Home , Haberler , Almanya’da Demir Çelik’te Toplu İş Sözleşmesi Sonuçlandı

Almanya’da Demir Çelik’te Toplu İş Sözleşmesi Sonuçlandı

Haber Merkezi | 17.12.2023| Almanya Demir Çelik iş kolunda süren toplu sözleşme görüşmesi, 15 Aralık 2023 tarihinde, 14 saat süren görüşme sonucunda bir sonuca varıldığı, IG Metal sendikası tarafından duyuruldu.

Demir Çelik iş kolunda süren toplu iş sözleşmesinden en son Pazartesi günü (11 Aralık) uzun süren görüşmede bir sonuç alınamamıştı. Bunun üzerine IG Metal sendikası Ren Vestfalya Eyaletindeki (NRW) demir çelik fabrikalarından 24 saatlik uyarı grevi çağrısı yaptı. Bu çağrıya yanıt olarak Salı günü,Thyssenkrupp’un Finnentrop, Outokumpu Nirosta Krefeld, ve Thyssenkrupp Dortmund fabrikalarında çalışan işçiler 24 saat iş bırakarak, uyarı grevine gittiler. Ardından Duisburg’ta Thyssenkrupp ve Mannesman’da işçiler Perşembe günü gece vardiyasından Cuma günü gece vardiyası başlama saatine kadar 24 saat üretimi durdurdular (geniş bilgi için www.atik-online.net bakabilirsiniz).

Yapılan bu uyarı grevinde, Thyssenkrupp’da üretimin yüzde sekseni durduruldu, tek bir ocak üretim yapabildi. Mannesman’da ise toplamda üretim durduruldu. İşçiler 24 saat boyunca çalışır gibi, vardiyalarının başlama saatinde fabrikaların giriş kapısına gelip, bitiş saatine kadar üretimin yapılmaması için nöbet tuttular.

Uzun zamandan beri ilk defa 24 saatlik iş bırakma eylemi gerçekleştirilmesi, işçilerin kararlı mücadelesi sonucu gerçekleştirilmişti. Çünkü toplu iş sözleşmesi görüşmeleri başlamadan önce birçok bölümde sürdürülen tartışmalarda, gerekirse uzun süreli greve gidebilecekleri konusunda sendika önderliğine basınç uyguladılar. İşçilerin bu baskısı sonucu, bir günlük uyarı grevi kararı alındı.

Alınan zamma ilişkin:

IG Metal sendikasının toplu iş sözleşme sonucuna ilişkin yaptığı açıklamada, çalışanlar 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren net 1500 Avro (stajyerler 1000 Avro) enflasyon tazminatı ikramiyesi alacak. Şubat ayından Kasım ayına kadar aylık toplam net 150 Avro (stajyerler 80 Avro) ödeme yapılacak. Yarı zamanlı çalışanlar enflasyon eşitleme primini orantılı olarak alacaklar. İşçilerin saat ücretlerine yansıyacak zam ise, 1 Ocak 2025’ten itibaren çalışanlar ve stajyer ücretleri yüzde 5,5 oranında artacaktır. Toplu iş sözleşmesi 30 Eylül 2025 tarihine kadar geçerli olacak.

Çalışma saatlerinin kısaltılmasına ilişkin:

Toplu iş sözleşmesi taleplerinden birisi de haftalık çalışma zamanının 32’saate düşürülmesiydi. Buna ilişkin sendika açıklamasında, “çalışanların bireysel çalışma saatlerini 33,6 saate düşürme talepleri, gerekliliklerle çelişmemesi koşuluyla yerine getirilebilir. Prensip olarak, bunun için herhangi bir ücret koruması sağlanmamaktadır. Ancak 1 Ocak 2025’ten itibaren vardiyalı çalışan 60 yaş ve üzeri çalışanlar ücret koruması alacaktır. Bunun için kendilerine 34.10 saat ödeme yapılacaktır. 2026 ve 2027 yıllarında yaş sınırı her yıl bir yıl düşürülecektir. Program 2027 yılında değerlendirilecektir” şeklinde yer verdi.

Knut Gieseler: “Hedefimize ulaştık”

IG Metal NRW Bölge Müdürü ve baş müzakereci Knut Giesler: „Bu sonuçla en önemli hedeflerimizden birine ulaştık. Dönüşüm sırasında çalışanlara güvence veriyoruz. İstihdam üzerinde baskı olması durumunda, kısmi ücret telafisi ile çalışma saatlerinin azaltılması, kalan işin birkaç omuza yayılabileceği anlamına geliyor. Çalışma saatlerinin azaltılmasına yönelik bireysel taleple bir başlangıç yaptık, ancak daha fazlasını isterdik. Enflasyon telafi priminin kullanılmasıyla çalışanlar hızlı bir şekilde rahatlayacaktır. Ayrıca ücret skalasındaki artış, sürdürülebilir bir gelir artışı sağlamaktadır“ diyerek çıkan sonucun olumlu olduğunu savundu.

Sözleşme enflasyonun altında:

İşçilerin kararlı mücadelesine rağmen IG Metal sendikası, talebin çok altında sözleşmeyi sonuçlandırmıştır. Ocak ayında alınacak olan 1500 Avro ve sonrasında Şubat’tan Kasım ayına kadar alınacak aylık 150 Avro saat ücretlerine ve dolayısıyla işçilerin emeklilik vergisine yansımayacaktır. Ayrıca Aralık 2024’de ise sıfır zam olarak geçecektir. Real saat ücretlerine ve dolayısıyla emeklilik vergilerine yansıyacak zam esasta 1 Ocak-30 Eylül 2025 arasındaki yüzde 5,5 zamdır. Toplu iş sözleşme süresi 21 aylık süreç zarfı için yapılmış ve esasta da sadece 9 ay saat ücretlerine yansıyan bir zam alınacaktır. Almanya’da bu yıl real enflasyon ortalama yüzde 7 civarında iken, toplu iş sözleşmesinin gerçekli olacağı gelecek yılda ise bunun daha da yükseleceği basında tartışılmaktadır.

Bu yıl toplu iş sözleşmesi başlarken birçok işçi arkadaşın, geçmişte verdiklerini geri alacakları konusunda çok umutluydular. İşçiler, geçmiş yıllarda enflasyonun çok yüksek olmasına rağmen alınan zamların çok düşük olduğunu, ama bu yıl mutlaka fazla zam alacaklarını sürekli vurguluyorlardı. Bunun için gerekirse uzun süreli greve de gidebilecekleri konusunda sendikaya baskı uygulamalarına rağmen, çıkan sonuç beklentinin çok altındadır.

İşçilerin bu kararlı duruşu sendikal önderlikler tarafından sürekli suiistimal edilmekte ve her dönem “bu yıl daha fazla zam alacağız” diyerek, sürekli oyalama taktiği gütmektedirler. Almanya’da alım gücünün giderek düştüğü, fakirlik ve açlık sınırında yaşayanların sayısının her gün yükseldiği, orta sınıfın artık yok olduğu bu zamanda alınan bu ücret işçiler tarafından yoğun eleştirilmektedir.