Home , Avrupa , Stuttgart-21 Eyleminde Polis Terörü

Stuttgart-21 Eyleminde Polis Terörü

STUTTGART | 01 – 10 – 2010 | Stuttgart´ ta yaklaşık 3 aydır aralıksız  devam eden Stuttgart-21 projesi karşıtı gösteriler tüm hızıyla devam ederken, günden güne artan polis saldırıları ile Alman devleti rengini göstermeye başladı.

Persembe günüde öğrenci greviyle başladı. Saat 10:00 civarın da Lautenschlager caddesinde 2 bini aşkın öğrenci toplanarak açıklama yaptılar. Yapılan konusmalar sırasında Anagar’ın yakınında bulununan parkın ve yeşillik alanın yok edilmesine karşı oluşturulan platformdan gelen alarm çağrısıyla kitle koşarak parka yöneldi. Parkta yoğun polis ablukasıyla karşı karşıya kalındı. Burada oluşturulan gruplarla ağaçları korumak amaçlı çember altına alınırken bazı agaçlara ise insanlar kendilerini zincirlediler.

bunun üzerine polisin saldırıya geçmesiyle, çoğu zincirler kesildi ve çemberler zor kullanılarak çözüldü. Çözülen her çemberden sonra yenisi olusturulurken polisin saldırılarıda yaşlı çoçuk ayrımı gözetmeksizin devam etti.

Daha sonra polisin parka su panzerleri ve polis barikatlarını taşıyan araçlarla girmesiyle kitle araçların önüne oturarak polis araçlarının önüne barikat kurdu. Oluşturulan insan setine araçlardan tazyikli sular sıkıldı. Polis, biber gazı ve coplarla saldırıya geçerek oturan kalabalığı dağıtma çabasında bulunda. Ancak her dağılan grup tekrardan barikat oluşturuyordu. Bir süre devam eden polisin zoraki müdahalesi sonucu, çok sayıda insan gaz, cop ve arbedelerden etkilenerek yaralandı. bir kişinin tazyikli sudan dolayı ile sag gözü yerinden çıktığı görüldü.

Ancak Federal Merkel Hükümeti Stuttgart inşaatının durdurulmayacağı yönünde açıklamalar yaparken, proje karşıtı oluşan platform eylemlerini yükselterek sürdereceklerini açıkladı. Baden Württenberg eyaleti İçişleri Bakanı polis saldırılarını savunurken, Hükümet temsilcisi halkın tepkisine rağmen projeden kaynaklı yapılan inşaatların devam edeceğini duyurdu.

Senelerden sonra ilk defa böylesi bir saldiriya maruz kalan Stuttgart halkı saldırılar karşısında geri adım atmazken, daha çok sistem karşıtı öfkeleri öne çıktı. Stuttgart halkı cuma günü daha sert eylemlere hazırlanırken poliste Almanya’nın çeşitli eyaletlerinden polis takviyesi devam ediyor. Eylemler gece ve gündüz devam ediyor.

Vergilerin Peşkeş Çekildiği Bir Proje; Stuttgart 21

Tarihi Stuttgart Tren İstasyonu’nun tamamen yer altına çekilmesi, hızlı tren hatlarının yeniden belirlenerek düzenlenmesi, yeni tünellerin ve binaların yapımı vs. daha bir çok bölümü ile geniş bir inşaat projesi olan Stuttgart 21 projesinin giderleri halkın tepkisini çekmiş durumda. Yapılacak binalarla amaçlanan amerikanvari alış-veriş merkezlerinin açılması planlanıyor.

Yapılan inşaatlara harcanacak paranın miktarı her geçen gün artarken, halkın tepkisi de giderek büyüyor. Eğitimden sağlığa bir çok alanda mali sıkıntı yaşanırken, ihtiyacın olmadığı böylesine bir projeye milyonlarca Avro’nun harcanmasına halk onay vermiyor. Alman demiryolları BAHN AG’nin açıklamasına göre,toplam gider miktarı 2,89 Milyar Avro. Bu giderlerin daha da artması bekleniyor.

Projeye sadece mali olarak itarazlar yükselmiyor. 100 dönümlük alanı kapsayacak inşaatlar, yeşillik ve oyun alanlarının tahribatına ve azalmasına, doğal su kaynaklarını zarar görmesine, suyun kirletilmesine yolaçacaktır.

Halkın büyük bir kısmı, ana istasyonun bu şekli ile ihitiyaçları karşılayacağı, yapılacak harcamalarla vergilerin firmalara peşkeş çekileceği ve çevrenin zarar göreceği düşüncesinde. Proje karşıtı oluşan platform geniş bir yelpazeden oluşuyor.

Bugün polis tarafından yapılan sert müdahalede Alman devletinin, halkın isteklerine kulakları tıkadığını gösteriyor. Ancak yapılan açıklamalarda proje karşıtı eylemlerin süreceği bekleniyor.