Anasayfa , Avrupa , 3. Dersim Festivali Panellerle Başladı

3. Dersim Festivali Panellerle Başladı

MAİNZ | 03 – 06 – 2011 | Avrupa’da tüm Dersimlileri birarada buluşturan ve ATİK tarafından da desteklenen Dersim Kültür ve Dayanışma festivalinin 3’sü Almanya’nın Mainz kentinde açılış konuşması ile başladı. Ardından yapılan panellerle Kızılbaş Aleviliği ve Dersim’de yapılan ve daha da yapılacak olan barajlar ve göç konusu tartışıldı.

Dersim Belediye başkanı Edibe Şahin, Haydar Işık ve Ercan Ayboğa’nın katıldığı Barajlar, Göç ve Dersim konulu panelde, yapılan barajlarla Dersim coğrafyasının yaşanılmaz hale getirilmeye çalışıldığı belirtildi.

Ardından yapılan ikinci bir panelde de Kızılbaş Aleviliği tartışıldı. Panele Kemal Kahraman, Mehmet Bayrak, Pir Rıza Yağmur ve Erdal Doğan katıldı. Alevilerin yıllarca gördükleri baskı ve yıldırmaları konu alan panelistler, Dersim alevilerinin gördüğü baskılar dile getirildi. Panelde ayrıca, 38 Dersim soykırımının uluslararsı arenada kabul görmesi için girişimlerin  başatıldığı vurgulandı.

Etkinlikte Alişan Önlü kirmançki dilinde bir tiyatro segiledi. Festivalin birinci günü ayrıca fotgraf segisi açıldı ve müzik dinletisi yapıldı.

Festivale Ferhat Tunç ve Selehattin Demirtaş, seçim çalışmaları nedeniyle katılamadığı bildirildi. Festiivalin ikinci gününde, Metin-Kemal Karaman, Aynur Doğan ve Cemil Qoçkiri, Ayfer Düzdaş, Ozan Serdar, Ozan Cömert, Ali Baran, Grup Zelemele vb. Grup ve sanatçıların sahne almasıyla devam edecek. Halk Oyunlarının yanısıra Dersim’in Kayıp Kızları adlı belgesel gösterimi yapılacak.

Festivalde ayrıca Edibe Şahin, Aysel Dğan, Alman Sol Parti, ATİK gibi birçok siyasi kurum ve kuruluş temsilcisi tarafından konuşmalar yapılacak.