktan çıkarılmış olacak.

Hukukçular, DTP’nin kapatılması, Türk ve Tuğluk’un üyeliklerinin düşürülmesi kararının Anayasa Mahkemesince verildiğine göre, bu kişiler açısından durumlarının yeniden incelenmesi istemiyle Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkı doğacak.

Hukukçulara göre Anayasa’nın 84. Maddesinde yapılması öngörülen bu değişiklikle üyelikleri düşürülen iki milletvekilin yasama dönemi sonuna kadar yeniden TBMM’ye dönme taleplerinin gündeme gelebilecek. Anayasaya bu konuda bir geçici madde konulmadıkça iki milletvekili açısından hak doğabileceği belirtiliyor.

Bu tür bir başvuru ile Türk ve Tuğluk’un hem milletvekilliğine geri dönme hem de mali haklarını talep edebilecekleri de belirtiliyor. Daha önce partisinin kapatılmasına söz ve eylemleri ile neden olanlar açısından (Fazilet Partisi Nazlı Ilıcak) yasama dönemi sona erdiği ve ‘’İnfazın tamamlanmış olduğu’’ için bu değişikliğin bir sonuç doğurmayacağı da belirtiliyor.