Anasayfa , Dünya , Suruç anmalarına polis saldırısı!

Suruç anmalarına polis saldırısı!

İstanbul’da yapılmak istenen Suruç Katliamı anması başlamadan polis saldırısı başladı. Saldırı sonucu çok sayıda kişi işkenceyle gözaltına alındı!

Suruç Katliamı’nın 5. Yılında Gençlik Örgütleri, Kadıköy’de bulunan Süreyya Operası önünde buluşmak istedi.  Saat 18:00’de Suruç Aileleri’nin yaptığı oturma eylemi sonrası Süreyya Operası’na giden Gençlik Örgütleri’nin önü Osmanağa Camii önünde polis tarafından kesildi. Polis, kalkanlarıyla kitleye saldırmaya  başladı. Kitle saldırı karşısında direnirken yer yer biber gazı kullanıldı.

İlk saldırının ardından kitle ara sokaklardan Süreyya Operası önüne geçmek istedi. Opera önünü ablukaya alan polis, kitlenin önünü kapatıp gaz bombaları ve plastik mermilerle saldırdı. Buradaki saldırı sonucunda 5 kişi işkenceyle gözaltına alındı. Gözaltılar sırasında polis, yerde yatanlara işkence etmeye devam etti.

Buradaki saldırının ardından kitle ara sokaklarda barikatlar kurarak direnişe geçti. Kadıköy’ün tüm sokaklarındaki polis ablukasına karşı gençlik, ‘Suruç’un hesabı sorulacak’ sloganıyla direnişini sürdürdü.

Ara sokaklarda direnişini sürdüren kitle Moda Sahili’ne doğru geçti. Burada ise çevik kuvvet saldırısı sonucu en az 15 kişi işkenceyle gözaltına alındı. Gözaltılar sırasında avukat Ezgi Önalan’ın burnu kırıldı, yine çok sayıda kişinin vücudunun çeşitli yerlerinde izler meydana geldi.

Suruç katliamının 5. yılı dolayısıyla dün Kadıköy’de yapılmak istenen anmaya yönelik polis saldırısında gözaltına alınan aralarında Özgür Gelecek muhabiri Emre Türksever’in de bulunduğu 48 kişinin gözaltı süreci savcılık kararı ile 24 saat uzatıldı.

Dün yaşanan saldırıda 4’ü avukat 2’si 18 yaşından küçük toplam 54 kişi gözaltına alınmıştı. 6 kişi dün geç saatlerde serbest bırakıldı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube’de tutulan 48 kişinin gözaltı süresi, savcılık kararıyla 24 saat uzatıldı.

Ankara’da polis saldırısı, gözaltılar var!
Ankara’da iki noktada bir araya gelmeye çalışan kitle polisin, sert saldırısına maruz kaldı. İçlerinde YDG okuru Deniz Akbıyuk’un olduğu 20’den fazla genç işkence ile gözaltına alındı.

Atatürk Bulvarı üzerinde “Suruç İçin Adalet, Herkes İçin Adalet” pankartı açanların etrafı polisler tarafından sarılarak, gazetecilerin ve kişilerin çekim yapması engellendi.

Gençlere saldıran polis, flamaları, pankartı ve yaşamını yitirenlerin fotoğraflarını parçaladı. Saldırı sırasında gençleri yere yatıran polis, gençleri nefessiz bırakacak şekilde darp edildi. Gözaltı sırasında bir kişinin burnunun kırıldığı görülürken, gazetecilere çekim yapılması halinde gözaltı yapmakla tehdit edildi.

2. polis saldırısı Meşrutiyet Caddesinde gerçekleştirildi

Saldırı sırasında yaşananlara tepki gösteren engelli bir genç, polis tarafından gözaltına alındı.

Meşrutiyet Caddesi’nin Konur Sokak’ın kesiştiği yerde gençler açtıkları pankart ile yürümek istedi. Önleri çevik kuvvet polisleri tarafından kesilen gençlere polis biber  gazı ve plastik mermi ile müdahale etti.

Polis, gençleri yere yatırarak ve darp ederek gözaltına alırken, gençler sık sık “Suruç İçin Adalet” sloganları atıldı. Gençlerin açtığı “Suruç İçin Adalet, Herkes İçin Adalet” pankartı da polis tarafından yırtıldı. Yaşamını yitirenlerin fotoğrafları da polisler tarafından yırtıldı.

Onlarca kişi gözaltına alındı. Konur Sokak’ta abluka devam ediyor.

Eylem öncesi Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Ankara İl Örgütü de polis tarafından ablukaya alındı.

Güvenpark ve Konur Sokak’ta gençlik örgütleri tarafından yapılmak istenen anmaya polisin saldırısı sonucunda 28 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan Fatma Kılıçarslan ve Mustafa Yaşatır isimli gençler ise kırık şüphesi ile şehir hastanesine götürüldü. Mustafa Yaşatır isimli gencin kaburgasında kırık olduğu tespit edildi.

Kaynak: Özgür Gelecek