Anasayfa , Avrupa , Avrupa’nın Birçok Şehrinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Coşkuyla Kutlandı | YENİLENDİ

Avrupa’nın Birçok Şehrinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Coşkuyla Kutlandı | YENİLENDİ

HABER MERKEZİ|09.03.2022|Avrupa’nın birçok şehrinde alanlara çıkan binlerce kadın, büyük bir coşku ile 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı; özgürlüğün ancak mücadele ve örgütlülükle kazanabileceği mesajları verildi.

SCHWENNİNGEN

Schwenningen’de Yeni Kadın’ın da bileşeni olduğu 8 Mart platformunun çağrısıyla, 8 Mart günü saat 17.30’da kadınlar Marktplatz’da buluştular. Bu yıl Schwenningen’de “Görünmeyen, değersiz ve ucuz işgücü olmak değil, eşitlik ve özgürlük istiyoruz!” şiarı ile çıktı kadınlar sokağa.

Platformun ortak bildirisinin okunması ile mitinge start verildi. Bildiride, “ Sömürü ve rekabet üzerine kurulu olan bu sistem, üretimde emeğimizi ucuz işgücü olarak kullanıyor, ev içi ve bakım işleri için harcadığımız ödenmeyen emeğimizle sağladığı kârlarla kendisini yeniden üretiyor. Kısacası kadın emeğini sistem tampon olarak kullanıyor. İnsan haklarının ve hayatın yerine özel kârların daha öncelikli olduğu bu sistemden bıktık. Oysa bağımsız, şiddetten ve ataerkil yapılardan arınmış, çifte sömürü olmadan dayanışma içinde yaşamamız mümkün. Ama bu özlediğimiz hayat bize hediye edilmeyecek. Özlemlerimizi elde edebilmemiz için kapitalizmin ve Patriarkanın sınırlarını aşmak zorundayız. Bunun için de sadece 8 Mart değil, her günümüzü mücadele gününe dönüştürmek zorundayız.” denildi.

Ardından Yeni Kadın adına okunan bildiride, “Pandemide kadına yönelik şiddet, kadın katliamları, kadıların kazanımlarına saldırılar derinleşti ama tüm bu saldırıların karşısında kadın direnişi sınırları aşarak küreselleşti. “ diyerek pandemi sürecindeki sosyal, siyasal, ekonomik hak gasplarına vurgu yaptıktan sonra Ukrayna işgaline parmak basarak “ne bölgeye Ukrayna üzerinden girerek nüfuzunu artırmak isteyen ABD ve NATO, ne de buna karşılık Rusya’nın hamleleri, ezilen Ukrayna halkına ve dünya halklarına barış, huzur ve adalet getirmeyecektir. Aksine başta savaşın yaşandığı ülke halkı olmak üzere, tüm dünya halkları için emperyalist savaşlar; ölüm, acı, gözyaşı, göç ve yoksulluk demektir. Bulunduğumuz her yerden “Savaşa Hayır!” şiarını yükseltmek, şimdi en çok ta biz kadınlarının görevi” diyerek kadınları mücadeleyi büyütmeye çağırdı.

Son olarak Schwenningen Linke Aktion’un okuduğu bildiride Ukrayna işgaline parmak basarak “emperyalistler kendi düzenlerini korumak için savaşları çıkartmaktalar” dedi.

Okunan bildirilerin ardından kitle sloganlarla yürüyüşe geçti. Marktplatz’a dönüldüğünde kadınlar, üzerinde 8 Mart yazan balonları sloganlar eşliğinde gökyüzüne saldılar ve eylem sona erdi.

WİESBADEN

Wiesbaden’de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde, 01 Şubat 2021’de ayrıldığı eski eşi tarafından katledilen Sevin M.’nin, katledildiği caddede açılan bilgilendirme masasını, Yeni Kadın ve birçok kurum ziyaret ettiler.

