Anasayfa , Haberler , Türkiye kadın hakları konusunda en geri ülkeler arasına girdi

Türkiye kadın hakları konusunda en geri ülkeler arasına girdi

TÜRKİYE|30.10.2017|GİWPS ve PRIO raporuna göre Türkiye kadın hakları konusunda en geri ülkeler arasına girdi. Rapora göre Türkiye’deki kadınların en az yüzde 40’ı erkek şiddetine maruz kalıyor.

Georgetown Institute for Women, Peace and Security (GİWPS) ve The Peace Research Institute Oslo (PRIO) “Ulusların barış ve güvenliğinin anahtarı, kadınların toplum içerisindeki yerinin geliştirmesine bağlıdır” başlıklı yayınladıkları 84 sayfalık bir raporla 153 ülkedeki kadınların toplum içerisindeki yerlerine ve yaşadıkları duruma dikkat çekti. Kadınların dünya genelinde birçok alanda gözle görülür bir eşitsizlikle karşı karşıya olunduğuna vurgu yapılan raporda, özellikle savaş bölgelerinde yaşayan kadınların büyük bir mağduriyet içinde olunduğu belirtildi.

Kadınların birçok alanda ayrımcılıkla karşı karşıya olunduğuna değinilen raporda, özellikle 3 sınıf ülkelerdeki kadınların yaşam stantlarının çok düşük olduğu belirtildi. Çatışma ortamlarında kadına yönelik uygulanan cinsel şiddetin hala devam ettiğinin ifade edildiği raporda, “Günümüzde devam eden savaşlar ve çatışmalar milyonlarca insanı doğrudan etkiliyor. Özellikle kadınlar bu ortamlarda doğrudan bir şiddete maruz kalıyor.” denildi.
‘Türkiye kadınların yüzde 40 erkek şiddetine uğruyor’
153 ülke arasından 105’ci sırada yer alan Türkiye’ye bu sıralamayla kadın hakları noktasında birçok 3’cü sınıf ülkenin bile gerisinde kaldı. Raporda, Türkiye’deki kadınların yüzde 40’nın erkek şiddetine maruz kalarak yaşadığı belirtildi. Raporda Türkiye için “Cinsiyet eşitliği noktasında paradoksal bir yapıya sahiptir. Kadınlar neredeyse akademik pozisyonların yasını elinde tutuyor. Ülkedeki mühendislerin ve avukatların 3 de biri kadınlardan oluşuyor. Ancak, bugün Bakanlar Kabinesinde sadece bir kadın var” denildi.
Kadınların parlamentodaki oranın yüzde 15 gibi düşük bir seviyede de olduğuna da değinilen raporda, devamla şunlar ifade edildi:
‘Türkiye’de siyasi irade kadın erkek eşitliğine inanmıyor’
“Kadınlar toplumsal alanda birçok ayrımcılıkla karşı karşıya. Özellikle hukuksal ayrımcılık kendisini çok hissettiriyor. Türkiye’deki kadınların en az yüzde 40’ı bir şekilde şiddete uğramış durumda ve şiddet altında yaşıyor. Kadınlar büyük bir bölümü hayatlarının bir kesiminde ya eşinde ya da başka birisi tarafından cinsel veya başka türlü bir şiddete maruz kalıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘Kadın ve erkeği eşit konuma getiremezsiniz, o fıtrata terstir’ demişti.  Ama Türkiye’deki hâkim siyasi irade kadın ve erkek eşitliğine inanmıyor. Onlar geleneksel bir mantıkla kadının toplumdaki rolünün annelikten ve ev kadınlığından ibaret görüyor.”
Rapora göre kadın hakları noktasında güvenlikli bir şekilde yaşanabilecek en iyi 3 ülke sırasıyla İzlanda, Norveç ve İsviçre yer alırken, en kötü ülkeler ise iç savaşın olduğu Yemen, Suriye ve Afganistan oldu. (Jinnews)