Anasayfa , Haberler , Suriye: ‘Teröristlere desteğinizi kesin, birliklerinizi Suriye’den çekin’

Suriye: ‘Teröristlere desteğinizi kesin, birliklerinizi Suriye’den çekin’

Rusya ve Suriye’den TC’ye Adana Mutabakatı vurgusu

Kazakistan Dışişleri Bakanı Atamkulov’la Moskova’daki görüşmesinin ardından bir açıklama yapan Lavrov, Vladimir Putin ile Erdoğan’ın 23 Ocak’taki görüşmesinden sonra gündeme gelen Adana Mutabakatı’nın Ankara ve Şam tarafından sınır güvenliğini sağlanmak için kullanılabileceğini ifade etti.

Lavrov, “Türkiye-Suriye sınırındaki güvenlik sorunu, ABD’nin Suriye’den çekilme kararı ve sonrasında ABD’ye sadık alt birimlerin bu bölgelerden çekilecek olması nedeniyle doğdu. Bu koşullar altında vakum yaşanmasına izin verilmemesi gerekiyor. Bu amaç doğrultusunda Türkiye ve Suriye’nin 1998 tarihli Adana mutabakatını kullanmasını tamamen mümkün görüyoruz” dedi.

‘‘…İdlib’deki sorunu çözmek için varılan mutabakata uygun değil”

Lavrov, “İdlib’de terör yuvasının var olmaya devam ettiği çok açık bir gerçek ve Suriyeli meslektaşlarımız, bunun kökünü kazımakta kararlı olduğunu teyit etti. Gerilimi azaltma bölgesi çevresinde silahsızlandırılmış bölge kurulması da dahil olmak üzere Türk-Rus İdlib mutabakatında öngörülen adımları atmaya biz de hazırız. Ancak El Nusra ve yeni uzantısı Heyet Tahrir el-Şam’ın İdlib’in büyük bölümünü ele geçirmiş olması, İdlib’deki sorunu çözmek için varılan mutabakata uygun değil” diye konuştu.

Üçlü zirve Şubatta

Lavrov, “Rusya, Türkiye ve İran liderleri arasındaki bir sonraki üçlü zirvenin şubatta yapılması konusunda prensip anlaşması sağlandı. Nihai detaylar belli olduğunda, sizleri bilgilendireceğiz” dedi.

‘Suriye hazır‘

Lavrov, Suriye hükümetinin de sınır güvenliğinin sağlanması için bu mutabakat temelinde çalışmaya hazır olduğu açıklamasını yaptığının altını çizdi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı‘ndan Türkiye’ye ‘Teröristlere desteği kesin ve birliklerinizi çekin‘ mesajı

Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Suriye’nin 1998 Adana Mutabakatı’na bağlı olduğu belirtildi.

Suriye devlet basınında yer alan habere göre; Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, “Suriye bu mutabakata ve iki ülke tarafından her türlü şekilde terörle mücadele ile ilgili tüm anlaşmalara bağlı kalmaya devam ediyor” denildi.

Ancak Şam, Adana Mutabakatı’nı yeniden hayata geçirmenin Ankara’nın Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ı devirmek isteyen teröristlere verdiği desteğini sona erdirmesi ve kuzeybatı Suriye’den birliklerini çekmesine bağlı olduğunu da ifade etti

‘Çıktığı ağaçtan inemeyen‘‘

Ayrıca Putin’in “Adana Mutabakatı” önerisi sonrası Suriye’nin eski Ankara Büyükelçisi Nidal Kabalan’ın Sputnik’e verdiği röportajda şöyle dedi:

“Putin’in Adana anlaşması önerisi (çıktığı ağaçtan inemeyen) Erdoğan’ı ağaçtan indirmeyi hedefliyor. Çünkü Erdoğan çok iddialı taahhütlerde bulundu ve bunların hiçbirisini yerine getiremeyeceğini gördü.”

Adana Mutabakatı’ndan bir kaç madde

  1. Suriye kendi topraklarından Türkiye’nin güvenlik ve istikrarını tehlikeye atacak eylemlere izin vermeyecek. Suriye, PKK’nin silah, lojistik ve mali destek sağlamasına ve propaganda faaliyetlerine izin vermeyecek.
  2. Suriye, PKK’yi terör örgütü olarak ilan etmiştir. Suriye, diğer terör örgütlerinin yanı sıra PKK ve uzantılarının topraklarındaki faaliyetlerini yasaklamıştır.
  3. Suriye, PKK’nın topraklarında eğitim kampı kurmasını ve ticari faaliyetlerde bulunmasını yasaklamıştır.
  4. Suriye, PKK üyelerinin transit yollarla üçüncü ülkelere gitmesine izin vermeyecektir.
  5. Suriye, PKK liderlerinin topraklarına girmesini engelleyecek ve gümrük yetkililerine bunun için talimat verecektir.