Saat 14.00’te Ver-Dİ ve çeşitli kurumların, Sevin M’nin katledildiği yere mum ve gül bırakıldıktan sonra, Sevim M. şahsında, bütün dünyada erkekler tarafından katledilen kadınların anısına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.

Anmanın ardından Yeni Kadın’ın 8 Mart bildirisi ve Sevin M. için Yeni Kadın’ın kaleme aldığı bildiri okundu. Yeni Kadın yaptığı açıklamada “kadın katliamlarının ve dolayısıyla Sevin’in katili patriarkal kapitalizmin kendisidir. Çünkü kadın katliamları devletlerin politikalarından beslenmekte olup sistematik ve politiktir. Unutmamalıyız ki; yaşam alanlarımızı daraltan, nasıl yaşayıp ne zaman öleceğimize karar veren erkek egemen sisteme karşı, öfkelerimizi bilinçli isyanlara dönüştürüp yerli ve göçmen kadınların ortak mücadelesini büyütmekten başka çaremiz yoktur. Bilinmelidir ki; erkek şiddetinin katlettiği bütün kadınlar, mücadelemizde hep omuz başımızda olacaklar.” dedi.

STUTTGART

Bu yıl Stuttgart’ta iki ayrı eylem gerçekleştirildi. İlk eylem Frauenbündnis bileşenlerinin gerçekleştirdiği eylemdi. Yeni Kadın’ın da bileşeni olduğu Frauenbündnis bileşenleri, saat 15:30 da Stuttgart Schlosplatz’ da bir araya geldiler. Platform adına yapılan açılış konuşmasıyla mitingin startı verilmiş oldu. Akabinde MLPD ve Yeni Kadın’dan kadın arkadaşların yaptıkları müzik şöleni katılımcıları hayli coşturdu.

Yaklaşık 250 civarında kitlenin katıldığı eylem, katılımcı kurumların yaptıkları konuşmalar ve okudukları bildirilerle devam etti. Akabinde kortej oluşturularak sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçildi. Yürüyüş bitiminde hep birlikte çekilen halaylarla eylem sona erdi.

İkinci eylem alanına ise, Ver.Dİ sendikasının da çağrısıyla 5 bin civarında kitle katılmıştı. Ver.di Sendikası Anaokulu ve kreş çalışanlarına yönelik 8 Mart’ta grev çağrısı yapmıştı. Türkiyeli kurumların ve Alman antifaşist gurupların oluşturduğu 8 Mart platformunun yanı sıra, Afgan ve İranlı kadınların da katılımıyla binlerce kadın, Stuttgart ‘ta bir kez daha sokaklarda öfkelerini haykırdılar.

Saat 14. 00’da Karlsplatz da açılan bilgilendirme masalarıyla 8 Mart eylemlerinin startı verildi. Saat 17. 00’da orta Viyana’da bir araya gelen kitle, alanda yapılan konuşmaların ardından kortej yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca “Kadın, Yaşam, Özgürlük “ ve “Savaşa Hayır!” diyerek, sloganları ve bayraklarıyla , bildirilerini dağıtarak sokakları kendi renkleriyle donattılar.. Yaklaşık beş bin kişinin katıldığı etkinlik coşkulu bir şekilde sonlandırıldı.

Saat 14. 00’da Karlsplatz da açılan bilgilendirme masalarıyla 8 Mart eylemlerinin startı verildi. Saat 17. 00’da orta Viyana’da bir araya gelen kitle, alanda yapılan konuşmaların ardından kortej yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca “Kadın, Yaşam, Özgürlük “ ve “Savaşa Hayır!” diyerek, sloganları ve bayraklarıyla , bildirilerini dağıtarak sokakları kendi renkleriyle donattılar.. Yaklaşık beş bin kişinin katıldığı etkinlik coşkulu bir şekilde sonlandırıldı.

