Home , Avrupa , Strasbourg’da Kadın Paneli Gerçekleştirildi

Strasbourg’da Kadın Paneli Gerçekleştirildi

STRASBOURG|13.03.2023|Dostluk ve Kültür Evi Kadın Komisyonu tarafından, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü vesilesiyle 12 Mart Pazar günü bir etkinlik düzenlendi. Etkinlikte; Türkiye, Kürdistan, Fransa, İran ve Afganistan’da ki kadınların yaşadığı baskı ve mücadeleleri üzerine sunumlar gerçekleştirildi.

Saygı duruşunun ardından, Kadın Komisyonu tarafından etkinliğin gidişatı ve sunumlar üzerine bilgi verildi. Ardından Yeni Kadın tarafından hazırlanan sinevizyon gösterildi. Yeni Kadın adına Türkiye ve T. Kürdistanı’nda ki kadınların durumu ve mücadeleleri üzerine, Kadın Komisyonu adına Fransa’da ki süreç üzerine olan sunumlar gerçekleştirildi. İstatistiki bilgilerin verildiği bu bölümde, kadına yönelik şiddetin temelinde kapitalist sistemin kadına biçtiği rolün etkili olduğu belirtildi. Patriarkanın mücadele ile alt edilmesi gerektiği ve örgütlenmenin önemi üzerine bilgiler verildi. Bu sunumların ardından, Kadının Gözü kurumu adına Afganistan’da ki kadın mücadelesi ve kadınların yaşadığı baskılar anlatıldı. Afgan kadınlarının yaşadığı zorlukların dünyanın diğer bölgelerinde yaşanan baskılardan daha fazla olduğu, sadece kadın olmanın bile suç sayıldığı bir coğrafya olduğunun altı çizildi.

Sunumların son bölümünde ise İranlı Kadın kurumunun konuşması yapıldı. Son yıllarda gelişen kadın mücadelesinin anlatıldığı bu bölüm katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi. Sunumun ardından katılımcıların soru ve görüşlerine geçildi. Oldukça canlı geçen bu bölümde özellikle İran ve Afganistan’da ki kadın hareketlerine ilişkin sorular soruldu ve İranlı kadın kurumunun temsilcisi tarafından sorular cevaplandı.

Görüşlerin belirtilmesinin ardından etkinlik başarıyla sona erdirildi.