Home , Haberler , ODTÜ öğrencilerine "terör" soruşturması: Savcılık çatışmayı öğrencilerin başlattığını iddia ediyor!

ODTÜ öğrencilerine "terör" soruşturması: Savcılık çatışmayı öğrencilerin başlattığını iddia ediyor!

img_9048_1_1_1TÜRKİYE | 22 – 12 – 2012 | ODTÜ’de Başbakan Erdoğan’ı protesto eden ve dün sabah polis baskınıyla gözaltına alınan öğrenciler hakkında savcılık „terör“ soruşturması başlattı. Savcılığın gözaltı kararında ODTÜ’de yaşananlar hakkında çarpıtma dolu ifadeler yer alıyor. Öte yandan Emniyet’in elinde 50 kişilik bir liste olduğu ifade ediliyor.

Radkal‚den Mesut Hasan Benli’nin haberine göre, 18 Aralık’ta Çin’den fırlatılan ‘Göktürk-2 Uydusu’ için ODTÜ’ye gelen Tayyip Erdoğan’ı protesto eden öğrencilere polis saldırmış, çok sayıda öğrenci polis saldırısında yaralanmıştı. Olayların ardında Ankara Emniyet Müdürlüğü, 12 öğrenci hakkında soruşturma açılması için savcılığa başvurdu. Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 10’ncu maddesiyle görevli Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, öğrenciler hakkında “Terör örgütü üyeliği”, “Mala zarar verme” ve “Polise mukavemet” suçlamasıyla soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında Başbakan Erdoğan’ı protesto eylemine katılan 12 öğrenci için gözaltı kararı çıkartıldı. Eylemde çekilen fotoğrafların delil sayıldığı soruşturma kapsamında öğrencilerin evlerine baskınlar düzenlendi.

Savcılık kararı yalana yaslanıyor!
Savcı Sadık Bayındır, kamuoyunda ‘özgürlük hakimi’ olarak bilinen hakimliğe başvurarak, öğrencilerin konutlarında arama ve haklarında gözaltı kararı aldırdı. Savcılığın başvurusunu değerlendiren TMK 10. Madde ile görevli Ankara 1 Nolu Hakimliği verdiği arama kararında, öğrencilerin ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü önünde “Bilimi Satan Emperyalist Savaş Çığırtkanı Tayyip ODTÜ’den Defol” yazılı pankartın arkasında toplanarak çeşitli sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçtikleri kaydedilirken, “Güvenlik güçlerinin tüm ikazlarına rağmen dağılmayan grup tanınmamak için yüzlerinin bir kısmını kapatıp taşlı ve sapanlı saldırıya geçmesi üzerine güvenlik güçlerince müdahale edildi. Eylemci grup, sert cisimler atmak suretiyle görevli emniyet mensuplarına saldırılarına devam etti” denildi. Oysa polis kamerasından çekilen görüntülerde, TÜBİTAK binasına gitmek isteyen öğrencilere dönük herhangi bir uyarı dahi olmadan polisin biber gazıyla saldırıya geçtiği net bir biçimde görülüyor.

Kararda yaşanan olaylarda 15 polisin yaralandığı da kaydedilirken, öğrencilerin kamu kurumlarına ait binalara ve bankalara zarar verdiği iddia ediliyor. Ancak olayların yaşandığı bölgede banka şubesi, hatta bankamatik dahi bulunmuyor.

“Bunlar kesin teröristtir iyice inceleyin”
Kararda ayrıca “Şüphelilerin tespit edilen adresinde ve müştemilatlarında, ikamette bulunan diğer şahısların üzerinde, çantalarında, varsa araçlarında da arama yapılsın. Örgütsel dokümanlara el konulsun” deniliyor.

Savcılığın ise emniyete gönderdiği istekte ise şu ifadeler yer alıyor: “Şüphelilerin terör örgütleriyle irtibatlarının bulunup bulunmadığının kapsamlı bir şekilde araştırılması, kullandıkları telefon numaraları üzerinde HTS, mesaj ve baz verilerin incelenmesi, rica olunur.”

Önce gözaltı sonra delil
12 ODTÜ’lünün göz altına alınmasıyla sonuşlanan soruşturma dosyasındaki tek delil ODTÜ’deki protesto gösterisinde polis tarafından çekilen fotoğraflar. Savcılık kaynakları, öğrenciler hakkında daha öncesine dair herhangi bir dinleme ve teknik takip kararı bulunmadığını ifade ederken, “ev aramasında ulaşılan delilerin soruşturmaya yön vereceğini” bildirdiler.

Emniyet liste yapmış!
Dün sabah gözaltına alınan öğrenciler sorguları yapılmak üzere Ankara Emniyeti Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne götürülürken, Emniyet’in elinde 50 kişinin yer aldığı bir listenin bulunduğu öğrenildi. Gözaltına alınan öğrencilerin avukatlar ise gözaltına alınan öğrencilerin neyle suçlandıklarını bilmediklerini ve kendilerine bilgi verilmediğini belirttiler.

Baro: Terörist değil öğrenci
Ankara Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Erol Aras da Baro adına Ankara Adliyesi’nin önünde bir basın açıklaması yaparak, başlatılan soruşturmaya tepki gösterdi. Aras, soruşturma kapsamında gözaltına alınan kişilerin terörist değil öğrenci olduğunu hatırlatarak, “Hopa olaylarında da bunu yaşadık; ne zaman siyasal iktidara karşı herhangi bir protesto gösterisi yapılsa şaşırtıcı şekilde terörle mücadele savcıları devrede ” dedi.

(sol haber portali)