VİYANA

Saat 14. 00’da Karlsplatz da açılan bilgilendirme masalarıyla 8 Mart eylemlerinin startı verildi. Saat 17. 00’da orta Viyana’da bir araya gelen kitle, alanda yapılan konuşmaların ardından kortej yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca “Kadın, Yaşam, Özgürlük “ ve “Savaşa Hayır!” diyerek, sloganları ve bayraklarıyla , bildirilerini dağıtarak sokakları kendi renkleriyle donattılar.. Yaklaşık beş bin kişinin katıldığı etkinlik coşkulu bir şekilde sonlandırıldı.

NEUCHATEL

İsviçre’nin Neuchatel şehrinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle adaletsizliğe, eşitsizliğe ve savaşlara karşı eylem gerçekleştirildi.
Yürüyüş esnasında yeni çıkartılan, kadınların 65 yaşında emekliliğine karşı mücadele ve Ukraynalı kadınlarla dayanışma mesajları
verildi.

KÖLN

Köln’de Enternasyonal Kadınlar adına örgütlenen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün eylemi kısa bir sürede örgütlenmesine rağmen coşkulu bir eyleme dönüştü. Eylem saygı duruşuyla başladı.
Yeni Kadın gibi eyleme katılım sağlayan örgüt ve grupların çoğu konuşmalarında, kadının sömürülen emeğin, eşit işe eşit ücrete, ekonomik kriz ve etkileri ve kapitalizmin oyunlarına, savaşta kadının bedeni üzerinden işlenen insanlık suçlarına, LGBTİ+lara karşı nefret suçlarına, Ukrayna’daki savaşın emperyalistlerin kendi aralarındaki dalaşlarına ve iki yüzlülüklerine ve pandemiyi fırsata çevirip hak gasplarına, patriakal kapitalist sisteme kadınların baş düşmanlığına değindiler.
Kadınların enternasyonal dayanışmasın önemine ve ihtiyacına, sömürünün ve baskının her biçimine karşı örgütlenmeye çağırdılar. Birlikte güçlüyüz şiarıyla kimsenin duramayacağının kadının gücünün altını çizerek, meydanları boş bırakmayacakların haykırdılar.

MULHAOUSE

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle Fransa’nın Mulhouse şehrinde Yeni kadın’ın da içinde olduğu kadınlar Emek, Eşitlik ve Özgürlük için sokaklardaydı.

MANNHEİM

Yeni Kadın’ın da bileşeni olduğu Kadın Platformu’nun uzun zamandır ön hazırlıklarını yaptığı eylem saat 15;00’da Feuerwehr Meydanı’nda coşkulu ve kalabalık bir şekilde müzikler eşliğinde başladı. Yoğun katılım sebebiyle DGB Sendikası önüne alınan eylem, buradan başlayarak Marktplatz’a kadar sürdü. Bin kişinin üzerinde katılımın olduğu eylemde bazı kadınların ellerinde tencere ve tava taşıması dikkat çekti.

”İstanbul Sözleşmesi Yaşatır”, ”Benim Bedenim Benim Kararım”, ”Eşit İşe Eşit Ücret” vb gibi sloganların atıldığı ve dövizlerin taşındığı eylem halaylar çekilerek zılgıtlar eşliğinde sonlandırıldı.

STRASBOURG

Fransa’nın Strasbourg şehirinde bu yıl ki 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinleri kitlesel geçti. İçerisinde Yeni Kadın Strasbourg, Strasbourg Demokratik Kürt Toplum Merkezi Kadın Komisyonu ve Kadının Gözü kurumlarının bulunduğu Strasbourg Kadın Platformu da etkinliklerde yerini aldı.
Yapılan yürüyüşte Fransız kadın örgütleri, sendikalar ve çeşitli kitle örgütleri de yerlerini aldılar.
Ayrıca 12 ve 13 Mart tarihlerinde de Strasbourg Dostluk ve Kültür Evi’nde de Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri çerçevesinde programlar düzenlenecek.

