Home , APP , Sol Parti (Die Linke) : Almanya’da AKP-MHP’li gruplar yasaklanmalı

Sol Parti (Die Linke) : Almanya’da AKP-MHP’li gruplar yasaklanmalı

Haber Merkezi|24.03.2021|HDP ile dayanışma amacıyla yapılan basın toplantısında konuşan Sol Parti yöneticisi Jörg Schindler “Almanya HDP’nin kapatılması girişimi karşısında yapacağı çok şey var, örneğin AKP-MHP’li grupları yasaklayabilir” dedi.

AKP-MHP iktidarının HDP’ye yönelik kapatma davası açması ve Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürmesi üzerine Almanya’nın muhalefet partilerinden Sol Parti bir basın açıklaması yaptı. Sol Parti genel merkez binası Karl Liebknecht Haus’ta düzenlenen basın açıklamasına Sol Parti’nin yönetim kurulu üyelerinden Jörg Schindler, parlamenter Gökay Akbulut ve HDP eski Milletvekili Sibel Yiğitalp katıldı.

Sol Parti’nin sanal medyadaki hesapları üzerinde de canlı olarak yayınlanan basın toplantısında ilk olarak Yiğitalp söz aldı. HDP’nin kuruluş sürecini ve önüne koyduğu hedeflere ilişkin bilgi veren Yiğitalp, çözüm ve barış sürecinin bozulması sonrasında aralarında HDP eş başkanlarının da bulunduğu gözaltı ve tutuklama sırasında yaşananları hatırlattı.

Alman hükümetinin son dönemlerde sıkça yaptığı “Türkiye’deki gelişmeleri kaygıyla izliyoruz” açıklamasının artık yeterli olmadığını belirten Yiğitalp “Abdullah Öcalan’ın sağlık durumuna ilişkin sosyal medyada yayınlanan provokatif haberlerinin yayınlandığı sırada HDP’ye yönelik kapatılma davasının açılması ve milletvekili arkadaşımız Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi bir saldırı konseptinin devreye girdiğinin göstergesidir” dedi. Yiğitalp, başta İmralı’daki tecrit olmak üzere ve HDP’ye yönelik kapatma şantajı olmak üzere Türkiye’deki gelişmeler karşısında Almanya’dan sonuç alıcı bir tavır sergilemesini istedi.

‘KAPATMANIN SONUÇLARI OLMALI’

Yiğitalp ardından söz alan Sol Parti milletvekili Gökay Akbulut ise HDP’ye yönelik son yıllarda artan baskıları özetledi. 2019’deki yerel seçimler sonrasında seçilen 48 belediye başkanının hukuksuzca görevden alındığını hatırlatan Akbulut, kapatma davasının da Erdoğan rejiminin ortağı MHP’ye bir hediye olduğunu söyledi. Akbulut, başta Almanya olmak üzere Avrupalı bütün çevrelerin HDP ile daha fazla dayanışma göstermesi gerektiğine dikkat çekti.

Basın toplantısının son bölümünde konuşan Sol Parti yöneticilerinden parlamenter Jörg Schindler de “Türkiye HDP yönelik kapatmanın sonuçlarına katlanmalı” diyerek Alman hükümetinin bu hukuksuzluğa karşı pratikte yapabileceği çok şey olduğunu söyledi. Sol Parti ve HDP ile güçler bağlar bulunduğunu belirten Schindler “İkimiz de ortak demokratik mücadele veriyoruz, ikimiz de savaşlara karşıyız, sosyal adaletten yanayız” dedi.

‘SADECE ‘KAYGILIZ’ DEMENİN HİÇBİR ANLAMI YOK’

Schindler, Almanya’nın HDP’ye yönelik Yargıtay’ın açtığı davasının kapatmayla sonuçlanmaması için yapılması mümkün olan yaptırımları ise şu şekilde sıraladı: “Örneğin Almanya silah satışını derhal durdurabilir, Dışişleri Bakanı Maas da Türkiye’nin Büyükelçisi’ni makamına çağırarak uyarabilir, ayrıca bir süredir gündemde olan AKP-MHP yanlısı gruplar da yasaklanmalı, lobi kuruluşlarının da çalışmaları da engellenmeli. Ancak böyle sonuç alıcı adımlar atılırsa işe yarar, yoksa ‘kaygılıyız’ demenin hiçbir anlamı yok, Almanya aksi taktirde Erdoğan rejiminin suç ortağı olur.”  (ANF)