Anasayfa , Haberler , ‘Süresiz açlık grevinde olan çocuklarımızın yanındayız’

‘Süresiz açlık grevinde olan çocuklarımızın yanındayız’

0 1 A Aileler3İSTANBUL | 03-11-2013 |Malatya E Tipi Hapishanesi’nde 25 Ekim gününden itibaren TKP/ML ve MKP dava tutsaklarının süresiz açlık grevi direnişi devam ediyor. Tutsak aileleri İHD İstanbul Şubesi’nde bir basın toplantısı düzenleyerek çocuklarının açlık grevini desteklediklerini belirttiler.

Malatya E Tipi Hapishanesi’nde, hapishane yönetiminin keyfi uygulamaları ile psikolojik baskılarına karşı TKP/ML ve MKP dava tutsakları tarafından, 25 Ekim’de açlık grevine başlanmıştı. Açlık grevine devam eden MKP dava tutsaklarından 9’u, Adalet Bakanlığı tarafından başka hapishanelere sürgün edildi.

Malatya E Tipi Hapishanesi’nde, hapishane yönetiminin keyfi uygulamalarına karşı başlatılan açlık grevi nedeniyle sürgün edilen tutsaklarla ilgili, aileleri tarafından dün saat 11.00’de İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde basın açıklaması yapıldı.

T utsak Aileleri 24’lerin toplu mahkemeye çıkarılmasını istedi

Tutsak ailelerinin yaptığı açıklamayı öneminden dolayı olduğu gibi yayınlıyoruz: “Sizlerin de bildiği gibi çocuklarımız 15-16 Kasım’da üstlendiği sığınakta tutuklandı. Devlet kendi televizyonunda ve gazetelerinde çocuklarımızın teslim olduklarını çarşaf çarşaf yayınladı. Ancak biz burada sizlere çocuklarımızın teslim oldukları ya da teslim olmadıkları konusunda tartışma niyetinde değiliz. Burada var olan gerçekliği sizlere yalın bir dille anlatmaya çalışacağız. Çocuklarımız içeri düştükten sonra, görüşüne gittiğimizde çocuklarımızın gerek içeride yaşadıkları saldırılar gerekse de biz aileler görüşe ve mahkemeye gittiğimizde ince arama adı altında yapılan saldırılar gerçekliği göstermektedir.

Geçmiş tarihten beri toplu olarak yakalananlar mahkeme heyetinin karşısına toplu olarak çıkarılmıştır. Ancak 24 çocuğumuzu mahkeme heyetinin karşısına toplu olarak çıkarma yerine tek tek çıkarmak istiyorlar. Burada devletin iki amaç güttüğünü düşünüyoruz. Birincisi çocuklarımız mahkeme heyetinin karşısına tek tek çıkarılarak arkadaşı arkadaşa karşı kullanmanın peşindeler. Ayrıca çocuklarımızın mahkeme heyetine davanın toplu olarak görülmesinin ısrarı karşısında mahkeme heyeti ise çocuklarımıza sen ifade verecek misin vermeyecek misin diyerek kesiştiriyor. Yani çocuklarımızın beraber yakalandığı arkadaşlarıyla toplu olarak mahkeme heyetinin karşısında bulunmak istemesinde ısrarlı olması kadar doğal bir şey yoktur. Bildiğiniz gibi çocuklarımız silahlarıyla beraber sağ yakalanmanın avantajına dayanarak açılan gediği derinleştirme peşindeler. Çocuklarımıza JİTEM baskı yaparak işbirliğini dayatmaktadır. Yani; çocuklarımızı toplu bir şekilde mahkeme heyetinin önüne getirmeyerek ilk gözaltı sorgusuna devam ettirmektedir. Bu konuyu biraz yakından somut örnekler vererek anlatacağım. Ters kelepçe takılarak mahkemeye getirildiklerinde kollarında çıkan morlukları gözlerimizle gördük.

Ters kelepçe takılarak ve oluşan morluklara, çocuklarımızın tepkisine karşı mahkeme heyeti ‘bu bizim işimiz değildir, bu iş hapishane savcısınındır.’ diyerek görmezden geldi.

Süresiz açlık grevindeki çocuklarımızın talepleri şunlar:

1- Çocuklarımızın hastaneye götürülürken ters kelepçe ve kol saati çıkartması.

2- Mahkemeye çıkarılırken mahkemeye çıkartılırken ters kelepçe takılması.

3- Hasta tutsakları hastaneye götürülmeyerek hapishane revirinde tedavi yerine işkence yapılması.

4- Ziyaretçilere yönelen, ince arama adı altında cinsel taciz, çıplak arama saldırıları.

5- Kırılan masa sandalye gibi demirbaş kapsamına giren eşyaların yenilenmesi gereken masrafların tutsaklardan alınması.

6- Haftalık iki saat olup bir saate indirilen spor hakkının sohbet haklarının olmaması, koğuşlar arası sohbet haklarının kaldırılması

7- Hastaneye götürülürken ters kelepçeli muayene edilmesi.”

‘Süresiz açlık grevinde çocuklarımızın yanındayız’

Basın toplantısında son olarak tutsak aileleri de şu açıklamayı yaptı: “Biz aileler olarak çocuklarımıza uygulanan bu teslim alma saldırısına karşı çocuklarımızın başlatmış olduğu süresiz açlık grevi direnişinin, dışarıda bizlerin de direnişimiz olduğunu bir kez daha haykırıyoruz. İçeride devrimci tutsaklara yapılan saldırılar sonucunda doğabilecek herhangi bir olumsuz durumdan Malatya E Tipi Hapishanesi yönetimi ve Adalet Bakanlığı sorumludur. Çocuklarımızın yukarıda sıraladığımız taleplerini doğru buluyor, bir an önce taleplerinin karşılanmasını istiyoruz. Bu istemlerimizin takipçisi olacağımızı kamuoyu karşısında ilan ediyoruz”

Basın toplantısında son olarak 5-6 Kasım tarihlerinde Malatya 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek 24’lerin duruşmasına katılım çağrısı yapıldı.