Home , Haberler , 'Taksim'in adı 1 Mayıs meydanı olsun'

'Taksim'in adı 1 Mayıs meydanı olsun'

İSTANBUL | 13 – 05 – 2010 | DİSK başkanı Süleyman Çelebi, Beyoğlu ve İstanbul Büyükşehir belediyeleri meclis üyelerinin „Taksim Meydanı“nın adının „Taksim 1 Mayıs Meydanı“ olarak değiştirilmesi kararlarını destekledi. Çelebi isim değişikliği için İstanbul’da referandum yapılmasını önerdi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi, „Taksim Meydanı’nın adını değiştirmeyi değil, Meydan’a tarihsel anlamını kazandırmayı öneriyoruz“ diye açıklama yaparak, düzenlenme için referandum önerd.

Çelebi, yaptığı yazılı açıklamada, Taksim Meydanı’nın adının „Taksim 1 Mayıs Meydanı“ olarak düzenlenmesini istediklerini belirtti.

„Gerekirse referandum yapılsın“

1 Mayıs 2010 kutlamalarının Taksim’de gerçekleşmesinden sonra, Taksim Meydanı’nın adının „Taksim 1 Mayıs Meydanı“ şeklinde düzenlenmesinin yeniden gündeme geldiğini hatırlatan Çelebi, „Meydanlar kentin fiziksel, tarihsel, ekonomik olarak göbeğidir ama en çok zihinsel ve simgesel olarak, yaşanılan tarihsel olaylarla adlandırılır ve anlamlandırılırlar“ dedi.

Çelebi, 1 Mayıslar için 50 yıllık yasaklı dönemin 1976’da sona erdiğini 1977’de yapılan kutlamaların ise kana bulandığını hatırlatarak, „Taksim 1 Mayıs Meydanı yaşadığımız dünyada bu olayla birlikte tanınmıştır ve öyle anılmaktadır“ dedi.

Beyoğlu ve İstanbul Büyükşehir belediye meclisi üyelerinin Taksim Meydanı’nın adının „Taksim 1 Mayıs Meydanı“ olarak düzenlenmesi kararları önemli ve yerinde bir karardır“ diyen Çelebi, gerekirse İstanbul’da referandum yapılması önerisinde bulundu.
Büyükşehir ve Beyoğlu belediye meclislerine verilen önergeler kabul edildi

Öte yandan, Taksim Meydanı’nın isminin „Taksim 1 Mayıs Meydanı“ olarak değiştirilmesi için İstanbul Büyükşehir ve Beyoğlu belediye meclislerine verilen önergeler de kabul edildi.

Beyoğlu Belediye Meclisi’nde 5 Mayıs’ta Cumhuriyet Halk Partili (CHP) üyelerin verdiği sözlü önergenin ardından bu talep bu konudaki yetkili kurum olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde gündeme geldi.

İBB Meclisi’nin 10 Mayıs’taki oturumunda söz alan CHP Meclis Grup Başkan Vekili Atalay Oğul, Taksim Meydanı’nın isminin ‚1 Mayıs‘ olarak değiştirilmesini teklif etti. Oğul’un CHP grubu adına isim değişikliği için sunduğu yazılı önergeye AK Parti grubu da „evet“ oyu verdi.

Oy birliğiyle başkanlık makamına sunulan önerge, Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın kararını bekliyor.

Su Taksimi’nin yapıldığı yer

Taksim semti ve meydanı adını, eskiden Galata-Beyoğlu suyunun „taksim edildiği“, Taksim Maksemi’nden almıştı. Meydan, Cumhuriyet döneminde alana dikilen Cumhuriyet Anıtı ile simgeleşti. Türkiye’de 1 927’deki 1 Mayıs kutlamalarından sonra başlayan yasaklı dönem, 1976’da sona erdi. 1 Mayıs 1977’de ise Taksim Meydanı’nda kalabalığa ateş açılması sonucunda 36 kişi yaşamını yitirdi.