PINAR ÖĞÜNÇ | 17 – 05 – 2011 | Dicle Üniversitesi, Tarih Bölümü’nden bir sınav kağıdı. Böyle bir doğru-yanlış sorusu olabilir mi?“Osmanlı Devleti Ermeni soykırımı yapmamıştır. Ruslarla işbirliği yapan ve Osmanlı ordusunu arkadan vuran Ermenilerden bir kısmı hainlikleri sırasında, bir kısmı da Almanların teklifi ile icra edilen tehcir sırasında açlık, hastalık ve soğuktan ölmüştür, bir kısmı da hainlik ettikleri için Ruslarla gitmiştir ve Türkiye’de Ermeni nüfus böylelikle azalmıştır.”
a) Doğru b) Yanlış
DİHA sayesinde haberdar oldum. Bu okuduğunuz, Dicle Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersinin vize sınavında sorulan bir sorudur. Aşağıdaki de, dersin ve sınavın sahibi Yrd. Doç. Yılmaz Polat’la yaptığımız telefon konuşmasının dökümüdür. Bu diyaloğu, düzyazıya dönüştürmeden soru-cevap şeklinde yazmak daha münasip olacaktı. Polat’ın müfredattan konuyla ilgili ders anlatmaya giriştiği bazı kısımları yer sorunu nedeniyle kestim. Daha da bir şey demiyorum.
Sınavları okudunuz mu? Öğrencilerinizin ne kadarı bu soruya ‘Doğru’ dedi?
İstatistik yapmadım tabii. Yapan yapmış, yapmayan yapmamış. İnatla üstünü çizenler var. Bazı şeyleri tahmin ediyordum. Dersi anlatırken de bazı çocukların tepkisi vardı ama ben hak ve hakikat adına, elimizdeki belgeler adına, devletimizin, milletimizin dış dünyaya itibarı açısından, en azından üniversiteyi bitiren bir insan bunları bilmeli diye düşündüm. Ders müfredatında da olduğu için elimizdekilere göre konuyu anlattık. Ben Azerbaycan’da da bulundum, Karabağ meselesini de biliyorum. 1974-94 arasında dış temsilciliklerde Ermeni terörü var. 1915’te yaşananları bilmesek de, biliyoruz da, diyelim bilmiyoruz, yakın dönemde olanlar yeter.
‘Tarihçilere bırakalım’ denen bir meselenin sınavda bu şekilde sorulması sizce uygun mu?
Niye olmasın canım. Tarihi konu bu. Emin olmasak niye soralım bu soruyu.
‘Yanlış’ diyenlere soruşturma açılacağı konuşuldu. Bu doğru mu?
Hayır, olur mu öyle şey. Eğitimcilikte böyle şey var mı? Resmi tarih ve ideoloji böyle diyor. Hakikati geçtik diyelim, devlet bu konuda böyle diyorsa böyledir yani. Başbakanımız da diyor, gelsin bütün dünya tarihçileri bir komisyon oluşturalım, herkes elindeki belgeyi ortaya koysun. Gelmiyorlar. Demek bu bir hakikat. Bizim milletimiz soykırım yapmamıştır. Asıl hainlik eden Ermenilerdir.
Her şeyi geçelim. Doğru-Yanlış sorularında tek bir hükmün değerlendirilmesi gerekir. Bu kadar parçalı bir Doğru-Yanlış sorusu olabilir mi?
Orada izah ve öğreticilik var. Ben ‘Osmanlı Devleti Ermeni soykırımı yapmamıştır’ diye de sorabilirdim. Soru sorarken öğretiyorum aynı zamanda. O ajans da konuyu çarpıtmış. Ben insanların kökünün bir olduğuna inanırım. Bütün insanlar kardeştir ama tarihte böyle şeyler de olmuştur.
Bir gün bir öğrencinizin bu müfredattan etkilenerek bir Ermeni’ye zarar verdiğini duysanız vicdan azabı hisseder misiniz?
Şimdi niye böyle bir şey sözkonusu olsun ki! Tarihte olmuş bir olay. 1915’te olmuş bir olayı bugün en az 40 devlet parlamentolarında, Ermeni lobileri gündeme getirmiş. Milletimize hakaret ediliyor, vahşi gösteriliyor, terör gösteriliyor, soykırım yapan bir millet gibi gösteriliyor. Yapmadığımız bir şeyi yaptık mı diyeceğiz? Sessiz mi kalacağız? Öğretmeyeceğiz mi tarihi çocuklara? Ben “Gidin Ermenileri vurun, öldürün” demiyorum ki. Benim Ermeni öğrencilerim de var sınıfta.
Onlar ne diyorlar, nasıl oturuyorlar sınıfta?
İtiraz eden oluyor, ben de dinliyorum, bir şey yapmıyorum. “O da senin fikrin” diyorum. “Ama benim elimdeki bilgilere göre böyle” diyorum. Tarihte iyi veya kötü birçok hadise var; şahsiyetler var, savaşlar var, sebepleri var. Bizim açımızdan bu öyle sıradan bir konu. Büyütülecek bir mevzu değil. Herkes kendi yaptığına baksın