Home , EMEĞİN GÜNDEMİ , Soma davasında sekiz sanıktan ikisi tahliye edildi
Soma davasında sekiz sanıktan ikisi tahliye edildi
Soma davasında sekiz sanıktan ikisi tahliye edildi

Soma davasında sekiz sanıktan ikisi tahliye edildi

301 madencinin ölümüyle sonuçlanan Soma maden faciasıyla ilgili davanın 5. grup duruşmalarında sekiz tutuklu sanıktan ikisinin tahliyesine karar verildi. Facia günü iş güvenliğinden sorumlu olan vardiya amirleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık tahliye edilirken, diğer altı sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Savcı bugün, iki tutuklunun tahliyeleri talebinde bulunmuştu.

Soma davasında sekiz sanıktan ikisi tahliye edildi

Soma davasında sekiz sanıktan ikisi tahliye edildi

Tahliye edilen iki kişi de, diğer sanıklarla aynı suçlamayla, yani „olası kasıtla ile öldürme“ ile yargılanıyordu.

Davayı takip eden aileler karara tepki gösterdi. Mahkeme salonunda kargaşa çıkarken, duruşma sonrası mahkeme salonu önünde ailelerin basın açıklaması yaparak kararı protesto etti.

13 Mayıs 2014’te meydana gelen faciayla ilgili davada sekizi tutuklu 45 kişi yargılanıyor.

Yargılananlar arasında kazanın olduğu ocağı işleten Soma Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan da var.

İhmali bulunan kamu görevlileri bu davaya dahil edilmezken, haklarında ayrı bir soruşturma yürütülüyor.

Keşif için TKİ eleman vermedi

BBC Türkçe’ye bilgi veren, davanın mağdur avukatlarından Evren İşler, madende keşif yapılması için mahkeme başkanının yeni heyet oluşturma kararı verdiğini belirtti.

Soma’daki Eynez maden ocağında meydana gelen facia sonrası soruşturma aşamasında savcılık bir heyet ile madene girmiş ve bilirkişi raporu yazılmıştı.

Ancak davadan kısa bir süre gerçekleştirilen bu keşif sırasında madende hala yangın olması nedeniyle keşif tamamlanamamıştı.

Mahkeme geçen duruşmalarda madene girişinde güvenliğin sağlanması için Türkiye Kömür İşletmeleri’nden (TKİ) eleman istemişti.

Bugün TKİ verdiği yanıtta, bunun için eleman ve bütçesinin olmadığı yanıtını verdi.

Evren İşler buna rağmen sürecin devam edeceğini ve mahkeme başkanının bilirkişilerle keşfi nasıl yapacağını 4 Ocak’ta değerlendireceğini söylüyor. İşler, „TKİ’nin eleman göndermemesi dosyada bir çıkmaza neden oluyor. Çünkü buranın güvenliğini şirketin kendisi alamaz. Zira şirketin yönetim kurulu başkanı sanık sandalyesinde. Keşfin tarafsız bir kurum gözetimiyle ve onların maden içinde alacağı önlemlerle gerçekleşmesi gerekir“ diyor.

İşler bunun dışında, sanık vekillerinin bazı tanık dinleme taleplerini kabul ettiğini belirtiyor. Ayrıca mağdur avukatlarının işyeri hekimlerinin dinlenmesi taleplerinin kabul edildiğini söylüyor. Soma’da ölen madencilerin sorumlularının bulunması için başlayan davada bloklar halinde yapılan duruşmalar 13 Nisan’da başlamıştı.

Rengin Arslan – BBC Turkce