DUİSBURG

Eylem Yeni Kadın ve Courage’nin çağrısıyla, saat 17;oo’da Duisburg şehir merkezinde toplanan kitle Königstr’de yürüyüşe geçti. daha sonra yapılan mitingde, farklı dillerde okunan şiir ve şarkıların yanısıra, birçok selamlama mesajları okundu. İlk söz hakkı Courage’a verildi. Emperyalistlerin saldırgan politikalarını yargılanmasının gerekliliğini belirtirken konuşmacı, NATO’yu da eleştiren konuşmacı Ukrayna’daki kadınlarla dayanışmasını sundu.

Yeni Kadın adına yapılan konuşmada ”Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, kadın emeğinin görünür olması, eşit işe eşit ücret, 8 Mart’ın resmi tatil olması vb taleplerle, her 8 Mart’ta dünyanın bütün coğrafyalarından sesleri yükselmekte… Dolayısıyla bu 8 Mart’ta da emperyalizmin tüm saldırılarına inat; haklarımız, hayatlarımız, emeğimiz, onurumuz ve geleceğimiz için, kendi renklerimiz ve taleplerimizle sokakları gökkuşağına çevirirken, aslında her gün süren direnişlerimizi eş zamanlı görünür kılıyor, isyanlarımızı ve taleplerimizi hep bir ağızdan haykırarak mücadelemizi ve kazanımlarımızı büyütüyoruz…. Amerika’dan Afrika’ya, Avrupa’dan Asya’ya, Ortadoğu’ya kadınlar birbirlerinin deneyimlerinden öğrenip, birbirlerine güç vererek “Direnişe Çağrıdır 8 Mart” şiarını haykırıyorlar!” dendi.

HAMBURG

Hamburg Yeni Kadın’nın da birleşeni olduğu 8 Mart Platformu’nun çağrısıyla 8 Mart günü saat 17.00 da kadınlar ve erkekler Dammtor Gar’ı önünde buluştular. Birçok kurumun katıldığı kitlesel eylemde, Platform’un ortak açıklaması okunduktan sonra yürüyüş başladı.
Kentin dört ayrı noktasında aynı anda başlayan yürüyüşler esnasında bildiriler okundu ve müzikler dinletildi.
Yeni Kadın’ın da bildirilerini dağıttığı yürüyüş, dört koldan gelen kitlenin buluşma noktası olan Jungferbstieg’e gelmesiyle çeşitli açıklamalar yapıldıktan sonra müzik eşliğinde danslar edilerek eylem sonlandırıldı.

LİNZ

Linz Demokratik Güç Birliğinin de bileşeni olduğu Avusturya’lı kadın örgütlerinden ve sol-demokratik kurumlardan oluşan 8 Mart Platformu tarafından örgütlenen 8 Mart etkinliği coşkulu ve kitlesel bir şekilde gerçekleştirildi.

Toplanma alanında ve yürüyüş boyunca Yeni Kadın bildirileri dağıtılırken, Platform’da yer alan bütün kurumlar konuşmalar yaptılar.

Konuşmalardan sonra, 700 civarında katılım sağlayan kitle yürüyüşe geçti. PARTİZAN ve YENİ KADIN’ın yanı sıra, başta kadın örgütleri olmak üzere birçok kurumun rengarenk flamaları, alanı adeta bayram yerine çevirmişti. Yürüyüş boyunca 8 Mart, cinsiyet eşitsizliği ve savaş karşıtı sloganlar atıldı ve konuşmalar yapıldı.

Coşkulu bir şekilde bitirilen yürüyüş müzik dinletisi le devam etti.

AUSGBURG

Ücretli ve ücretsiz emek alanında kadınların üzerine yıkılan bakım işleri nedeni ile kadınlar çok daha zor koşullarda yaşamlarını sürdürmek zorunda kalıyorlar.  Bu nedenle bu yıl 8 Mart’ın ana teması bakım işleri ve görünmeyen kadın emeğinin görünür kılınması idi. Kadınların bedenlerine, hayatlarına ve yaşama haklarına sahip çıkmak, şiddete karşı öz savunmayı kuşanmak için, sömürüye, yoksullaşmaya hayır demek, savaşa karşı, barış hemen şimdi demek, eşit özgür bir dünyayı örmek için 8 Mart Salı günü Augsburg’ta Rathausplatz (Belediye Binası) önünde kadınlar alandaydılar.

