Home , Avrupa , Almanya’da Göçmen Kuruluşlar Tepkili: ‚Yerel Seçimlerde Seçme ve Seçilme Hakkı İstiyoruz‘

Almanya’da Göçmen Kuruluşlar Tepkili: ‚Yerel Seçimlerde Seçme ve Seçilme Hakkı İstiyoruz‘

Almanya’da oy hakkı inisiyatifi

Girişim sözcüleri Dr. Erol Alkanoğlu, Dilara Gürsoy ve Bahattin Gemici  yaptıkları basın açıklamasında „Biz, kökeni ne olursa olsun Almanya’da yasal olarak 5 yıl yaşayan her göçmenin öncelikle yerel düzeyde seçme ve seçilme hakkına sahip olmasını istiyoruz. Bu hakkı almak için mücadele edeceğiz,“ dediler.

Diğer yandan seçim hakkının Ekim ayında Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyalet Meclisi’nde ele alınacağı kaydedildi

İşte o açıklama

SEÇME VE SEÇİLME HAKKI İSTİYORUZ

„Demokrasilerde halkın kendi yöneticilerini seçme, kendisini ilgilendiren konularda karar verme yetkisi vardır. Bu hak göçmenler için de geçerlidir; birçok Avrupa ülkesinde farklı ülkelerden gelen tüm göçmenler yerel seçimlere katılma sahiptirler. Almanya’da ise milyonlarca göçmen hâlâ bu haktan yoksundur. Bu hakkın verilmesine karşı çıkanlar, „Alman vatandaşlığına geçin“ önerisini getiriyorlar. Ancak birçok nedenden ötürü Alman vatandaşlığa geçmek istemeyenler olduğu gibi, istenen koşulları yerine getiremeyenler de vardır. Sayıları milyonları bulan bu insanları ömür boyu seçme ve seçilme hakkından yoksun bırakmak büyük bir haksızlıktır.

BİZ BU ÜLKENİN BİR PARÇASIYIZ

F. Almanya Anayasası’nın 3. Maddesi: „Hiç kimse cinsiyeti, soyu, ırkı, dili, yurdu ve kökeni, inancı, dini veya siyasi görüşleri dolayısıyla mağdur edilemez ve hiç kimseye imtiyaz tanınamaz. Hiç kimse özür ve sakatlığından dolayı mağdur edilemez“ diyor.“ Biz  bu maddenin gereğinin yerine getirilmesini istiyoruz. Göçmen kitlenin en büyük bölümünü oluşturan Türkler elli yılı aşkın bir süredir bu ülkede yaşıyor ve çalışıyorlar; ülke kalkınmasına önemli katkıda bulunuyorlar. Nereden gelirlerse gelsinler, burada yaşayan tüm göçmenlere, „Siz eşit haklara sahip yurttaşlarsınız. Siz bu ülkenin bir parçasısınız, yöneticileri seçmek sizin de hakkınızdır“ denmelidir. Bütün siyasi partilerin dile getirdiği uyum-integration aynı zamanda politik yaşama katılmakla mümkündür. Biz, kökeni ne olursa olsun F. Almanya’da yasal olarak 5 yıl yaşayan her göçmenin öncelikle yerel düzeyde seçme ve seçilme hakkına sahip olmasını istiyoruz.(Avrupa postasi)