Anasayfa , Haberler , Tahir Elçi’yi on binler uğurladı

Tahir Elçi’yi on binler uğurladı

-tahir-elci-cenaze-kosu-yolu-karsilamaAmed Baro Başkanı Tahir Elçi’nin katledilmesi, Erzurum, Hakkari, Bitlis, Iğdır, Ağrı, Mersin, Antalya ve Şırnak’ta yürüyüş ve açıklamalarla protesto edildi. AKP’nin politikaları ve kullandığı dilin katliamları hazırladığına vurgu yapılan açıklamalarda, Elçi’nin hedef alınarak katledildiğine işaret edildi.

Amed’in Sur ilçesinde katledilen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ,Eyyübi Devlet Hastanesi morgundan on binlerce kişi tarafından alınarak, Koşuyolu Parkı İnsan Haklattı Anıtın önüne getirdi. Cenazeyi alkış, slogan ve zılgıtlarla karşıladı. Sık sık kitle “Şehid namirin”, “Katil devlet hesap verecek” gibi sloganları atıldı. Cenazeye meslektaşları, ailesi, milletvekilleri ve sivil toplum örgütleri de katıldı. Koşuyolu Parkı’nda düzenlenen törende Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Ahmet Özmen söz aldı:

“Seni de yok etmeye çalıştılar, ancak sen ölümsüzleştin”

Sadece meslek hayatı değil, bu dünyadan ayrılışı da bizden koparılıp götürülüşü de bizler için gurur ve onur dersidir. Katledenlerin karşısında onurluca durdu. Bu duruşu herkesi rahatsız etti” dedi. Özmen sözlerine şöyle devam eti , “Bu cinayet hedef göstermelerin sonucudur. Olay yeri incelemesi engellendiği dakikalarda bile, Ankara’daki yetkililerce alelacele yapılan bir takım yorumlar düşündürücüdür” dedi. Özmen son sözlerinde ise, “JİTEM’ci ağababalar sana boyun eğdiremedi. Seni de yok etmeye çalıştılar, ancak sen ölümsüzleştin” dedi.

“Çocuklarım, eşim hoşçakalın”

Ardından Tahir Elçi Eşi Türkan Elçi,  söz aldı “Dört Ayaklı Minare’nin en tepesine konacağım, tarih anlayacak beni. Kirli medya, beni tehdit eden televizyonlar, beni hedef gösteren gazeteler hoşçakalın. Beni anlamayanlar, beni anlamak istemeyenler dudak bükünler hoşçakalın, Geçtiğim işkence tezgâhları hoşçakalın. Sahillere vurulmuş bebekler hoşçakalın. Faili meçhullerin yetimleri hoşçakalın. Beni sevenler, destekleyenler hoşçakalın. Çocuklarım, eşim hoşçakalın dedi.
“Kürt halkı özgürlüğe kadar direnecek”
Abisi Ahmet Elçi söz aldı: “Sömürgeciler bilsinler, Kürt halkı özgürlüğe kadar direnecek. Tahir özgürdür, onun yürüyüşü özgürdür. Yürüyüşümüz düşmedi hiçbir zaman, kanımızın son damlasına kadar direneceğiz. Kürt halkı, Diyarbakır halkı, Botan halkı, tüm Kürdistan dirensin. Dostlarımız Ermeniler, Süryaniler, Sosyalistler dirensinler, birlik olalım. Kardeşim ölmedi, Kürt halkı Ortadoğu halkları dirensin, özgür olsun” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise, “Sayın Tahir Elçi’nin tüm ailesine başsağlığı diliyorum. Bu cinayetin tam olarak aydınlanacağından şüphemiz var. Haklı olarak şüphemiz var. O kadar çok yaşandı ki, hiçbirini adalet sağlanacak diye rahat uğurlamadık. Bu devlet hiçbir zaman bizim devletimiz olamadı. Eline geçiren kendi mülkü gibi kullandı. Herkesin, hepimizin olsun diye çok uğraştık. Tahir’i öldüren devlet değil, devletsizliktir.”dedi

Demirtaş, son sözlerine şöyle devam etti: “Biz bu özgürlük mücadelesini, kervanın başarıya ulaştıracağız. Gözün arkada kalmasın Tahir Elçi. Böyle olmasını istemezdik. Keşke bize nasip olmasaydı senin tabutunun önünde konuşmak. Kolay değil ama bu günlerde geçecek. Tüm acılar bu topraklarda bir gün çiçeğe dönecek. Tüm şehitlerimize tüm doğa selam duracak” diye kaydetti.
Anıt önünde yapılan törenin ardından Şehit namirin sloganları eşliyinde toprağa verildi.