Anasayfa , Haberler , Suruç katliamının ilk duruşması Hilvan’da görülüyor

Suruç katliamının ilk duruşması Hilvan’da görülüyor

TÜRKİYE |04.05.2017| Suruç katliamı davasının ilk duruşması için Ufra Ceza İnfaz Kurumu önünde bir araya gelen Suruç Aileleri ve devrimci, demokrat, yurtsever kurumlar, Suruç Katliamı’nın takipçisi olacaklarını belirtti.

Suruç katliamı davasının ilk duruşması Urfa’nın Hilvan ilçesinde bulunan 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Yoğun kolluk kuvveti ve sıcağa rağmen yüzlerce kişi Ağır Ceza Mahkemesi önünde bir araya geldi.

Suruç Katliamı davasına Suruç Gazileri, Suruç Aileleri İnisiyatifi, ESP, CHP Milletvekilleri, SGDF, SYKP, EMEP, Devrimci Parti, PSAKD, DİSK, TTB, DBP, HDP, Milletvekilleri Dilek Öcalan, İbrahim Ayhan, Mahmut Toğrul, Ali Atalan, Suruç İçin Adalet Platformu, Cumartesi Anneleri, Barış Annaleri, PARTİZAN, Yeni Demokrat Gençlik(YDG), Öğrenci İnisiyatifi, Yeni Demokrat Kadın(YDK), Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP), DAF, Diyarbakır Barosu, Urfa Barosu, İstanbul Barosu avukatları katıldı.

Suruç için adalet herkes için adalet“, “Suruç’u unutma unutturma“, “Suruç’un hesabı sorulacak” sloganlarının atıldığı açıklamada, Suruç aileleri adına Suruç şehidi Hatice Ezgi Sadet’in babası Ali Sadet söz aldı. Yılmadan mücadeleyi sürdüreceklerinin altını çizen Sadet, “21 ay değil 21 yıl geçse de bu adaletsizliğin peşini bırakmayacağız” dedi. Umutlarını asla söndürmeyeceklerinin altını çizen Sadet, yargılanması gerekenin siyasi iktidar olduğunu vurguladı. “Patlamanın oldugu gün orada hiçbir güvenlik gücünün olmaması baştan itibaren şüphelendirmişti bizi. Emniyet Müdürü Yapalıal’ın gülünç cezalar alması, çocugumun canına 227 lira verilmesi hiçbir vicdanın kabul edeceği birşey değildir” diyen Sadet, mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.

Murat Yurtgül’ün annesi Şemse Yurtgül ve Suruç gazisi Yasin Can Kürtçe yaptığı konuşmada, “Biz şimdi güneş altında değil, duruşma salonunda derdimizi anlatmamız gerekirdi” dedi. Suruç Aileleri olarak kendilerine yapılanın bir zulüm olarak ifade eden  Yurtgül, Kobane’nin yeniden inşası için yürüttükleri çalışmayı hatırlattı. Konuşmalarda, Suruç’un hesabının mutlaka sorulacağı vurgulandı.

“33 düş sürdüyolcusunun izinden adelet mücadelesini sürdüreceğiz”

Suruç gazisi olan SGDF Eş Genel Başkanı Ceren Çoban, katliamın ardıdan 18 ay sonra hazırlanan iddianemede yalnızca 3 sanığın isminin geçtiğin hatırlattı. 2’si Suriye’de kaçak yaşadığını, Yakup Şahin’in de Ankara katliamından tutukluyken Suruç katliamından tutuklanmadığına dikkat çekti. “Soruyoruz, 18 ay boyunca alilelerimiz evlatlarının eşyalarını alamamızken biz yaralılar iddianamede ne olduğuna dair birşey göremiyorken, Suurç gazilerimiz operasyonlarla gözaltına alınırken, 8 Suruç gazimiz tutuklanırken katliamın failil yalnızca 3 kişi midir ?” diyen Çoban, 33 düş sürdüyolcusunun izinden adelet mücadelesini sürdüreceklerini vurguladı.

“İddianeme bizden uzaklaştırılarak esas fail bizden uzaklaştırılmaya çalışılıyor

Suruç İçin Adalet Platformu avukatlarından Gülhan Kaya, iddianeme hakkında bilgi verdi. Kaya, soruşturmanın gizlilik zırhıyla yürütüldüğünü vurguladı. “İddianeme bizden uzaklaştırılarak esas fail bizden uzaklaştırılmaya çalışılıyor ” diyen Kaya, Suruç katliamı aydınlatılmadığı takdirde yeni katliamların önü açılacağını vurguladı. Soruşturma dosyasında gösterilen özensizliğin duruşmada da sergilendiğini kaydeden Kaya, “‘Duruşma günün değiştiriniz talebimiz kabul edilmedi. 14.00’den önce duruşmanın başlamayacağı söylendi. Tam 21 aydır bekliyoruz o salona girip bu katillerin katil olduğunu söylemek için” diye konuştu.

HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan da sözlerine Suruç şehitlerini anarak başladı. Suruç katliamının tüm insanlığa karşı gerçekleştirildiğini söyleyen Ayhan, şunları söyledi: “Adalet sağlanıncaya kadar, bu katlamı gerçekleştirenler açığa çıkarlına kadar adelet mücadelemize devam edeceğiz. İnsalığa karşı en temel sorumululuğumuzu yerine getirmenin mücadelesi içinde olacağız.

Devrimci Parti Genel Başkanı Ufuk Göllü de dayanışma içinde olduklarını, Suruç katliamıyla hesaplaşıldığı takdirde başka katliamların da önüne geçilebileceğini aktardı ve birlikte mücadele çağrısı yaptı.

KESK Genel Sektereti Hasan Toprak ise katliama yol verenlerinde yargılanması gerektiğini ifade etti. Katliamı yapan ve yaptıranların er ya da geç adalet önünde hesap vereceklerini vurgulayan Toprak, “KESK olarak Suruç için adaletin peşinde olacağımızı bir kez daha ifade ediyoruz” dedi.

SYKP Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğlu da Ortadoğuda süren savaşa değindi ve hükümetin savaş politikalarının bedelini ezilen halkların ödediğini vurguladı. Suruç şehitlerini anan Hatimoğlu, “Yoldaşlarımıza sözümüz, Kobane direnişi zaferle sonuçlanmıştır. Suriye’de Rojava’nın mücadelesi zaferle sonuçlanacaktır” şeklinde konuştu. (Özgür Gelecek)