Önce miting, sonrasında yürüyüşün yapıldığı bu yılki 8 Mart, her zamankinden daha coşkulu ve kalabalıktı.

Frauenstreikkomitee, Ver.di, DGB, Miranda (Queere Psychotherapie), Oben Ohne Kollektiv, GEW, MehrfrauKollektiv, Frauenzentrum, Yeni Kadın, OAT und Vielleicht Open Afro Aux. CatcallsofAugsburg Kreiden‘in yer aldığı miting ve yürüyüşte Yeni Kadın ve diğer kadın örgütlerinin bildirileri okundu ve konuşmalar yapıldı.

Akşam alanda mor ışıklarla Kürtçe türküler eşliğinde topluca çekilen halaylarla eylem sona erdi.

LONDRA

Yeni kadının bileşeni olduğu Londra Kadın Dayanışma Platformu bu yıl iki ayrı eylem gerçekleştirme ve ayrıca merkezde yapılacak eyleme katılım kararı aldı.
Birincisi 3 Mart’ta Türkiye zindanlarında tutsak edilen devrimci kadınlara dayanışma kartı gönderildi. Ayrıca 5 Mart günü, Londra’da her yıl olduğu gibi bu yıl da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle İngiliz feminist örgütlerin organize ettiği “Million Women Rise”( Milyonlarca Kadın İsyanda) yürüyüşüne Londra Kadın Danışma Platformu da katılım sağladı.
Son olarak, 8 Mart günü Edmonton Tren İstasyonu önünde sokak eylemi gerçekleştirdi. Yapılan etkinlikte platformun ortak bildirisinin İngilizce ve Türkçesi okundu. Kitle tarafından sıkça İngilizce, Kürtçe ve Türkçe sloganlar eşliğinde halaylar çekildi.

ULM

Ulm Demokratik Kadınlar Komitesi(Demokratische Frauen Ulm) tarafından günler öncesi yapılan toplantı ve çalışmalar sonucu 8 Mart günü Ulm çarşı merkezinde miting düzenlendi. Merkezde kurulan çadırın yanı sıra ”Savaşa, Faşizme ve Ekonomik Krize Karşı Enternasyonal Kadın Mücadelesi” (INTERNATIONALER FRAUENKAMPF GEGEN KRIEG,FASCHHISMUS UND WIRTHSCHAFTICHE KRISE!) pankartı açıldı. Eylemde bildiri dağıtımı ve Almanca konuşmalar yapılarak sloganlar atıldı. Yaklaşık iki saat süren etkinlik coşkuyla son buldu.
NÜRNBERG
Nürnberg’de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü eylemlerine 8 Mart Salı günü gerçekleştirilen gece yürüyüşüyle start verildi. Platformun konuşmasıyla mitingin startı verildi. Ardından Ivana Hoffmann şahsında tüm devrim şehidi kadınlar için saygı duruşunda bulunuldu.

Kurumların yaptıkları konuşmalardan sonra kitle kortej oluşturarak büyük bir coşkuyla yürüyüşe geçti. Kadın ve LGBTI+lar olarak 1100 kişinin katıldığı yürüyüşte, öne çıkan konu, kadın emeğinin görünmezliği ve ucuz – yedek iş gücü olarak değersizleştirilmesi idi. Atılan sloganlarda, kapitalizme ve patriarkaya karşı duyulan öfke yansımaktaydı. Son yılların en kitlesel ve en coşkulu yürüyüşü gerçekleştirildi.

Kortej eylemin biteceği alana geldiğinde coşku dolu sloganlar hala devam etmekteydi. Akabinde müzik eşliğinde yapılan danslarla gece yürüyüşü eylemi sona ererken, 12 Mart Cumartesi günü saat 14.00’te gerçekleştirilecek büyük yürüyüşün çağrısı da yapıldı.